Internasjonal erklæring om speiderbevegelsen 1924

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speiderarbeidet i WOSM WOSMlogo.jpg
Nasjoner og tidl. stater som er nevnt med navn i artiklene om den første verdenskrig, mellomkrigstiden og den andre verdenskrig må sees i en historisk sammenheng og ikke dagens sammenfallende navn, se gjerne oversikten over tidligere nasjoner.

Vedtak

av den internasjonale speider konferansen i København august 1924.

Den internasjonale speiderguttkonferansen erklærer at speiderbevegelsen er en bevegelse av nasjonal, internasjonal og universell karakter. Dens mål er å gi hver enkelt nasjon og hele verden en ungdom som er fysisk, moralsk og åndelig sterk.

Den er nasjonal ved at den gjennom de nasjonale organisasjoner tar sikte på å skaffe alle nasjoner dyktige og friske borgere.

Den er internasjonal ved at den ikke godtar noen nasjonale grenser i speidernes verdensbrorskap.

Den er universell ved at den slår fast at alle speidere, hele verden over, er knyttet sammen som brødre, uten omsyn til rase, klasse eller trosbekjennelse. Speiderbevegelsen søker ikke på noen måte å svekke den enkeltes religiøse tro. Tvert imot vil den bidra til å styrke den. Speiderloven krever at en speider sant og oppriktig skal praktisere den religionen han har, og ifølge bevegelsens bestemmelser er all slags religiøs propaganda forbudt der speidere fra forskjellige trossamfunn er sammen.

Fra "Speiding. Håndbok for oppøving i god samfundsånd gjennom friluftsliv". Norsk utgave 1952.

Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge

Eksterne lenker

Referanser