Kari Aas
Kari Aas | |
---|---|
Personalia | |
Alt. navn: | Karen Marta Ivanda Aas |
Født: | 6. oktober 1886 [1] |
Bortgang: | 2. januar 1978 |
Bosted: [2] | Farsund, Tromsø og Trondheim |
Speiderbakgrunn | |
Forbund: | Norsk Speiderpikeforbund |
Grupper: | Trondheim 1 (æresmedlem) |
Verv: | landssjef i NSPF / kretssjef |
|
- Kari Aas het egentlig Karen Marta Ivanda Aas, men gikk under navnet Kari Aas hele livet. Hun ble født 6. oktober 1886 i Farsund og flyttet til Trondheim sammen med familien i 1910. Hvordan hun kom i kontakt med speiderbevegelsen, er enda litt usikkert, kanskje var det gjennom hennes jobb som lærer eller rolle som styremedlem i Trondhjems konsertforening. Det vi vet er at hun avla speiderløftet og ble leder for Trondheim krets Norsk Speiderpikeforbund høsten 1926. Kari engasjerte seg dypt i speiderbevegelsen, særlig gjennom sitt verv som landssjef i Norsk Speiderpikeforbund i perioden 1927 til 1935. Hun deltok blandt annet på flere utenlandske konferanser og leirer, designet flagget til speiderpikenes verdensorganisasjon (WAGGGS) og fikk tildelt Norsk Speiderpikeforbunds høyeste utmerkelse, Sølvfisken. Under Den andre verdenskrig ble hun medlem av Nasjonal Samling og dette resulterte i at hun i speidersammenheng ble gjemt bort/glemt i etterkrigstiden. Kari Aas døde 2. januar 1978).
Innhold
- 1 Om speidertiden
- 1.1 1926 –, blir kretsleder for Trondheim krets (NSPF)
- 1.2 1927 –, blir landssjef for Norsk Speiderpikeforbund
- 1.3 1929, en travel speidersommer
- 1.4 1930, verdensflagget blir til
- 1.5 1932 og 1934, den 7. og 8. verdenskonferansen i WAGGGS
- 1.6 1933, landsleir og fredscruise
- 1.7 – 1935, går av som landssjef
- 1.8 1935 –, etter rollen som landssjef
- 2 Verv og ledergjerning
- 3 Utenom speidingen
- 4 Sitater
- 5 Hederstegn og utmerkelser
- 6 Bilder
- 7 Utklipp og minner
- 8 Ukens artikkel
- 9 Mer om
- 10 Eksterne lenker
- 11 Referanser
Om speidertiden
1926 –, blir kretsleder for Trondheim krets (NSPF)
I 1910 flyttet Kari Aas fra Tromsø til Trondheim [7], men det ser ikke ut som hun kom i kontakt med speiderbevegelsen før i 1926. I følge en artikkel om historien til speiderpikene i Trondheim tilbydde hun seg å gå inn i vervet som kretssjef for Trondheim krets (NSPF) og avlegge speiderløftet ut på høsten dette året. [8]. Og den 21. november 1926, på årsmøtet til Trondheim krets (NSPF), ble hun valgt til kretsens tredje leder, etter at Åsa Omholt gikk av samme år [7]. Noen av de første oppgavene hun gjorde som kretsleder var å trykke de nye lovene for kretsen og få arrangert kurs i gymnastikk (holdt av frøken Lian) og signalering (holdt av troppsfører Lian). Året etter, i 1927, ingikk kretsen et samarbeid med Trondhjem krets (Norsk Speidergutt-Forbund) for å reise speidernes hus i Trondheim. Som kretsleder tok Kari Aas del i denne komiteen [9]
Kari Aas gikk av som kretsleder i 1928, men fortsetter som leder for Trondheim avdeling (NSPF) frem til 1930. Noe av det siste hun bidro med som leder for avdelingen, var å være delaktig i arrangeringen av speidernes uke i mars 1930, til inntekt for speidernes hus[10].
Deler av talen Kari Aas holdt under "speidernes uke" er gjengitt i avisene: [11]
|
1927 –, blir landssjef for Norsk Speiderpikeforbund
Gjennom sitt verv som kretsleder reiste Kari Aas i pinsen 1927 sammen med Gunvor Sitter og troppsfører for Trondheim 8 (muligens Thyra Ellingsen) til Lillehammer for å delta på det tredje ordinære landsmøtet for Norsk Speiderpikeforbund. Her ble Kari Aas valgt til ny landssjef for Norsk speiderpikeforbund [7]. Under landsmøtet ble saker som ending av førstegraden og endelig utseende på leirdrakten diskutert [12]. Det ble også opprettet to komiteer, en som arbeidet med å skaffe en egen sangbok for forbundet (ledet av Anna Sanne), og en ordenskomietè (ledet av Liska Michelet) som skulle arbeide med å opprette hederstegn for Norsk Speiderpikeforbund. Arbeidet i begge disse komiteene pågikk frem til landsleiren på Steinkjersannan i 1929[13].
I avisen Dagsposten fra 8. september 1927, forteller Kari Aas i et intervju om rollen som landssjef: [3]
|
Før Kari Aas ble landssjef for speiderpikene ble den administrative delen av Norsk Speiderpikeforbund i stor grad drevet muntlig og via brev. Det var først etter landsmøtet i 1927 at arbeidets organisasjon ble sveiset sammen. Det ble mer liv og samarbeid mellom kretsene i det bladet Føreren kom ut, og siden både Kari Aas (landssjefen) og Gunvor Sitter (sekretæren) holdt til i Trondheim, ble arbeidet i landsstyret mer aktivt[13].
På ferietur til England
Samtidig som Liska Michelet og speiderne i Trondheim tok i mot Lord- og Lady Baden-Powell på togstasjonen i Trondheim sommeren 1927, var Kari Aas på ferie i England. Her besøkte hun blandt annet hovedkvarteret til speiderne som lå i London, der hun møtte redaktøren for det engelske speiderpikebladet, og mottok et brev med hilsning fra Lady Baden-Powell, sendt fra Trondheim. Videre på ferieturen besøkte hun speiderpikeskolen Foxlease. Her ble det holdt førerkurs for speiderpiker, og Kari Aas ønsket å få sendt noen trøndere dit i løpet av året etter[3].
Opprettelsen av Fellesrådet for speiderpiker
Da Kari Aas ble landssjef hadde forrige hovedstyre allerde arbeidet en stund for å inngå et samarbeid med Norges KFUK-speidere, og dette resulterte i opprettelsen av Fellesrådet for speiderpiker den 5. november 1927, ledet av KFUK-speidernes landssjef Margrethe Parm. I hvor stor grad Kari Aas var engasjert i dette arbeidet vites ikke, men som landssjef er det rimelig å anta at hun var involvert. Dette ble starten på et langt og godt samarbeid med Norges KFUK-speidere på flere områder, blant annet med Trekløver-treningen og Speiderjobben. Fellesrådet for speiderpiker opphørte først ved opprettelsen av speidernes fellesorganisasjon (SPF) 11. oktober 2003 [7].
Delegat på den 5. verdenskonferansen i International Council
Som representant for Norsk Speiderpikeforbund reiste Kari Aas med toget til Budapest i Ungarn for å delta på den den 5. verdenskonferansen til International Council våren 1928. Under denne konferansen ble speiderpikenes verdensorganisasjon (WAGGGS) opprettet, som arvtager for det tidligere International Council. Lady Baden-Powell ble valgt til pikenes verdenssjef[15].
Under selve konferansen holdt Kari Aas et foredrag på engelsk om "Brownies", eller Blåmeiser som det het på norsk[4]. I Norsk Speiderpikeforbund arbeidet de på denne tiden med å få i gang Blåmeiser her i Norge, som var en enhet for jenter fra 8 til 11 år. Frem til nå måtte jenter være 12 år før de kunne bli medlem av Norsk Speiderpikeforbund[3].
Etter selve konferansen fikk deltakerne omvisning i hovedstaden Budapest og området rundt, etterfulgt av en stor parade og en utstilling av håndarbeid, lagd av speiderpikene i Ungarn. [16]
1928: De norske delegatene til den 5. verdenskonferanse i WAGGGS. Anne Katrine Bredvei, Kari Aas, Margrethe Parm, Josefine Barmann [17]
1929, en travel speidersommer
Norsk Speiderpikeforbunds tredje landsleir
I juli 1929 skulle Norsk Speiderpikeforbund avholde sin 3.landsleir, landsleiren på Steinkjersannan, i tidsrommet 12. til 19. juli. Kari Aas var ved denne anledning leder av leirkomiteen og som kontaktperson på Steinkjærsannan anlegget ble oppnevnt oberst Trygve Høyer. Arbeidet med og organiseringen av denne landsleiren ble antagelig den første virkelig store oppgaven for Kari Aas i NSPF. Med seg i leirkomiteen hadde hun leirsjef Gunvor Sitter, viseleirsjef Marcella Bøe, intendant Bergliot Østby og forretningsleder Anna Meyer. En stor begivenhet fant sted under gudstjenesten på søndagen: Vielse av leirsjef og NSPF sekretær Gunvor Sitter og forbundsinstruktør i NSF, Rolf Lykken. Leiren hadde ca.800 deltagere, iberegnet gjester fra flere land[7].
Kari Aas om landsleiren på Steinkjersannan[18]
|
Fra landsleir Steinkjersannan. I midten er Oberst Høyer og Kari Aas [19]
Kari Aas omtalt i et finsk magasin i forbindelse med landsleir Steinkjersannan [5]
Den tredje verdensspeiderleiren for guttene
Cirka en uke etter landsleiren på Steinkjersannan var avsluttet, var det åpning av Den tredje verdensspeiderleiren for guttene. Leiren ble holdt i tidsrommet 31. juli til 13. august i Arrowe Park, England. Her var Kari Aas også med, sammen med blant annet Hans Møller Gasmann og det nygifte paret Gunvor Lykken og Rolf Lykken. Under leiren ble Robert Baden-Powell adlet til "lord" av den engelske kongen. [7].
1929: Kari Aas, Hans Møller Gasmann, Rolf Lykken og Gunvor Lykken (se forrige bilde for korrekt rekkefølge) på 3rd World Scout Jamboree
1930, verdensflagget blir til
Den 6. verdenskonferanse i WAGGGS
Kari Aas forteller at hun tilfeldig traff Lord Baden-Powell siste dag på konferansen. Da utførte han sin "good turn" ved å hjelpe henne å bære den tunge kofferten hun hadde med seg ned fra andreetasjen.
1930: Fra den 6. verdenskonferanse i WAGGGS. Kari Aas i midten [20]
1930: Verdensflagget til jentenes verdensforbund (WAGGGS) med forklaring, slik Kari Aas foreslo.
Delegatene på den 6. verdenskonferanse i WAGGGS. Lord Baden-Powell og Lady Baden-Powell i midten, Sarah Warren (Kanadisk speiderpikesjef?) i andre rad nr tre fra høyre. [21]
På besøk hjemme hos Lord og Lady Baden-Powell
Etter konferansen var over ble blant annet de norske representantene invitert til Pax Hill, hjemmet til Lord og Lady Baden-Powell. De reiste fra London sammen med fru van den Bosch fra Holland og frk. Pipers som var medlem av verdenskomiteen. På reisen fortalte Bosch om sine opplevelser i Russland og betydningen av Nansenhjelpen der. «Han var som en gud for alle de ulykkelige som hadde lidd under de redselstilstander som opsto efter Den første verdenskrig. Nansens navn var som et "Sesam Sesam lukk deg opp" for de som skulde hjem til sine egne land etter krigen. Barna på gata knelte og kysset hendene på dem som bar navnet Nansen på et bind rundt armen, og han selv og hans ord gjaldt som et trylleord. Jeg har aldri truffet et menneske med en slik evne til selvopførsel – han krevde absolutt ingenting for sig selv – han var et geni», fortalte fru van den Bosch fra Holland.
Vel fremme på Bently stasjon sto Lady Baden-Powell å ventet på gjestene. Hun kjørte dem hjem til seg selv i deres nye bil, en Rolls Roys. Bilen var en gave fra alle speiderne i verden til Lord Baden-Powell, og ble overlevert på 3rd World Scout Jamboree, som ble arrangert i Arrow Park i England året før. Vel fremme fikk de se området rundt huset.
Kari Aas beskriver huset og området rundt i Adresseavisen: [22]
|
På kvelden spiste de en enkel middag sammen med Madame Delanney (Frankrike), Mrs. Littlefield (Amerika). Her gikk diskusjonen livlig på engelsk, og de forskjellige nasjonene fortalte om speiderpikebevegelsen i deres land. «Amerika har penger, Frankrike støtter seg til og får hjelp fra den katolske kirke, Holland har ingen å støtte seg til og i Norge kjemper barna selv saken frem», forteller Kari Aas. Kvelden ble avsluttet med leirbål og omvisning i huset. Det var som å vandre i et museum forteller Kari. Det var samlinger av store verdier fra alle verdens land, kulturgjenstander fra landene Lord og Lady Baden-Powell hadde besøkt og skulpturer, malerier og årbøker som Lord Baden-Powell selv hadde lagd. [22]
Dagen etter spiste de alle frokost sammen, før Kari Aas holdt en tale om 1000 års jubileet for slaget på Stiklestad. Til slutt fikk Lord og Lady Baden-Powell hvert sitt grønne forbundsmerke, før de måtte dra til London og de besøkende dro til hvert sitt. [22]
Lord og Lady Baden-Powell antagelig utenfor deres hus Pax Hill [22]
Bilen til Lord Baden-Powell, en Rolls Roys med campingvogn. Her fra overrekkelsen under 3rd World Scout Jamboree i 1929 [23]
1932 og 1934, den 7. og 8. verdenskonferansen i WAGGGS
Delegatene på den 7. verdenskonferanse i WAGGGS. [17]
Delegatene på den 8. verdenskonferanse i WAGGGS. Kari Aas sitter som nr to på andre rad fra venstre.
Bildet fra arkivet til Our Chalet[24]
1933, landsleir og fredscruise
Sommeren 1933 ble Norsk Speiderpikeforbunds fjerde landsleir avholdt på Jørstadmoen. Som landssjef deltok Kari i leirkomiteen, sammen med resten av hovedsstyret.
Hilsen fra Landschefen i leirheftet [25]
|
Kari Aas får tildelt hederstegn av Dagfrid Anderssen under landsleiren på Jørstadmoen.
Flaggheis på Landsleiren på Jørstadmoen
Lord og Lady Baden-Powell besøker Norge
Den 25. august 1933 ankom Lord og Lady Baden-Powell havnen i Oslo med skipet S/S Caligaric i forbindelse med Fredscruiset. Her ble de mottatt med speiderparade og blant flere Hans Møller Gasmann, Josefine Barmann og Kari Aas. Senere på dagen ble Rolv Selmer-Olsen tildelt Gilwell-regaliene fra selveste Lord Baden-Powell. Besøket ble avsluttet med et stort leirbål på Frognerseteren med 3000 speidere deltok, før Lord og Lady steg ombord S/S Caligaric og fortsatte reisen videre ved midnatt. I ettertid ble det lagd et postkort fra dette leirbålet.
Fredscruiset på S/S Caligaric besøker Oslo 1933, fra venstre: Kari Aas, (NSPF), Lord Baden-Powell, Lady Baden-Powell, Hans Møller Gasmann (NSF), Josefine Barman, (KFUK)
Rolv Selmer-Olsen mottar Gilwell-woodbagde fra Lord Baden-Powell, på bildet ser man fra venstre: Kari Aas, (NSPF), Lady Baden-Powell, Lord Baden-Powell, Rolf Lykken, Hans Møller Gasmann, Josefine Barman, (KFUK)
Postkort fra leirbålet på Frognester i forbindelse med fredscruiset. Fra venstre: Lord Baden-Powell, Lady Baden-Powell, Kari Aas, Josefine Barman, Hans Møller Gasmann [26]
– 1935, går av som landssjef
- 1934: Forslag om Speiderpikenes venner fremmes, og det er Kari Aas som sender inn forslaget [27]
- 1935: Deltar på landsmøtet på Lyngen[28], hvor hun ikke stilte til gjenvalg som landssjef på grunn av sykdom og overanstrengelse[29].
1935 –, etter rollen som landssjef
- 1937: Deltar på landsleir i Mandal [31]
- 1937: Til landsmøtet i Mandal blir Kari Aas henstilt som sekretær for Rangers [32]
- 1939: Kari Aas skriver til avisa Tromsø i forbindelse med at Lady Baden-Powell fyller 50 år [33]
- 1940: Deltar på feiringen av Tenkedagen i Trondheim [34]
- 1971: Deltar på feiringen av 50-års jubileet til Norsk Speiderpikeforbund
Kari Aas på landsleir Mandal i 1937
Kari Aas og Eva Johanssen i forbindelse med feiringen av 50-års jubileet til Norsk Speiderpikeforbund [35]
Kari Aas og Eva Johanssen i forbindelse med feiringen av 50-års jubileet til Norsk Speiderpikeforbund. På samme rekke sitter blant annet Ole Myrvoll (finans- og tollminister) og Kjell Bondevik (kirke- og undervisningsminister) [35]
Verv og ledergjerning
- 1926 – 1928: Kretssjef i Trondheim krets (NSPF) [36]
- 1927 – 1935: Landssjef i Norsk Speiderpikeforbund
- 1928: Delegat på den 5. verdenskonferanse i WAGGGS [16]
- 1929: Leder for leirkomiteen under landsleir på Steinkjersannan [7]
- 1930: Delegat på den 6. verdenskonferanse i WAGGGS [20]
- 1930: Lagde designet til verdensflagget for WAGGGS (jentenes verdensforbund]] [20]
- 1932: Delegat på den 7. verdenskonferanse i WAGGGS [7]
- 1933: Var med i leirkomiteen under landsleiren på Jørstadmoen
- 1934: Delegat på den 8. verdenskonferanse i WAGGGS [7]
- Medlem av verdenskomiteen (WAGGGS) (ukjent år) [29]
I Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946, kan vi lese om Kari Aas: (...) Landets eldste speiderpiketropp er stiftet i Trondheim 2. oktober 1915, av Else Christie Kielland og 19. april 1917 ble troppen delt i tre. Noen krets ble ikke stiftet før 21. november 1921. Hun sto som kretssjef til 1925 og etter henne fulgte frk. Åsa Omholt, Steinkjer. På kretsens årsmøte 21. november 1926 ble frk. Kari Aas valgt til kretssjef og hun sto til 1928. (...) [36] [37] |
Utenom speidingen
9. april 1940 gikk Tyskland til angrep og okkuperte Norge. Samme kveld erklærte Vidkun Quisling sin NS-regjering. I denne ble Kari Aas sin svoger, Ragnar Skancke, oppnevnt som arbeidsminister. Som en av Quislings mest trofaste medarbeidere gikk han langt i å ”ensrette” statskirken og undervisningsvesenet etter NS-ideologien. Av de instanser som ble opprettet for å ”ensrette” skoleverket var blant annet "Kirke- og undervisningsdepartementets skolekontor for kultur- og kunstoppdragelse" og lærerskolerådet. I det førstnevnte var Kari Aas ansatt fra januar 1941 som konsulent for folkeskolen. Da nye utnevnelser til lærerskolerådet ble foretatt 4. juli 1941 ble konsulent Kari Aas også oppnevnt som et medlem av dette rådet. Hun gav seg i kast med oppgavene og det ble også publisert artikler skrevet av Kari Aas i flere av landets aviser, blant annet om hvorfor hun ble med i Nasjonal Samling. Hun la heller ikke skjul på sin bakgrunn med bred erfaring fra barne- og ungdomsarbeid. Hun ble også engasjert i skolekringkastingen og i læreboksammenheng. Hun var også leder av utenlandsavdelingen i NSK (Nasjonal Samlings Kvinneorganisasjon) for en periode[7].
Opp mot alle onde vetter setter så Nasjonal Samling sitt program. Et program som virker som en fakkel i en tid da alle mørkemenn er på ferde. Her ligger vegen klar og konsis, konstruert etter de sanne og sunne prinsipper for en nasjonal og sosial livsstil i pakt med våre beste tradisjoner. | ||
– – Fra boka "Jeg er med: uttalelser av 70 norske kvinner og menn" (1944) hvor Kari Aas forklarte hvorfor hun hadde meldt seg inn i Nasjonal Samling. – |
Da krigen var over ventet landssvikoppgjøret. Kari Aas ble dømt til 6 måneders fengsel og fradømt retten til å praktisere som lærer for sine handlinger under krigen. Ragnar Skancke ble idømt dødsstraff for landssvik 21. mai 1946 og etter ankesaker opprettholdt høyesterett dommen og Skancke ble, som den siste i landsvikoppgjøret, henrettet på Akershus festning 28. august 1948[7].
Det valget som Kari Aas tok under krigen falt naturligvis hele speidermiljøet og i særdeleshet hennes omgangskrets i Norsk Speiderpikeforbund særdeles tungt for brystet. Kari Aas ble en ”ikke person” og helt utelukket fra speider miljøet etter krigen. Svært lite er nevnt i jubileumsboken som kom ut i anledning av Norsk Speiderpikeforbund sitt 25 års jubileum i 1946, kun at hun var landssjef i perioden 1927 til 1935. Hvordan det var, med status som innsatt, å møte sin tidligere kollega i KFUK speiderne, Margrethe Parm som sjef for kvinnefengselet Bredtvedt, kan man jo forsøke å tenke seg...[7].
Det neste vi finner om Kari Aas er en artikkel i Aftenposten 19. september 1966. Da viser hun, i egenskap av vise-formann i Norske Kvinners Sanitetsforening, HKH Prinsesse Astrid Ferner rundt på åpningen av basaren til NKS (Norske Kvinners Sanitetsforening) i Håndverkeren. Det er nevnt at hun på sine eldre dager ble innbudt til en jubileumssamling i NSPF, men vi kjenner ikke mer til anledningen[7].
Utdrag fra artikkel om Kari Aas i Speiderhistorisk skrift nr. 27 (2020), skrevet av Øystein Gonsholt [7]
|
I boka "Norske skulefolk", 1933 finner vi denne omtalen: [39]
|
Sitater
Hederstegn og utmerkelser
- Ble i 1929 tildelt hederstegnet til det finske forbundet Suomalainen Partiotyttølutto [40]
- Ble i 1929 tildelt Norsk Speiderpikeforbunds høieste hederstegn «Sølvfisken». [41]
- Ble i 1929 tildelt Norsk Speiderpikeforbunds hederstegn for førere «Det hvite kløverblad». [42]
- Ridder av I. klasse Oslo kvinnelige Studentersangf.: «Bene de Cantcr Meritae». [43]
- Ble i 1935 tildelt diplom for sin innsats for bladet Speiderpiken mens hun var landssjef [44], [45]
- Ble i 1935, sammen med Dagfrid Andersen, utnevnt til de to første æresmedlemmer av Trondheim 1 [46]
- Æresmedlem i Norsk Speiderpikeforbund [47]
Tildelt diplom for sin innsats for bladet Speiderpiken
Æresmedlem i Trondheim 1 (NSPF), 1935
Æresmedlem i Norsk Speiderpikeforbund
Bilder
1928: Fra den 5. verdenskonferanse i WAGGGS [16]
1928: De norske delegatene til den 5. verdenskonferanse i WAGGGS. Anne Kathrine Bredvei, Kari Aas, Margrethe Parm, Josefine Barmann [17]
1929: Kari Aas omtalt i et finsk magasin i forbindelse med landsleir Steinkjersannan [5]
1929: Fra landsleir Steinkjersannan. I midten er Oberst Høyer og Kari Aas [19]
1929: Kari Aas, Hans Møller Gasmann, Rolf Lykken og Gunvor Lykken (se forrige bilde for korrekt rekkefølge) på 3rd World Scout Jamboree
1930: Fra den 6. verdenskonferanse i WAGGGS. Kari Aas i midten [20]
1933: Fredscruiset på S/S Caligaric besøker Oslo 1933, fra venstre: Kari Aas, (NSPF), Lord Baden-Powell, Lady Baden-Powell, Hans Møller Gasmann (NSF), Josefine Barman, (KFUK)
1933: Postkort fra leirbålet på Frognester i forbindelse med fredscruiset. Fra venstre: Lord Baden-Powell, Lady Baden-Powell, Kari Aas, Josefine Barman, Hans Møller Gasmann [26]
1933: Fredscruiset på S/S Caligaric besøker Oslo 1933,Rolv Selmer-Olsen mottar Gilwell-woodbagde fra Lord Baden-Powell, på bildet ser man fra venstre: Kari Aas, (NSPF), Lady Baden-Powell, Lord Baden-Powell, Rolf Lykken, Hans Møller Gasmann, Josefine Barman, (KFUK)
1933: Kari Aas får tildelt hederstegn av Dagfrid Anderssen under landsleiren på Jørstadmoen.
1934: Delegatene på den 8. verdenskonferanse i WAGGGS. Kari Aas sitter som nr to på andre rad fra venstre. [24]
1971: Kari Aas og Eva Johanssen i forbindelse med feiringen av 50-års jubileet til Norsk Speiderpikeforbund [35]
1971: Kari Aas og Eva Johanssen i forbindelse med feiringen av 50-års jubileet til Norsk Speiderpikeforbund. På samme rekke sitter blant annet Ole Myrvoll (finans- og tollminister) og Kjell Bondevik (kirke- og undervisningsminister) [35]
Utklipp og minner
1928: Kari Aas holdt foredrag om Brownies/Blåmeiser på den 5. verdenskonferanse i WAGGGS i 1928. Her er foredraget gjengitt i Adresseavisen [16]
1930: Kari Aas forteller om sin deltagelse på den 6. verdenskonferanse i WAGGGS [20]
1930: Verdensflagget til jentenes verdensforbund (WAGGGS) med forklaring, slik Kari Aas foreslo.
1935: Artikkel om Landsmøte, Lyngen, 1935 og Førerleir, Lyngen, 1935 (Norsk Speiderpikeforbund), fra Aftenposten 18. juli 1935. [28]
2022: Speiderhistorisk skrift nr. 29 - "Fortellinger og fortielser fra krigsårene", Ingrid Loise Hauge, Norsk Speidermuseum, 2022 omtaler blant annet Kari Aas med vekt på jentespeidingen. [49]
Ukens artikkel
Kari Aas er presentert slik i ukens artikkel, uke 22, 2022 i Speiderhistorisk leksikon:
Uke 22, 2022
Kari Aas ble valgt til landssjef i Norsk Speiderpikeforbund i juni for 95 år siden.
Hun ble født 6. oktober 1886 i Farsund og flyttet til Trondheim sammen med familien i 1910, etter noen år i Tromsø. Hvordan hun kom i kontakt med speiderbevegelsen, er enda litt usikkert, kanskje var det gjennom hennes jobb som lærer eller rolle som styremedlem i Trondhjems konsertforening. Det vi vet er at hun avla speiderløftet og ble leder for Trondheim krets høsten 1926. Kari engasjerte seg dypt i speiderbevegelsen, særlig gjennom sitt verv som landssjef i Norsk Speiderpikeforbund i perioden 1927 til 1935. Hun deltok blant annet på flere utenlandske konferanser og leirer, designet flagget til speiderpikenes verdensorganisasjon (WAGGGS) og fikk tildelt Norsk Speiderpikeforbunds høyeste utmerkelse, Sølvfisken. Under den andre verdenskrig ble hun medlem av Nasjonal Samling og dette resulterte i at hun i speidersammenheng ble gjemt bort/glemt i etterkrigstiden. Kari Aas døde 2. januar 1978.
Har du noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [2]
Mer om
Norsk Speiderpikeforbund Verdensforbundet WAGGGS Speiding under den andre verdenskrig
Eksterne lenker
Referanser
- ↑ Norske skulefolk, 1933
- ↑ Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 8. september 1927
- ↑ 4,0 4,1 Adresseavisen, 16. februar 1929
- ↑ 5,0 5,1 5,2 5,3 Finnes hos / opplysninger fra arkivet til Trøndelag krets av Norges speiderforbund
- ↑ Eier av bilde: NTNU Universitetsbiblioteket. ID: FA-0035 Hilfling; FA-0035-HI-V-32546
- ↑ 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 Speiderhistorisk skrift nr. 27
- ↑ Avisen Dagsposten, 16. januar 1930
- ↑ Avisen Dagsposten, 6. mars 1930
- ↑ Adresseavisen, 20. mars 1930
- ↑ Adresseavisen, 21. mars 1930
- ↑ Avisen Dagsposten, 30. januar 1930
- ↑ 13,0 13,1 Norsk Speiderpikeforbund: Historie og Administrasjon. Av: Dagfrid Anderssen
- ↑ Bildet eies av Alwyn Ladell
- ↑ Artikkelsiden 5. verdenskonferanse i WAGGGS
- ↑ 16,0 16,1 16,2 16,3 Adresseavisen, 26. april 1928
- ↑ 17,0 17,1 17,2 Speiderhistorisk skrift nr 16
- ↑ Speiderpiken nr 6/7 i 1929
- ↑ 19,0 19,1 Aftenposten, 17. juli 1929
- ↑ 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 Adresseavisen, 21. august 1930
- ↑ Bildet eies av www.girlguides.ca
- ↑ 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 Adresseavisen, 23. august 1930
- ↑ Bilde fra Rolls-Royce Motor Cars pressclub
- ↑ 24,0 24,1 Bildet tilhører Our chalet
- ↑ 1933_NSPF_Landsleir Jørstadmoen_Leirhefte
- ↑ 26,0 26,1 Finnes hos Speidermuseet, SPMM 070930
- ↑ Avisen Nidaros, 9. mars 1939
- ↑ 28,0 28,1 Fra en artikkel i Aftenposten 18. juli 1935.
- ↑ 29,0 29,1 S-3138-01: Landssvikarkivet, Oslo politikammer
- ↑ 30,0 30,1 Speidermuseets gjenstand spm003483
- ↑ Avisen Nidaros, 13. juli 1937
- ↑ Avisen Nidaros, 20. juli 1937
- ↑ Avisa Tromsø, 18. februar 1939
- ↑ Adresseavisen, 24. februar 1940
- ↑ 35,0 35,1 35,2 35,3 Finnes hos Speidermuseet
- ↑ 36,0 36,1 Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946, Norsk Speiderpikeforbund.
- ↑ Stoffet er skannet fra Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946 og finnes hos Speidermuseet på Laksevåg
- ↑ Adresseavisen, 22. august 1930
- ↑ Norske skulefolk, 1933
- ↑ Avisen Sunnmøreposten 22. juli 1929
- ↑ Norske skulefolk, 1933
- ↑ Speiderpiken nr 6/7 i 1929
- ↑ Norske skulefolk, 1933
- ↑ Avisa Tromsø, 15. juli 1935
- ↑ Avisa Dagen, 17. juli 1935
- ↑ Avisen Dagsposten, 4. oktober 1935
- ↑ Bergens Aftenblad, 17. november, 1936
- ↑ 48,0 48,1 Dagsposten 8. September 1927
- ↑ Speiderhistorisk skrift nr. 29, Fortellinger og fortielser fra krigsårene, 2022, Ingrid Loise Hauge, Speidermuseet.
- Vet du mer om "Kari Aas"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!