Hjelp:Kategorier

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Denne siden gir en kort oversikt over hva kategorisering er. Er du ute etter informasjon om hvilke kategorier som bør brukes i spesifikke artikler, hvordan nye kategorier opprettes, feilopprettede slettes osv. kan du gå til en mer utfyllende artikkel om enmnet på Lokalhistoriewiki Kategorisering_(fra Lokalhistoriewiki).


Å kategorisere eller føye til kategorier er wikiens svar på for eksempel bibliotekenes bruk av Deweys desimalsystem, emne- og forfatterkataloger. Der et papirleksikon sorterer alt alfabetisk etter oppslagsordets første bokstav, av og til med et eget emneregister ved siden av, brukes her kategorier for å knytte oppslagsordet til ulike emner. Speiderhistorisk leksikons kategoritre er en levende organisme som stadig bygges ut og endres etterhvert som nye artikler og emner kommer til. Dette er en del av styrken til denne måten å organisere artikler og media på.

Via kategoriene lages automatiske lister som fungerer som innholdsfortegnelser. Sammen med lenker og maler gir de struktur til wikien. De skal ikke brukes som automatiske lister, og skal kun inneholde reelle artikler og underkategorier, ikke lenker til tomme sider. Kategorier er en innebygget funksjon i programvaren som brukes av Speiderhistorisk leksikon.

En artikkel eller et bilde kan legges i en eller flere kategorier, og en kategori kan i seg selv også inneholde tekst og den bør også i prinsippet ligge i andre kategorier.

Kategorilenkene legges helt nederst i artiklene, og ser slik ut:

[[Kategori:{emne}]]

og dermed finner vi helt nederst i artikkelen om Kulturminnevegen i Kviteseid disse to kategoriene:

[[Kategori:Veger i Telemark]]
[[Kategori:Kviteseid kommune]]

Hvordan finner jeg en kategori?

Alle wikiens kategorier listes opp her, og via et søk med Spesial:Prefiksindeks kan du lettere finne den/de du vil se nærmere på. Velg der «Kategori» i rullemenyen, og skriv inn de første tegnene på kategorien du søker. Os vil gi dette resultatet.

Inspirert av Lokalhistoriewiki