Ingeborg Andersen Selvèn

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Ingeborg Andersen Selvèn
Personalia
MS Ingeborg Selven portrett.jpg
Født: 2. oktober 1902
Bortgang: 12. august 1980 i Fredrikstad [1].
Bosted: [2] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges KFUK-Speidere
Korps: Epworth-ligaens Pikespeiderkorps,
Metodistkirkens speiderkorps jenter
Grupper: Fredrikstad 1 MS
Verv: korpssjef og sekretær

Verv og ledergjerning

Om oppstarten av Fredrikstad 1 MS
Fra Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999. [3]
De første troppene i det nye speiderkorps kom fra Bergen (2), Sarpsborg og Fredrikstad. I Sarpsborg ble troppen stiftet i oktober 1926. I Fredrikstad regnes stiftelsesdagen til 29. november samme år, bare ni dager etter at den formelle kontrakten mellom Norges KFUK-speidere og Epworth-ligaens Pikespeiderkorps ble undertegnet. Metodistkirkens speiderpiker skulle bære den samme brune drakt som KFUK-jentene.
Naturlig nok var det Ingeborg Selvèn, (gift Andersen) som var initiativtaker til troppen i Fredrikstad, og hun satte seg godt inn i alt om speiderbevegelsen for å stå best mulig rustet når det etterhvert skulle opptas speidere. «Jeg hadde alltid hatt lyst til å være med i kirkens barne- og ungdomsarbeid, og vi var med i søndagsskole og juniorliga fra vi var ganske små, men dette ble noe annet, noe nytt. Nå måtte jeg først begynne med meg selv, og det grundig også. jeg måtte selvfølgelig først bli speider før jeg kunne lære andre, og ved siden av kontoret og mine mange gjøremål ellers i menigheten, begynte jeg å lese og lære», forteller Ingeborg Selvén. Men hun fant ut at «lysten driver verket», og selv om det krevde mye arbeid, kunne hun den 15. oktober 1926, nøyaktig klokken 12, gå opp trappen til seilmaker Andresen på Dampskibsbryggen for å avlegge speiderløftet.
Hos seilmakeren bodde nemlig speidersekretæren for KFUK, frøken Agnes Nøstvik. «Jeg hakket og stammet, selv om jeg hadde lært det riktig godt. Men frøken Nøstvik tok i mot løftet mitt: «I tro på Guds hjelp lover jeg å være tro mot Gud og fedreland, hjelpsom mot alle mennesker og adlyde speiderloven og Epworth-ligaens Pikespeiderkorps love». Først hadde frøken Nøstvik spurt om hun ville bli speider. «Jeg ga henne venstre hånd og gjorde speiderhilsen med høyre, og jeg var opptatt som speider». At løftet begynte med «I tro på Guds hjelp» ga Ingeborg Selvén mot og hjalp henne mye siden. Agnes Nøstvik ga henne også et par bibelvers, fra Peters 1. brev, 10. og 11. vers, og disse ordene leste hun mange ganger senere da alt syntes vanskelig og strengt. Det ble søkt menighetsrådet om å starte en jentetropp innen menigheten. Og som vi hørte for guttenes vedkommende, var det også nå delte meninger om å gi tillatelse. Men jentene ga seg ikke, og tillatelsen kom.
Metodistkirken Fredrikstad.jpg
Speidingen i Metodistkirken i Fredrikstad og dagens Fredrikstad MS har lange tradisjoner, her er forsøkt å samle noen tråder.
2. Fredrikstad MSFredrikstad 1 MSFredrikstad 1 Senior - rangerlag MSFredrikstad 2 Meisetropp MSFredrikstad 5 MS
Speideravisa "Gruppens Ekko"FortellingerSanger og rop"Den store huggestabbe"-orden"
Merker og bannereKBKMetodistkirken"Alltid beredt!" 75-årsjubileumsbok, 1999
Om dannelsen av Epworth-ligaens Pikespeiderkorps
Jentene kom med forslag om et eget korps for konferansen i 1925. En komite med to menn og en kvinne, forøvrig Ella Magnussen fra Sarpsborg ble nedsatt og året etter fikk dette gjennomslag og Epworth-ligaens Pikespeiderkorps ble stiftet i 17. juni 1926, som et korps under KFUK-speiderne. Selve avtalen mellom korpset og forbundet ble underskrevet 20. november 1926. Det første styret besto av Ella Magnussen, Sarpsborg, Sunniva Fotland, Bergen og Ingeborg Andersen Selvèn, Fredrikstad 1 (KFUK), sistnevnte som korpssekretær.

Om Ingeborg Andersen Selvèn

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

Metodistkirken logo fra 1968.png Metodistkirkens speiderarbeid KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere

Eksterne lenker

Referanser

  1. Fredriksstad Blad, 15. august 1980
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Fredrikstad MS gruppebånd.jpeg Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999.
  4. Jubileumsberetning Metodistkirkens speiderkorps 75 år, 1999
Vet du mer om "Ingeborg Andersen Selvèn"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!