Joh. Skau

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Johan Skau
Personalia
Født: 1858
Død 1946
Speiderbakgrunn
Forbund: Norske Gutters Speiderkorps
Joh. Skau er foreløpig en ubeskrevet del av norsk speiderhistorie, på disse artikkelsidene arbeides det med å dokumentere historien. Kanskje du har et dokument, bilde og en god historie om NGSK? Bidra du også! [1]
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png
Les mer om speidingen i Ringsaker kommune Ringsaker kommunevåpen.png

Verv

I Aftenposten 13/2/1910 omtales "Fanejunker Skaus Skipatruljer". Dette er en artikkel som bør studeres nærmere, fordi den svært tydelig referer til patruljesystemet. [2]

Om Joh. Skau

  • I 1901 er en "Sergeant. og Lærer Joh. Skau" medlem av Vålerengen Venstreforening.
  • I folketellingen for 1910 finner vi lærer og fanejunker Johan Skau, født i Ringsaker 4/6 1858, bosatt i Ingeborggate 8 sammen med kona Tonnette f 1868 og barna Sigurd f 1892, Magda f 1894 og Ruth f 1896.
  • Nettopp Ingeborggate 8 er omtalt som Vaalerengens Ynglingeforenings lokale, der pastor Hans Møller Gasmann i 1898 samlet gutter for å starte fotballklubb på Vålerenga! Arbeidet gikk i bølgedaler. Det så stygt ut, men en gang i 1913 eller senere engasjerte Johan Skau seg.

Aftenposten 28/7/1988:

Men efterat den legendariske gymnastikklæreren på Vålerengen skole, kaptein Johan Skau, hadde sagt ja til å være klubbens beskytter, ble stemningen snudd. Han hadde som få andre hatt evnen til å dra vålerengguttene med, ikke bare i idretten, men også i skog og mark. Ikke uten grunn ble han kalt "Østmarkas oppdager".

  • Kanskje den kaptein Joh. Skau som i 1918 holder militært foredrag i Kristiania "underofficersforening". Ref. Tor Bomann-Larsen "Den evige sne: En skihistorie om Norge" 1993.
  • Kaptein Skau var svært engasjert i arbeidet for et godt idrettsarbeid ved folkeskolene.
  • I 1933 fortelles det i Aftenposten 20/11 at kaptein Johan Skau er - første? - æresmedlem av Vålerengens Idrettsforening.

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om NGSK

Les mer om Norske Gutters Speiderkorps Speiderkorps.jpg

Eksterne lenker

Her kan du lese omtale av Joh. Skau hos Vålerengas Klanen! [3]

Referanser

  1. 19/2/1910