Hederstegn i Norsk Speiderpikeforbund

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Se også artikkelsiden om andre forbunds hederstegn .

Hederstegn i Norsk Speiderpikeforbund

  • Egne hederstegn i kretser, grupper og korps er omtalt på disses respektive sider.

Andre lederdistinksjoner

Hvert speiderforbund og korps hadde sine hederstegn, brukt i kortere eller lengre perioder og de fleste har sine artikkelsider i Speiderhistorisk leksikon, hvor du kan finne ut mer. Har du noen effekter av disse hederstegnene, kan du sikkert få en god slump penger, men bedre samvittighet ved å gi disse med en historie, til en av Norges speidersamlinger. Og er du samler selv, husk at det er mye kopiert der ute. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Bakgrunn og historikk

Etter det nye Hovedstyret i Norsk Speiderpikeforbund ble valgt på landsmøtet i 1927 ble det satt en ordenskomietè, ledet av Liska Michelet, som skulle arbeide med å opprette hederstegn for Norsk Speiderpikeforbund. Arbeidet i komiteen skulle pågå frem til landsleiren på Steinkjersannan i 1929, der det neste landsmøtet ble avholdt [5].

I bladet Speiderpiken fra 3. mars 1929 blir Liska Michelet takket for glimrende utført arbeid som formann for ordenskomiteen. Det henvises også til en tidligere meddelsels om hederstegnene (antagelig i førerbladet) [6].

I den første speiderpikeboken fra 1930 ble hederstegnene delt inn i to hovedgrupper: [3]

  1. Hederstegn for utenforstående (ikke aktive speidere og utenlandske førere)
  2. Hederstegn for akive speidere:

Sølvfisken overgikk alle de andre hedersmerkene og falt utenfor disse kategoriene. Hederstegnet ble tildelt de som har ytet Norsk Speiderpikeforbund så stor tjeneste at det overgår alle de andre utmerkelsene.

forbudsstyremøtet i mai 1936 ble det vedtatt å avskaffe hederstegnene for aktive medlemmer i Norsk Speiderpikeforbund [7].

I Speiderpikeboken fra 1937 er alle interne hederstegn fjernet, og Norsk Speiderpikeforbund har nå kun hederstegn for utenforstående: [3]

Hederstegn for utenforstående:

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser