Karl Josef Hansen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Karl Josef Hansen
Personalia
Karl Hansen.jpg
Født: 1. oktober 1881
Død 1937
Bosted: Fredrikstad
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges Speidergutt-Forbund
Grupper: 1. Kjølberg MS, nåværende Kjølberg
Viktige verv: troppsfører
Artikler om Fredrikstad-distriktets speiding gjennom tidene, speidergrupper, kretser, avdelinger, leirer, hus, hytter, leirsteder, personer og litteratur

Alfabetisk: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÆØÅ Numerisk: 12345678910
Les mer om speidingen i Fredrikstad kommune Fredrikstad kommunevåpen.png

Verv

Speiderbakgrunn

Karl Josef Hansen stiftet 1. Kjølberg MS. Om han var speider i sine yngre år, vites ei.

Ledergjerning

Om Karl Josef Hansen

Karl Josef Hansen var baker, gift og hadde to sønner og en datter. Før han flyttet til Kjølberg og startet egen bakerbedrift, bodde han og familien i Vaterland, syd for Gamlebyen.

Herdis Hollung, datter av Karl Josef Hansen, Baker Hansen

Herdis Hollung

Herdis var ”bare” 5 år da hennes far, Karl Josef Hansen, startet speidergruppa vår. Men hun sier at visse inntrykk fra den første tiden satt seg fast i, det da, lille barnesinnet. - Pappa var veldig opptatt av speider’n og kirken. Han hadde nesten ikke tid til å være i bakeriet en gang, for mye av tiden hans gikk med til å legge forholdene til rette.

  • Puter på gulvet. - Vi bodde jo på Selbak, vegg i vegg med bakeriet, og speidermøtene var hjemme hos oss. Det ble lagt puter utover gulvet. I midten var det ”leirbål” med rød lampe. Jeg husker at pappa samlet på spøkelseshistorier. Jeg lå i rommet ved siden av og hørte at guttene hyla og skrek. I glassdøra mellom rommene kunne de se skyggen min.
  • Mamma sydde skjorter. - Guttene strømmet til, og jeg husker det kom mødre på døra og spurte om gutten kunne begynne — ”men vi har ikke råd til noe drakt”, sa de gråtende. Martha (mor) sa at hun kunne sy, for pengemangel skulle ikke være noe hinder for å bli speider. Pappa ville også gjerne hjelpe alle.

- Jeg fikk ofte være med på små turer, og det er spesielt en tur jeg husker godt. Vi hadde jo en stor bakerbil, og det skulle være speiderleir i Indre Østfold. Pappa tømte bilen for bakerutstyr og lasta inn gutter. Guttene tøt ut da vi kom fram. Det vakte oppsikt. Jeg kan huske at Morris Olsen, Kristian Løken og Lindberg-guttene var speidere.

  • Positivt Mamma syntes at det i perioder kunne bli litt mye speiding. Vi hadde jo tross alt et bakeri som også krevde sitt, men for pappa gikk speidern foran alt. Men jeg husker alt som bare positivt i dag. - Pappa var jo en spesiell person. Han var også organist i kirken, søn

dagsskolelærer og dirigent. Mamma var flink til å lese, - særlig poesi. Hun var faktisk etterspurt.

  • Stolt av meg. - Pappa var stolt av meg, - var jo hans eneste datter. Han ville ofte at jeg skulle spille piano på speidermøtene. Vi hadde både orgel og piano hjemme. Jeg hadde to brødre, eller kanskje det er riktigere å si ”tre pappaer”, Ragnar og Willy. De var riktignok litt eldre enn meg
  • Ville ikke bli speider. Herdis forteller at hun ikke hadde lyst til å bli speider i kirken.

- Jeg ville ikke gå med et slikt stort 17. mai flagg. Jeg ville heller bli blåspeider, men da satte pappa bukkebein. Jeg måtte vær så god å være med i brunspeidern. - Ellers så ble jeg aldri tvunget til å gå i kirken, fikk lov til å gå dit jeg ville. Herdis Hollung var 17 år da hennes far døde, og selv om det er 63 år siden, får vi en levende beskrivelse av en meget spesiell speiderleder og grunnlegger av Kjølberg MS. Takk skal du ha Herdis!

Fra "Speiderfakkelen" Ken.


Karl Josef Hansen – stifteren av gruppa vår

"Det er vel få mennesker som har vært så godt utstyrt til å være leder for barn og ungdom som Karl Josef Hansen, også kjent som Baker Hansen. De som en gang var tilstede ved en søndagsskoletime eller et samvær i speidertroppen som han ledet, vil sikkert bevare minnet om en som var den fødte leder. Det skydtes ikke bare at han var utstyrt med en stor porsjon intelligens. Han hadde en evne til å tale til barn og ungdom på en slik måte at de måtte følge med. Noe av hemmeligheten lå vel i dette at han alltid la an på å aktivisere dem han talte til. Han var en representant for en glad kristendomsform. Derved kom han til å skape lengsler hos de unge etter å leve for alt som var edelt og godt og etter å ligne Kristus, han som gikk omkring og gjorde vel.”

Fra "Speiderfakkelen"

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om speiderarbeidet i Petrikirken, Kjølberg

Speidingen i Metodistkirken i Kjølberg har en lang og tradisjonsrik historie. Her er forsøkt og samle en del av den!
Kjølberg speidergruppe (1978–i dag) Guttetroppen 1. Kjølberg MS (1925–1978) Jentetroppen Kjølberg 1 MS (1926–1978)
Ledere Sommerleirer Fotoalbum Oddarheim Ingerhaug Petrikirken Speideravisa "Speiderfakkelen"
Fortellinger Sanger og rop Merker og bannere Kretsbannerkonkurransen

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Les mer om Norsk Speidergutt-Forbund NSF logo.jpg

Referanser, litteratur og lenker

Referanser