Kanoer

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kanobæring i Nordmarka - Carl Søyland foran, Odd Dahl bak.

Som speiderdrakten har skiftet med ulike tider, har også speidernes leir- og turutstyr gjort det samme. Disse temasidene skal ta for seg noen glimt av ulike tiders utstyr.

Kanoer

Se også artikkelen om Merker med padling som tema.

Historier om Kanoer

Utklipp og minner

Kanominner

1972: Kanotur med selvlagede kanoer - 4. Grimstad (KFUM)

Fra Agderposten 4/7/1972:

Agderpostens foto tatt fra Furre bro ved avreise.

"28 speidere fra 4. Grimstad KFUM speidertropp fikk i helgen prøve et riktig basketak med naturkreftene. Lørdag ettermiddag la de ut på Nidelva fordelt på seka kanoer, ban utstyrt med det aller nødvendigste, for å padle til Rore, Søndeledvannet, Lundesandvannet ut til Reddal og videre ut i sjøen. Turen var på i alt 80 kilometer, og guttene hadde bare med seg mel, litt pålegg, brennesler og litt gryn. De bakte selv brød underveis, og skulle ellers ernære seg med det de kunne finne av spiselige planter. I tillegg til å skaffe seg selv mat, skulle speiderne observere dyreliv i naturen og utføre forskjellige praktiske oppgaver. Turen begynte i deilig, varmt sommervær, men guttene fikk også gjennomgå et par kraftige regnskurer.

Telt hadde de ikke med, så det var vel ikke fritt for at det ble problemer med å bolde seg tørre og varme.

De flotte plastkanoene hadde de selv bygd i løpet av vinteren, takket være assistanse fra en av distriktets båtbyggere, — forteller troppens leder, Bjarne Thoresen, som regner med at padling vil bli speidernes hovedaktivitet i årene som kommer. Med de mange elver og vann i distriktene ligger forholdene ypperlig til rette for slik virksomhet. Kanoene er meget gode og solide med vanntette skott. Speiderne var velutstyrt med redningsvester alle sammen, og dermed skulle faren ved kanopadling være lik null."

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>

  1. Opplysninger om Arnt Øvreness er arbeidet frem etter hans oversendte dokumenter, tekst og e-postkorrespondanse for bruk i Speiderhistorisk leksikon, med Gunnar Stromness-Andresen i 2022