Fredslyset

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Fredslyset-Stoffmerke1.jpg

Fredslyset er et tilbud til alle speidere i Norge i november og desember hvert år, i regi av St. Georgs Gildene i Norge.

Historien

Fredslysets historie starter med to journalister fra østerriksk radio. I 1986 var de på reportasjetur i Israel, og besøkte Jerusalem og Betlehem. I fødselskirken i Betlehem brenner det en evig flamme, og journalistene fikk en ide om å ta med flammen til Østerrike. Tanken var å bruke fredslyset som en brekkstang for å komme inn med hjelp bak jernteppet som den gang delte Europa. De håpet fredslyset kunne være en inngangsbillett for å kunne hjelpe nødlidende i Øst-Europa med mat, medisiner og lignende.

Fredslyset ble også spredt til gudstjenester og lysmesser. Speiderne kom tidlig med i distribusjonen av fredslyset, og er i dag en viktig del av tradisjonen. I Østerrike er fredslyset fortsatt et samarbeid mellom radioen og speiderne, og flammen hentes hvert år i Betlehem og flys til Wien for videre distribusjon.

Fredslyset ble brukt under "Sammen for fred" i en fullsatt Mariakirke i Bergen 2. desember 2016. Arrangementet samlet ulike tros- og livssynssamfunn til et ønske om fred. Øyvind (Laksevåg KFUK-KFUM-speidere) og gildemester Linda Amundsen (3. Bergen St. Georgs Gilde).
Fotograf Claus Arne Wilhelmsen, forsiden på Gildebladet nr 1 i 2017.
2018-11-26 (29) Fredslyset (2) 1.jpg
Elise fikk Fredslysmerket etter å ha hatt ansvaret for Fredslyset og lest årets Fredslysbudskap i Laksevåg kirke i 2018.
Foto: Jostein Træen

Flammen kommer til Norge

I 1999 kom fredslyset til Norge for første gang. Frank Sandvold fra Oslo (St. Georgs Gildene) og Alfred Trovik fra Stavanger stod bak den første hentingen av fredslyset til Norge. Fredslyset kom til Norge via Danmark og ble spredt fra Kristiansand via Oslo til Bergen, Trondheim og Bodø. Året etter ble fredslyset landsdekkende.

Landsdekkende

Fredslyset distribueres rundt i nesten hele Norge, takket være innsats fra Gildemedlemmer. I mange år kom lyset først til Oslo, ble brakt videre til Hamar, og så med bil til Molde. Derfra gikk det lys med Hurtigruten både nordover og sørover.

Eter at Fredslyset fikk fast plass i Bergen i 2018 ble flammen fra november dette året sendt med Hurtigruten nordover fra Bergen.

Distribusjonen skjer siste uken av november/første uken av desember.

Lyset har vært distribuert så langt øst som til Nikel i Russland.

Hva mener speidere om fred? / Fredslysmerket [1]

Fredslysmerket er laget for å gis til speidere som skriver et fredslysbudskap etter et akitivitetsopplegg laget av forbundsrepresentantene Line Gullerud Solvik og Bjarne Lohmann Madsen i Landsgildeledelsen. Merket kan også gis til andre som gjør noe spesielt for fredslyset og for å fremme fred og forståelse mellom mennesker.

Aktivitetsopplegget er tilpasset speidergrupper i både Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere og kan fås ved henvendelse til St. Georgs Gildene i Norge. Aktiviteten vil være mest aktuell i programmet til høsten 2018, men fred er jo aktuell hele året! Budskap som sendes vil bli lagt ut her på fredslyset.no.

Fagerstrand-speiderne har prøvekjørt opplegget og Emilie, Hedda og Sebastian har skrevet et fredsbudskap og et åpent brev til statsministeren. Her er hele Emilies fredsbudskap:

“Norge er et fint og vakkert land, det er et demokratisk og fredelig land og alle barn og ungdom har fri skolegang. Men det er ikke alle land som har det så fint som oss barn og voksne i Norge. Det er mange barn og voksne i andre land som sliter med å komme seg igjennom en helt vanlig dag, fordi de kanskje ikke har råd til mat, tak over hodet eller penger til å sende barna sine på skole. Dette kan skyldes krig eller større konflikter i landet, som har ført til store skader og eller ødeleggelser. Det kan være vanskelig å bygge opp et land som har blitt påvirket av ufred, krig, katastrofer o.s.v… Og derfor er det viktig at vi i Norge gjør vårt beste for å hjelpe dem som trenger hjelp. Ikke for å ha noe å skryte av, men tanken på at du har gjort noe bra kan få både deg og den/dem du støtter til å føle seg bedre både psykisk og fysisk. Det du gir kan føre til at flere kan føle seg litt bedre i hverdagen sin. Det du gjør kan føre til et bedre samfunn, en bedre hverdag og det kan til og med hende at det kan føre til et bedre liv. Alt takket være det du gjør og det du gir. Gjør ditt beste, aldri gi opp, og gjør det du føler, det du synes er viktig og gjør ditt beste for at andre skal få en bedre hverdag. Jeg lover deg, det er veldig mange som setter stor pris på akkurat det du gjør.”

Fredslyset får fast hjem i Norge [2]

Fra 23. januar 2018 brenner Fredslyset fra Betlehem permanent i kapellet til fransiskanerklosteret Marias Minde i Bergen.

Primus motor for å få dette til var gildemester Linda Amundsen (3. Bergen St. Georgs Gilde og Landsgildeledelsen) som luftet tanken for klosterets leder søster Mary og svaret var utvetydig. De åtte søstrene som bor i klosteret ville se på det som “en hellig tjeneste” å ta vare på den vesle flammen. Og tirsdag 23. januar 2018 ble flammen overført i en høytidelig seremoni — mens typisk bergensvær herjet utenfor.

Øyvind (Laksevåg KFUK-KFUM-speidere) bar Fredslyset inn i kapellet sammen med Linda Amundsen som overførte flammen til et av de spesielle stearinlysene som alltid brenner i kapellet. Øyvind gav lyset videre til en av søstrene som satte det på plass på veggen.

Her skal Fredslyset brenne over tabernakelet, skapet som finnes i alle katolske kirker og kloster. Her blir nattverdsbrødet oppbevart, det som katolikker tror er Kristi kropp, tilstede i verden i dag. Da passer det ekstra godt at flammen som brenner her ble først tent på stedet der man mener at Jesus ble født.

Det var over femti gildemedlemmer, representanter for arbeidet med religionsdialog i Bergen, Bergens ordfører og venner av Marias Minde til stede på seremonien.

Æresgjesten var Bergens populære ordfører Marte Mjøs Persen, som hilste på vegne av Bergen kommune. Hun er glad for å få Fredslyset i kommunen, fordi fredsarbeidet er viktig. Hun fremhevet at fred er mye mer enn bare fravær av krig.

Landssekretær i St Georgs Gildene Ivan Chetwynd leste opp en hilsen fra landsgildemester Inger Elisabeth Merli. Hun poengterte at å arbeide for fred hører med i Speiderloven, og at “fred er som denne spinkle flammen — den er sårbar og må vernes om av mennesker”.

Ivan Chetwynd tilføyde en personlig hilsen, og fortalte om hva fredsflammen vil være med på, når den sendes ut på reise med Hurtigruten fra Bergen til Vadsø. Den vil bli hentet fra skipet og vil lyse i mange sammenhenger. “Du vesle flamme, som brenner så fredelig her på Marias Minde, vil hvert år kunne tenne fredstanker, glede og håp hos flere tusen mennesker rundt om i Norges land.”

Etter seremonien i kapellet var det dekket til kirkekaffe i klosterets spisestue. Og her kunne alle få en bit av Fredslysets egen “hvite dame”. Her ble det blant annet rettet takk til Linda Amundsen, som har vært primus motor i det brede fredslysarbeidet som er gjort i Bergen.

Fredslyset sendes med Hurtigruten

Etter at Fredslyset i mange år var blitt sendt fra Molde med sørgående og nordgående Hurtigrute ble det fra november 2018 sendt med nordgående Hurtigrute fra Bergen. Linda Amundsen (gildemester i 3. Bergen St. Georgs Gilde) hadde med seg Marta og Øyvind (Laksevåg KFUK-KFUM-speidere) når lyset ble hentet på Marias Minde og sendt med Hurtigruten i 2018. Foto: Kari Bjørnevoll, Laksevåg KFUK-KFUM-speidere

Utklipp og minner

Om St. Georgs Gildene i Norge

ISGF enkel.jpg St. Georgs Gildene i Norge

Eksterne linker

Referanser

  1. Fredslyset.no [7]
  2. Fredslyset.no [8]