Ingerhaug

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Ingerhaug
Ingerhaug.jpg
Eier: Kjølberg
Forbund: NSF
Kjøpt: 1995
Bygget 1900-tallet
Sted: Sarpsborg kommunevåpen.png Sarpsborg, Børtevann, Ise

Beliggenhet

Ligger ved Børtevann, Ise, Viken

Hytten brant ned 16. september 2015 og er nybygget etter dette. [1]

Speidingen i Metodistkirken i Kjølberg har en lang og tradisjonsrik historie. Her er forsøkt og samle en del av den!
Kjølberg speidergruppe (1978–i dag) 1. Kjølberg MS gutter (1925–1978) Kjølberg 1 MS jenter (1927–1978) Kjølberg 1 Meisetropp MS jenter (1947–?)
Fortellinger Fotoalbum Oddarheim Ingerhaug Petrikirken Merker og bannere Kretsbanner`n

Fasiliteter

Kjølberg har tatt vare på den fine atmosfæren som hviler over Ingerhaug, og de har i tillegg oppført flere nye bygg på tomten. Dermed kan stedet med rette kalles et speidersenter.

Ingerhaug har køyeplass til 12, pluss at flere kan ligge på madrasser på stua. I tillegg finnes en flott grillhytte med soveplass på brisker til 7 personer. Grillhytta rommer forresten ca 20 personer rundt en idyllisk grill. Grillhytta ble innviet i 2001. Ingerhaug har innlagt strøm, med varmeovner innstilt på 7 grader. Borevann på veggen ute. 4 kanoer med utstyr til 12 og 4 kanotraller. Børtevann, 2 minutter unna har flotte padlemuligheter.

Glimt fra historien

Kjølberg har hatt egen speiderhytte siden midten av 1960-tallet. Oddarheim het den, oppkalt etter en markant speiderleder i vår gruppe, Oddvar Hansen.

I løpet av sommeren 1995 klarte Kjølbergspeiderne å få tak i ny speiderhytte. Det var ett år etter at de solgte den gamle hytta, Oddarheim.

Hytta ligger i Skjebergdalen, like ved Børtevann, og det historiske stedet Høgnipa. Den heter Ingerhaug, oppkalt etter Inger Johanne Klavedalen. Hun var datter av Jens August Klavedalen, født 1826 i Fredrikstad. Han bodde på det vesle gårdsbruket som en gang lå på plassen nedenfor hytta,-nå en idyllisk gressbakke med plass til diverse ballaktiviteter.

Klavedalen var en meget spesiell person, som ikke var redd for å demonstrere sin egenart. Han kunne gjøre de merkeligste ting; vise igjen, bringe tilbake tapte saker, helbrede sykdommer og befale over djevelen. Folk kom langveisfra for å få hjelp fra ham.

En mann som kom til han hadde et sår i beinet som ikke ville gro. Gå ut i skogen, og skjær ut en tyriflis, like stor som såret. «Sett den inn i såret og gå med den i tre dager», sa Klavedalen. «Etter tre dager finner du en stor furu, skjær en så stor åpning at flisen passer inn. Sett inn flisen og trekk barken over.» Mannen gjorde som han var lært og ble bra. En tid etter fikk han lyst til å se furua, men han ble meget forskrekket da han så at den var tørket helt inn. Den hadde ikke en grønn barnål.

Ingerhaug ble bygget i 1933 av en tur- og jaktglad familie fra Sarpsborg. Oppført i solide materialer. Mens familien var samlet i seine kveldstimer rundt det store bordet i stua, ble det fortalt mang en historie fra turer i det flotte området rundt hytta.

Utklipp og minner

Mer om

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Eksterne lenker

Referanser

Vet du mer om "Ingerhaug"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!