Hjelp:Diskusjonssider

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Se også: Hjelp! Noen har skrevet i artikkelen min

Hvordan redigere Speiderhistorisk leksikon
Redigere Wikipedia
Basismanual
Lag ny artikkel
Hvordan formatere
Navngiving av artikler
Spesielt om grupper
Spesielt om kretser
Spesielt om personer
Spesielt om leirer
Bruk av bilder
Datoer og kalendere
Referanser
Bruk av tabeller
Bruk av infobokser
Omdirigere en side
Pekesider
Teknisk ordliste
Nyttig å vite
Retningslinjer
Bruk av diskusjonssidene
Hvordan skrive bedre artikler

Diskusjonssider er sider som er knyttet til en artikkel-, bilde- eller brukerside. Sidene tilknyttet artikler og bilder brukes til å snakke om innholdet på disse sidene, rettelser, spørsmål osv., mens brukerdiskusjonssidene brukes til å snakke med eller stille spørsmål til en bestemt bruker. Når du etterlater et innlegg så glem ikke at det er personer du snakker med her. Møt dem som du selv ville like å bli møtt, selv om du mener at du vet hva som er rett.

Bruk diskusjonssidene!

Diskusjonssidene er til for å brukes. En wiki er et samarbeidsprosjekt, og det vil alltid oppstå uenighet om innholdet. Bruk diskusjonssidene til:

  • Å foreslå endringer du tror kan være kontroversielle.
  • Å forklare større endringer.
  • Å stille spørsmål der du føler teksten trenger en oppklaring.

Ved å gjøre dette minsker vi friksjon mellom og slitasje på en wikis viktigste ressurs – brukerne.

Brukersamtaler

Hver bruker har sin egen diskusjonsside, hvor du kan ta opp ting som berører brukeren. Det kan f.eks. være tilbakemeldinger på artikler – både ros og konstruktiv kritikk –, forslag til videre arbeid, samarbeidsinvitasjoner eller annet.

Standarder

  • Signér innlegg. Du signerer ved å skrive ~~~~ eller ved å trykke på den tiende knappen fra venstre over redigeringsvinduet: Fil:Button sig.png.
  • Ikke bruk overskrift for å svare på andres innlegg - Bruk innrykk for å gjøre det tydelig hva du svarer på. Kolon (:) først på linjen gir innrykk; bruk ett mer enn det innlegget du svarer på slik at sammenhengen blir tydelig. Bruk ikke mellomrom for å lage innrykk!
  • Legg nye innlegg nederst, såfremt du ikke svarer på et spesielt innlegg lenger opp i tråden.
  • Svar på siden der innlegget du besvarer ligger, gå ikke til den andre brukerens side. Følg med sider der du snakker og hold praten om et tema samlet på et sted. Dette kan du bruke overvåkningslisten til å holde kontroll på.
  • Bruk overskrifter for å markere temaskifte.
  • Legg lenker til sider du viser til, slik at det er lett for andre å hoppe til dem.
  • Hold deg til temaet, ikke styr inn på sidespor. Lag da heller en ny overskrift og legg inn det du vil si under denne.
  • Ikke rediger andres kommentarer. Det er vanlig på en wiki at man ikke engang retter skrivefeil i andres innlegg. Et unntak er lenker som går til feil sted. Dersom en skrivefeil gjør et innlegg tvetydig bør den som skrev det gjøres oppmerksom på dette.
  • Strek over innlegg når du skifter mening, ikke fjern dem. Overstrekning gjør du ved å sette <s> foran og </s> bak teksten som ikke lenger er aktuell.
  • Vær saklig. Det er lov å være morsom, men ikke la diskusjoner gli ut i utvekslinger av vitser.
  • Unngå personangrep. Gå alltid på sak, ikke person. Hvis andre er ufine mot deg, gjør dem oppmerksomme på det uten å ta igjen på samme måte. Dersom en samtale utarter til personangrep kan dette være grunn til utestengelse fra wikien (blokkering). Dersom problemer oppstår, be andre delta i samtalen.

Inspirert av: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Hjelp:Samtalesider