Johan Heiss-Schøyen

Fra Speiderhistorisk leksikon
(Omdirigert fra J. H. Schøyen)
Hopp til:navigasjon, søk
Johan Heiss-Schøyen [1]
Personalia
Schøyen, J H - sannsynlig portrett - utsnitt fra styrefoto av Telemark idrettskrets styre ca 1922.jpg
Født: 1886
Bosted: [2] Notodden kommunevåpen.png Notodden
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Personlig bakgrunn

  • Da han mottar Den hvite lilje, nr. 121 i Norge, er det notert at han er fra Notodden.
  • Vi antar også at han er den samme J. H. Schøyen som var deltaker på det første Gilwellkurset i Norge, se artikkelsiden Liste over de ulike Gilwell/Trekløver/TG-deltakerne .
  • En "J. H. Schøyen" er med i kretsstyret for Telemark idrettskrets 1923-25.
  • I 1950 utgis "Kjenner du Norsk Hydro? Håndbok for arbeidere og funksjonærer". Der oppføres Ingeniør J. H. Schøyen som sjef for bygningsavdelingen av Notodden salpeterfabrikk.
  • Johan Fredrik Heiss-Schøyen er notert to steder (!) i folketellingen i 1910; i Nils Juelsgate i Kristiania - som bygningsingeniør på jernbanen f 1886 ([1]) og i Drammen - som bygningsingeniør i NSB f 4/4/1886 i Kristiansand ([2])

Verv

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Vi jakter på sikker kunnskap om denne lederen. Vi antar at vi har funnet ham i Telemark og Notodden. Kanskje heter han "Heiss-Schøyen", ref "Tele-idretten gjennom tidene. 1919-1994" som både har informasjon om J. H. Schøyen og "J. Heiss-Schøyen". ?
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. Bruken av "romersk hilsen" og hederstegnet "svastika" bør sees i sammenheng med sin samtid og B-Ps begrunnelse, før Tyskland i mellomkrigstiden tok disse til sine. Landsmøtet i Norsk Speidergutt-Forbund, 1936 tok opp dette med hederstegnet "svastika". Forbundsstyret fulgte da opp med vedtak og retningslinjer i de påfølgende år, hvor det nye hederstegnet ble "den hvite hederslilje". Praksisen med "romersk hilsen" som flagghilsen ble endret i slutten av 1930-årene av alle de norske speiderforbundene.
Vet du mer om "Johan Heiss-Schøyen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!