Fridtjof Nansen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Fridtjof Nansen
Personalia
Fridtjof Nansen.jpg
Født: 10. oktober 1861
Speiderbakgrunn
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png
Les mer om speidingen i Bærum kommune Bærum kommunevåpen.png
Fridtjof Nansen hadde flere ulike ekspedisjoner i Arktis, illustrasjon fra wikipedia.org

Om Fridtjof Nansen

Fridtjof Nansen (født 10. oktober 1861 i Aker kommune, død 13. mai 1930 på Lysaker i Bærum) var en norsk polfarer, oppdager, diplomat og vitenskapsmann. Han fikk i 1922 Nobels fredspris etter sin store internasjonale innsats for flyktningene etter den første verdenskrig. I april 1920 ble Fridtjof Nansen Folkeforbundets første høykommissær for flyktninger, og Folkeforbundet innførte Nansenpass for å hjelpe statsløse flyktninger.

En russisk øy i Karahavet og en russisk øy i Nordishavet er oppkalt etter Fridtjof Nansen, i tillegg til en rekke geografiske navn som Nansenbassenget i Polhavet, Nansenryggen som avgrenser Polhavet fra Grønlandshavet, Nansenøya i Antarktis, Cape Nansen i Nunavut, Kap Nansen på Grønland, Fridtjof Nansenfjellet i Antarktis, Nansenfjellet i Kirgisistan, Nansentoppen på Svalbard. Både på månen og på Mars finnes et krater oppkalt etter Nansen, og asteroiden Nansenia er oppkalt etter Nansen. [1]

Viktige ekspedisjoner

Fridtjof Nansen og speiding

I "Minner og tradisjoner: 1. Oslo speidertropp gjennom 40 år" forteller Christian Dons selv:

En annen kjent mann som også viste stor forståelse for speidersaken. var Fridtjof Nansen. Han skrev til meg og beklaget dypt at han ikke kunne gå aktivt inn for dette utmerkede arbeidet. Andre viktige oppgaver la fullstendig beslag på hans tid og arbeidskraft.

Fra kapittelet Hvorledes jeg ble speider i Femti år for norske gutter - 50 års jubileumsberetning i 1961. *Femti år for norske gutter [2] Dette var et manuskript som ble funnet ved en tilfeldighet under en opprydning i et boktrykkeri i Fredrikstad og videresendt bokkomiteen av Asbjørn Torp.

Utsnitt forside femti år for norske gutter.JPG

Da jeg var i den alder guttene nå begynner som speidere, kom Fridtjof Nansen, hjem fra sin Nordpolsferd. Hvor jeg slukte hans beretning om ferden, hans slit på drøye dagsmarsjer på ski og med sledeekspedisjon. Hvor jeg studerte alt hans utstyr, teltet, soveposen, skibindingene, ja de minste detaljer!

Utklipp og minner

Lenker

Referanser