Fritid-Sport a/s

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Bergen kommune Bergen kommunevåpen.png
Speidernes Depot Bergen - logo.jpg
Fritid-Sport Bergen - logo1.jpg

Historien

Denne siden dekker Bergen krets (Norsk Speidergutt-Forbund) og Bergen krets (NSF) sine speiderutsalg i Bergen.

Mere kommer .......

Kontorlokaler og Forretningsdrift

I 1913 fant Bergen krets (Norsk Speidergutt-Forbund) ut at det kunne være godt å ha et sted hvor man kunne henvende seg for å få hjelp til sitt arbeide og hvor lederne kunne treffes og drøfte sakene. Det var mye som i begynnelsen kunne utdypes når det gjaldt speiderarbeidet. Der ble leiet et rom i blikkenslager Jensene eiendom på Smørsalmenning 13, og her ble innredet et rom så godt det lot seg gjøre. Der skulle det hver kveld være en voksen leder til stede som kunne svare på spørsmål og ellers gi veiledning for dem som hadde noe å spørre om.

I 1917 startet kretsen Kafedrift gjennom AS Speidersakens Vel, som senere gikk over til å forhandle speiderartikler og sportsutstyr under navnet Speidernes Depot, senere Fritid-Sport AS.

Høsten 1917 ble kretsstyret tilbudt å overta “Kafe Fredheim” i C. Sundtsgt. Styret overtok kafeen og dannet et aksjeselskap “Speidersakens Vel” som skulle drive den forretningsmessige side av vårt arbeide i kretsen. Det trengtes en ganske stor betjening av kjøkkenpersonale og serveringsperonale. For å kunne beholde dem måtte det skaffes et hus de kunne bo i. I 1917 kjøpte derfor kretsen Nordre Schrødersmug 1, som ble innredet til husvære for den kvinnelige betjening.

I 1919 leide kretsen lokaler til kretskontor i Kong Oscarsgate 45. Og utvidelse av Speidernes Depot a/s med salg av speiderartikler, speiderdrakt og merker. Kontoret lå i 5.etasje og i 1919 opprettet de en ny kafe i 1.etasje. Den fikk navnet Promenade-kafeen og fikk et stilig og flott lokale. Kretsen fikk da en vel anskrevet kafe som gav godt utbytte.

I 1921 flyttet krets-kontoret til 2.etasje i Bankgaten 6. Her fikk kretsen en hel leilighet til disposisjon. Handelen med speiderartikler hadde utviklet seg sterkt og det trengtes større plass, samtidig som det ble behov for å ansette en person som tok seg av ekspederingen.

I 1925 eller 1926 flytter kretsen til Bankgaten 4.


Lokaler

Bilder og artikler

Om speiderutsalg, speiderdrakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

  1. Lederen nr. 7 - 1966