Gunvor Scheen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Gunvor Scheen
Personalia
Alt. navn: Gunvor Bennett
Født: 1906
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund

Speiderbakgrunn, lederoppgaver og verv

Gunvor Scheen, gift Bennett, var husmor i Welhavensgate 19 fra 1948 til 1961. Dette var der Norsk Speiderpikeforbund hadde sitt hovedkontor og også leide ut hybler.

I 50 år med Norsk Speiderpikeforbund, 1971 kan vi lese om Welhavens gate 19:

NSPF-50år med NSPF 1971 (1) Forside.jpg

Norsk Speiderpikeforbunds kontor var i mange år i Welhavens gate i Oslo. Det holdt til i en stor leilighet, hvor smårommene ble leid ut. Welhavens gate 19, tredje etasje, Speiderhjemmet, W19, var et begrep for alle oss som holdt til der. Vi var 12 stykker når kapasiteten var fullt utnyttet, og vi holdt til i fløyene på hver side av Speiderkontoret og Stuen. Vi kom fra alle kanter av landet. Vi var og er speidere, men ellers svært forskjellige - som i en stor familie. Og en stor familie ble det av oss. Fru Gunvor Bennett var husmor og ble aldri kalt annet enn «tante Bennett». Speiderhjemmet tok imot speiderpiker som kom til Oslo for å gå på skole, og listen over skoleslag som var representert var ganske pen: realskole og gymnas, husflidskole, gymnastikk- og lærerskole, handelsskole og handelsgymnas, helsesøster- og jordmorskole, universitet, tannlege- og veterinærhøyskole. Vi avanserte fra «knekkebrød og ost nedi skuffen» til full pensjon. Med full pensjon kom det naturlig nok en del plikter på hver enkelt innen rammen av det huslige system: borddekking, oppvask og ettermiddagskaffe, gulv-, gang- og trappevask. Enten det var ved, koks eller fremskrittet, parafin, tok vi vår tørn med å gå i kjelleren for å hente, akkurat som i et hjem. Hva gjorde vi ellers vi som bodde i W19? Vi «speidet» og bedrev andre ting. Det er ukjent at noen hadde vanskeligheter med å få fritiden til å gå. Dertil fikk vi venner og bekjente og allehånde aktiviteter som holdt oss i vigør. Alle fikk etter tur ha Stuen for seg selv til vennelag og selskapelighet. Den tok imot klassefester, den var rammen om russefrokoster. Selvfølgelig ble vi berørt av at vi bodde sammen med kontoret. Vi fikk speidingen i Norge på nært hold, noe som medførte privilegier og plikter. Men fremfor alt var vi som en familie. W19 sitter fast i minnet hos sine innvånere. Det ble noen stykker av oss i årene fra 1949 til 1961.

Jenny Lippestad [1]

Personlig bakgrunn

Gunvor Scheen var datter av fabrikkinspektør Rolf Scheen og Sigrid f Weisæth. Familien i 1910 [[1]]. Francis Bennett jr var sønn av direktør Alfred Bennett og frue.[2]

I en omtale av Gunvor Scheen heter det[3]:

"Gunvor Scheen ble født i Trondhjem 18. januar 1906. Hun drev i noen år danseskole i Trondhjem. Hun ble gift 24. november 1928 med Francis Bennett, født 15. august 1901. Francis var ansatt i Bennetts Reisebyrå efter handelsgymnasiet. Han reiste rundt til utlandet som guide. Han var også på s.s. Stavangerfjord som reiseleder. Fra 1930 til 1936 var han journalist i Adresseavisen og bodde da i Stockholm. Fra 1936 hadde han agenturer for apparater for hørselsskadede. Under krigen drev begge to et aktivt motstandsarbeid, og Francis utnyttet sin hørselsskade til å narre tyskerne. Gunvor og Francis ble skilt i 1948. Gunvor ble da ansatt i Norsk Speiderpikeforbund hvor hun var til 1961. Derefter var hun ansatt som bestyrerinne på Hartmanns pensionatskole i Asker i et år. Var så ansatt på Hotell Bellevue, Åndalsnes i to år. Fra 1966 bodde hun hos sin nevø Kjell i Malmø, og var husholderske og barnepike. Hun flyttet med dem til København, og her ble hun til 1971, da hun flyttet tilbake til Trondhjem."

I boka "Radioagentene lander ved fullmåne" [4]er det en relativt fyldig omtale av ekteparet Bennetts illegale arbeid. Overskriften er "Mye trafikk hos Bennett".

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. 50 år med Norsk Speiderpikeforbund, 1971
  2. Adresseavisen 23/11/1928
  3. "Svend Svendsen Scheen ca. 1630-1693, kommandant, Munkholmen"
  4. "Radioagentene lander ved fullmåne" : glimt fra de norske radiotelegrafistenes arbeid innen Secret Service, Secret Operations Executive/Kompani Linge/Milorg XU og sovjetisk etteretning 1940-1945" av Magne Lein 2005". "Gunvor Bennett"
  5. Speiderpiken, nr. 5 1957, Norsk Speiderpikeforbund.
Vet du mer om "Gunvor Scheen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!