Johan Skau

Fra Speiderhistorisk leksikon
(Omdirigert fra Joh. Skau)
Hopp til:navigasjon, søk
Johan Skau
Personalia
Født: 1858 i Ringsaker kommunevåpen.png Ringsaker
Bortgang: 1946
Bosted: [1] Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norske Gutters Speiderkorps
Johan Skau er foreløpig en ubeskrevet del av norsk speiderhistorie, på disse artikkelsidene arbeides det med å dokumentere historien. Kanskje du har et dokument, bilde og en god historie om NGS? Bidra du også! [1]

Verv og ledergjerning

I Aftenposten 13/2/1910 omtales "Fanejunker Skaus Skipatruljer". Dette er en artikkel som bør studeres nærmere, fordi den svært tydelig referer til patruljesystemet. [2]

Om Johan Skau

  • I 1901 er en "Sergeant. og Lærer Joh. Skau" medlem av Vålerengen Venstreforening.
  • I folketellingen for 1910 finner vi lærer og fanejunker Johan Skau, født i Ringsaker 4/6 1858, bosatt i Ingeborggate 8 sammen med kona Tonnette f 1868 og barna Sigurd f 1892, Magda f 1894 og Ruth f 1896.
  • Nettopp Ingeborggate 8 er omtalt som Vaalerengens Ynglingeforenings lokale, der pastor Hans Møller Gasmann i 1898 samlet gutter for å starte fotballklubb på Vålerenga! Arbeidet gikk i bølgedaler. Det så stygt ut, men en gang i 1913 eller senere engasjerte Johan Skau seg.

Aftenposten 28/7/1988:

Men efterat den legendariske gymnastikklæreren på Vålerengen skole, kaptein Johan Skau, hadde sagt ja til å være klubbens beskytter, ble stemningen snudd. Han hadde som få andre hatt evnen til å dra vålerengguttene med, ikke bare i idretten, men også i skog og mark. Ikke uten grunn ble han kalt "Østmarkas oppdager".

  • Kanskje den kaptein Joh. Skau som i 1918 holder militært foredrag i Kristiania "underofficersforening". Ref. Tor Bomann-Larsen "Den evige sne: En skihistorie om Norge" 1993.
  • Kaptein Skau var svært engasjert i arbeidet for et godt idrettsarbeid ved folkeskolene.
  • I 1933 fortelles det i Aftenposten 20/11 at kaptein Johan Skau er - første? - æresmedlem av Vålerengens Idrettsforening.

Speiderbakgrunn

Forfatterskap

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

Speiderkorps.jpg Norske Gutters Speiderkorps 1949-Speiderguttboka-NSF-s358 - Zoolog 1.jpg Tidlige spor av speidergutter

Eksterne lenker

  • Her kan du lese omtale av Joh. Skau hos Vålerengas Klanen! [3]

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 19/2/1910
Vet du mer om "Johan Skau"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!