Generalforsamlingen i Norsk Speidergutt-Forbund 1919

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Generalforsamling 1919
Lilje.JPG
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1919
Kommune/sted: [1] Bergen kommunevåpen.png Bergen
Arr.ansvarlig: Bergen krets

Generalforsamlingen i Norsk Speidergutt-Forbund 1919

Sted og arrangører

Den 4. Generalforsamlingen ble holdt i Bergen.

Program

Delegater

Saker

I forkant av generalforsamlingen fant den andre nordiske konferansen sted 28. - 29. mai 1919.

Valg og utnevninger

Utdelte hederstegn

Omtaler

Wilhelm Retz forteller om Generalforsamlingen i Norsk Speidergutt-Forbund 1919 i sin erindringsbok Blant gutter og telt, 1946:

Blant gutter telt low.jpg

Det var en kjekk skare av unge menn - 60 førere fra hele landet like fra Tromsø av - som spenstige og brunstekte etter sommerens fotturer og leire møtte opp til Bergensmøtet i 1919. Blant disse sås også en del eldre ansikter, speidersakens første arbeidere i landet, men over alle ansikter strålte ungdomsglød, begeistring og den livslyst som arbeidet med de unge gutter gir alle trass høyere alder og større erfaring. Ingen av oss glemmer dette 4-dagers møte i Bergen, hvor grunnlaget ble lagt til Forbundets nåværende organisasjon og lover. hvor vi fikk instruktive foredrag om troppens, kretsens og forbundets økonomiske ledelse. om organisasjon og ledelse av troppene og om patrulje- og troppsførerkursus. Alt grunnleggende arbeid, som samtidig beriket de unge førere med kunnskaper og erfaringer på speiderarbeidets område.

Men disse unge speidere forstod å arbeide på en fornuftig måte. Forhandlingene avbrytes, og hele ungdomsskaren drar av sted til «Fløien». Overalt hvor denne ungdomsflokk stevner fram lyder de friske og taktfaste speidersanger. Folk stanser, lytter og smiler. Det er det friskeste, sterkeste og mest begeistrede av det unge Norge som toger forbi, det unge Norge som har tatt farge fra havet, fra fjellet og skogen, og som stevner videre fram til kamp for renere gleder og friskere tanker blant menneskene. Ja, kunne vi arbeide, så kunne vi også feste, og hertil bidro bergensernes enestående vertskap. De ga oss en strålende festkveld som satte oss alle i jublende stemning med sang og taler for alt og for alle. Og så siste dag med utrykning til speidermessig leir, instruksjon i leirrutine, gymnastikk og kokesteder, Jo, jo det var en lærerik og minnerik tur.

Sjelden har vel noen generalforsamling vært preget av sterkere arbeidsiver og dypere interesse for sin sak enn den som speiderungdommen i de dager holdt i Bergen. Det viste seg allerede da at speidersaken hadde vokset seg sterk og stor i den norske ungdoms sinn, at den var blitt til en makt som enhver sann samfunnsvenn nå måtte regne med, fordi den ville gi vårt land en ungdom som ikke vek tilbake for de plikter og det ansvar som vårt sosiale og kristelige liv måtte kreve av den kommende slekt. Og over hele Bergensmøtet lå ungdommens livsfriske humør, det beste kameratskap og den dype kristelige tone som ikke minst ga førerne gode minner for livet senere. [2]

Veivalg og diskusjon

For hver enkelt generalforsamling, landsmøte og speiderting har det til tider vært diskusjoner i forkant og etterkant, om endringer og forslag. Mange vedtak og gjennomføringen av disse har gitt viktige veivalg for utviklingen i Norsk Speidergutt-Forbund. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]

Utklipp og minner

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Les den her, Blant gutter og telt, Wilhelm Retz