Kjartan Velde

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kjartan Velde
Personalia
Bosted: Nesoddhøgda
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 3. Nesodden
Viktige verv: Kretsleder
Les mer om speidingen i Nesodden kommune Nesodden kommunevåpen.png

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

3. Nesodden oppsto nordøst på Nesodden, hvor lærer og skolestyrer Kjartan Velde ved Berger skole ble en karismatisk leder for speiderne. Troppen hadde visstnok en nokså kort glansperiode, men Velde fortsatte i hele sin levetid som eneste betalende medlem i troppen, og beholdt navnet og historikken i håp om en ny blomstring. Den kom ikke, bosetningene i de nye boligfeltene helt nord på Nesodden førte til en ny folkeskole der, og oppstart av en ny speidertropp. [5]

Vi kan lese om Kjartan Veldes tid som kretsleder i en artikkel om speiderbevegelsen i Follobygdene. Artikkelen ble første gang publisert i Follo-minne 1990. som tidligere kretsleder i Follo, Ola Øyno, skrev:
Follo krets hjemmeside.JPG
(...) Da 1945 og freden kom, sto det tallrike gutteskarer klar til å ta speiderarbeidet opp igjen. I løpet av sommeren og høsten kom det i gang 16 tropper med mer enn 650 gutter, noe som slo alle tidligere rekorder hva medlemstall angår. Men de fire år uten rekruttering viste seg å bli vanskelige å overvinne. Gutter, som nå var i passende alder til å bli patruljeførere, hadde ingen speidererfaring. Kontinuiteten manglet, og mangelen på voksne ledere var katastrofal etter frigjøringen. Dette sammen med andre årsaker førte til en sterk tilbakegang fram til 1954. Pr. 1. januar 1954 sto kretsen igjen med 10 tropper, 3 roverlag og 2 ulveflokker med i alt 283 medlemmer. Med dette var man således tilbake til startåret 1929. (...)
Gjenfortalt av Terje Myhr, på Hjemmesiden til Follo krets. [1]
  • Har Gilwell-kurset med deltagernr. 58 i Norge, 1935. Står da oppført med 1. Helvik som tropp. Denne vet vi intet om foreløpig, kan være Hellvik i Eigersund??

Om Kjartan Velde

Kjartan Velde var fra Nesoddhøgda.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Les mer om Norsk Speidergutt-Forbund NSF logo.jpg

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 Ola Øyno i Follo-minne 1980, i artikkel om speidingen i Follobygdene, gjenfortalt til Terje Myhr, Hjemmesiden til Follo krets
  2. 1951 - Oversikt over Forbund-, krets- og tropper, 1951
  3. Liste over forbundsrådets sammensetning, gjengitt i Lederen nr. 2 - 1952
  4. Knut Mæhlum, Om historiene om Folloskretsenes historie Hjemmesiden til Follo krets
  5. Opplysninger fra Tore Schrøder, mai 2014
  6. Leirheftet fra Landsleir Mandal 1948 (Norsk Speidergutt-Forbund).