Kathrine Simonsen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kathrine Simonsen
Personalia
K simonsen 001.jpg
Født: 28. oktober 1903
Bortgang: 13. mars 1985 (81 år)
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad, Oslo kommunevåpen.png Oslo,
Modum kommunevåpen.png Modum og Trondheim kommunevåpen.png Trondheim
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges KFUK-speidere
og St. Georgs Gildene
Korps: Epworth-ligaens Pikespeiderkorps
og Metodistkirkens speiderkorps jenter
Grupper: Fredrikstad 1 MS
og 3. Fredrikstad St. Georgs Gilde
Verv: kretsleder og gildemester

Verv og ledergjerning

Speiderbakgrunn

Det fortelles at i Bakgaten 12 (nå Farmannsgate), hvor familien bodde, ble det holdt speidermøter og sensorering av grader. Det var også her kimen til jentespeidingen i Fredrikstad startet, ved at søstrene Kathrine Simonsen og Ragnhild Simonsen, sammen med Ingeborg Andersen Selvèn startet Fredrikstad 1 (KFUK), jentetroppen i Metodistkirken. [2]

Metodistkirken Fredrikstad.jpg
Speidingen i Metodistkirken i Fredrikstad og dagens Fredrikstad MS har lange tradisjoner, her er forsøkt å samle noen tråder.
2. Fredrikstad MSFredrikstad 1 MSFredrikstad 1 Senior - rangerlag MSFredrikstad 2 Meisetropp MSFredrikstad 5 MS
Speideravisa "Gruppens Ekko"FortellingerSanger og rop"Den store huggestabbe"-orden"
Merker og bannereKBKMetodistkirken"Alltid beredt!" 75-årsjubileumsbok, 1999

Om Kathrine Simonsen

Kathrine Simonsen så dagens lys i Slangs gård i Agentgata, Fredrikstad som et av Sophie Didrikke Simonsen, (født Thagaard) og John Kaurel Simonsens sju barn, hvor alle søsknene var aktive i speiderarbeidet, blant annet Einar Simonsen og Ragnhild Simonsen.

  • Fra lokalhistorie.wiki:
Kathrine Sofie Simonsen var en skolepsykolog, speider og filatelist fra Fredrikstad.
Kathrine Simonsen begynte skolegangen på Seiersten skole, Fredrikstad, som den gangen var syvdelt og hadde mer enn ni hundre elever. I hennes kull var hun en av de to av totalt 70 piker som gikk videre på middelskolen, og senere gymnas som hun i 1923 avsluttet med examen artium. Etter endt skolegang arbeidet hun en periode i Lofoten som privatlærer for en prestefamilies døtre, før hun reiste til Oslo der hun i 1930 ble uteksaminert som cand. mag. Hun fortsatte studiene, og i 1943 ble hun cand. phil. i pedagogikk. Hun studerte også psykologi, men på grunn av krigen fikk hun ikke tatt eksamen i dette. I 1947 disputerte hun med en avhandling om ordforrådet i lærebøkene i den høyere skolen. Hun ble da dr. philos Simonsen. Etter avsluttet utdanning og doktordisputas arbeidet hun på flere steder i Norge. Hun var ved Modum realskole og gymnas og stipendiat ved Lærerhøyskolen i Trondheim. Under tiden i Trondheim var hun også rektor ved Barnevernsakademiet i to år.
På høsten 1953 ble Kathrine Simonsen ansatt som Østfolds første og da eneste skolepsykolog, en stilling hun hadde frem til 1956. Hun var da ansvarlig for 7000 elever, og hadde hele fylket som arbeidsområde. Da det ble opprettet et eget skolepsykologisk kontor for Fredrikstad i 1958 ble hun ansatt der, og det varte ikke lenge før hun startet opp skolemodningsklasser og hjelpeundervisning slik at alle barn kunne få undervisning på et vis de kunne nyttiggjøre seg. Arbeidet innen skolepsykologitjenesten var banebrytende, det hadde ikke eksistert en lignende tjeneste tidligere. Grunnleggingen av Fredrikstad offentlige Spesialskole på Fremskridt i 1961 var en av hennes hjertesaker.
Etter at hun i 1971 gikk over i pensjonistenes rekker tok hun opp andre interesser. Kathrine Simonsen hadde hele livet vært en ivrig speider, og var medlem av St. Georgs Gildene i Norge. Hun skrev flere håndbøker for speiderne, og fikk også utgitt disse. Speidingen hadde gitt henne muligheten til å reise over hele verden, og hun kombinerte dette med filateli da hun grunnla og ledet «Stamp Bank» i 15 år. Kathrine Simonsen samlet inn brukte frimerker fra samlere over hele verden, disse ble sortert, pakket på nytt og solgt til inntekt for speiderarbeidet i utviklingsland.
Kathrine Simonsen ble i 1977 tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull for sitt store samfunnsengasjement, kanskje spesielt i forhold til barn som ikke ble fanget opp innen de vanlige rammene i samfunnet. Denne interessen var som en rød tråd gjennom hennes liv og virke.

Hederstegn og utmerkelser

Forfatterskap

Utklipp og minner

Mer om

Metodistkirken logo fra 1968.png Metodistkirkens speiderarbeid KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere ISGF enkel.jpg St. Georgs Gildene i Norge Dikter-aktivitetsmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speidingens skrevne og visuelle kilder Samle - SM (1) - speider - NSF.jpg Speiderfilateli

Eksterne lenker

  • Skahjem, Svein (red.): Fredrikstadkvinners historie, MITT forlag, 2002 ISBN 82-90658-93-1 (s. 188-191)

Referanser

Vet du mer om "Kathrine Simonsen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!