Johan Hansen, Fredrikstad

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Johan Hansen
Personalia
JohanHansen.jpg
Født: 8. oktober 1892
Bortgang: 4. august 1974
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad, daværende Glemminge
og Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
og Norske Gutters Speiderkorps
Korps: Epworth-ligaens Speiderkorps
Grupper: Glemminge Speiderkorps
1. Glemminge
Verv: korpssjef
Det er flere som har hatt navnet Johan Hansen i speider-Norge

Verv og ledergjerning

Om Epworth-ligaen og "Væbnere"
Epworth League
Epworth-ligaen var en ungdomsbevegelse innen Metodistkirken, stiftet i Cleveland, USA i mai 1889 av fem organisasjoner eller ligaer som alle arbeidet for å holde ungdommen i Metodistkirken. Den nye foreningen fikk navnet Epworth-ligaen etter fødestedet til Metodistkirkens grunnlegger John Wesley, altså en etter en by i England. Den første Epworth-liga i Norge ble stiftet i Kristiania samme år som hovedorganisasjonen i USA. Senere har Epworth-ligaen fått navnet ungdomsforening.
I Epworth-ligaen var det en mann fra Fredrikstad som ivret for speiderarbeidet, Johan Hansen fra Lisleby og speidergruppa han startet i 1910, 1. Glemminge speidertropp, se egen ramme. Han flyttet til Kristiania og foreslo for pastoren i Immanuelkirken i Oslo og starte opp "Væbner-grupper" som da skulle ha speiding som hovedbeskjeftigelse. Dette fikk Johan Hansen lov til og det ble et nyttig tilbud for guttene. De hadde som mål at guttene skulle utvikle seg både fysisk og åndelig. Dette var forløperen til 33. Oslo MS. Flere menigheter fulgte dette opp og i 1921 var det hele 17 Væbner-grupper med over 500 medlemmer.
Innen Metodistkirken var det ulike meninger om organiseringen av speider- og ungdomsarbeidet. I 1924 foreslo Johan Hansen og Monrad Teigland, Bergen at det skulle opprettes et speiderkorps tilsluttet Junior-ligaen og Epworth-ligaen. Imidlertid hadde ikke disse to forkjemperne for speidingen talerett på konferansen og fikk pastorene Nils Bolt og Einar Karlsen til å tale deres sak. Forslaget ble vedtatt og fra 16. august 1924 ble væbnerforeningene tilsluttet Norsk Speidergutt-Forbund som egne speidergrupper under et eget speiderkorps for metodistspeideren, dette ble hetende Epworth-ligaens Speiderkorps og pastor Nils Bolt ble deres første korpssjef med Monrad Teigland som visekorpssjef. [2]

Speiderbakgrunn

Johan Hansen, 1. Glemminge, senere korpssjef i Metodistkirkens speiderkorps, ble kalt en "ensom speider", da han begynte og praktisere det han leste i Ørnepatruljen, en bok han vant i en konkurranse i Norske Gutter i 1910, inntil han ble oppfordret til og starte en speidertropp i 1910. Han flyttet til Oslo i 1916, hvorvidt troppen ble drevet frem til dette, er ennå uvisst.

Om Johan Hansen

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund Speiderkorps.jpg Norske Gutters Speiderkorps Metodistkirken logo fra 1968.png Metodistkirkens speiderarbeid 1949-Speiderguttboka-NSF-s358 - Zoolog 1.jpg Tidlige spor av speidergutter

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 2,2 Jubileumsberetning Metodistkirkens speiderkorps 75 år, 1999
  3. 3,0 3,1 Fredrikstad MS gruppebånd.jpeg Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999.
Vet du mer om "Johan Hansen, Fredrikstad"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!