Kjell Standal

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kjell Standal
Personalia
Kjell Standal beskåret.jpg
Født: 18. juli 1951
Bortgang: 7. oktober 2021
Bosted: [1] Ålesund kommunevåpen.png Ålesund
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges speiderforbund
og Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 4. Ålesund
Verv: speiderstyremedlem

Kjell Standal (født 18. juli 1951, død 7. oktober 2021)

Verv og ledergjerning

Speiderbakgrunn

Om Kjell Standal

Hederstegn og utmerkelser

Sølvulven tildelt i 2018 under Speidertinget 2018, med denne begrunnelsen:

Kandidaten er født i 1951 og ble tidlig med i speideren i Ålesund. Det hevdes at den første lederoppgaven hans, var ansvaret for Kims lek på et speidermøte. Da var han 11 år gammel. Som 18-åring ble han troppsassistent i 4. Ålesund speidergruppe, deretter gruppeassistent. Han var sterkt involvert da det var verdensspeiderleir på Lillehammer i 1975, og hadde ansvar for home hospitality for speidere og ledere fra Luxemburg og England. Vinterleiren på Lesjaskog har vært arrangert siden 1934, og allerede som 20-åring hadde kandidaten deltatt så mange ganger, at han var å betrakte som veteran. Han har vært med på å planlegge og arrangere leiren mange ganger etter det, var leirsjef i 11 år, og hadde ansvaret for vinterleir nummer 50 i 1984, med drøye 50 deltakere og 150 gjester! Fremdeles bidrar han i forberedelsene for at dagens speidere skal få flotte vinterleiropplevelser.
I perioden 1975–1987 har han vært engasjert i gjennomføringen av flere fylkes- og kretsleirer, blant annet var han leirsjef for fylkesleiren i både 1983 og 1987. I denne perioden var han en av flere som hadde ansvaret for ledertreningen i kretsen. Han er utdannet adjunkt, og hans pedagogiske evner og inspirerende formidling kom godt til nytte for både peffkurs og ledertrening. Han har sittet i kretsstyret i perioden 1979–1980 og var kretsens lederombud i 1983–84. I årene 1983–1987 var han styremedlem i Speiderstyret. Han hadde ansvar for oppfølging av program og den øverste ledertreningen i NSF. Under landsleiren på Notodden i 1985 deltok han i kriseledelsen i forbindelse med flommen, hvor 11 000 av leirens deltakere måtte evakueres. Dette er den største evakueringen som er gjennomført i fredstid i Norge.
Kandidaten har tatt med seg erfaringene med ledelse fra NSF og har utviklet faget styrearbeid og styrekompetanse i det sivile. I undervisningen av tusenvis av studenter og ledere har han alltid framhevet hvor viktig speidingen har vært for erfaringene hans. Han har en egen evne til å bygge opp mennesker og team, de siste årene har han utviklet og gjennomført flere styrekurs for både kretsleddet og nasjonalleddet. Han inspirerer andre til å utvikle seg som styremedlemmer og som styre, deler raust sin kunnskap og er fortsatt en aktiv bidragsyter som faglig veileder. Han blir stadig bedt om å være ordstyrer i ulike sammenhenger og blir også brukt som revisor. Kjell Standal tildeles NSFs utmerkelse «Sølvulven» for sin omfattende, iherdige og stadige innsats for speidersaken. [2]

Utklipp og minner

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbunds sentrale organisering Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Oppl. fra Forbundskontoret, ved kommunikasjonskonsulent Kirvil Kaasa, november 2018
  3. Speideren, nr. 1 1984, Norges speiderforbund.
Vet du mer om "Kjell Standal"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!