Kløvermerket i grønn emalje

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Kløvermerket i grønn emalje

Kløvermerket i grønn emalje ble introdusert i 1929 [1].

Norsk Speiderpikeforbund kan utdele hederstegn til personer som ikke er medlemmer av forbundet, og som har ytet forbundet eller dets underavdelinger store tjenester. [2]

Statutter for Kløvermerket i grønn emalje

1930: [3]

  • Kløvermerket i grønn emalje kan tildeles
a) dem som har vist krets eller tropp tjenester som bør påskjønnes
b) Utenlandske førere, som har ledet tropper på besøk ved landsleirer etc.
c) Førere, som skal slutte i N.S.P.F og som bør honoreres for sin dyktighet kan få sig tildelt et av de to kløvermerker. Blå farge er høyest.

De øvrige ordener utdeles av Hovedstyret i Norsk Speiderpikeforbund, dog efter innstilling fra tropsførere, kretschef eller andre som har et tillitsverv innenfor forbundet.

Ved død må alle hederstegn sendes tilbake til forbundet. Hvis en person, som tidligere har den grønne kløverlilje eller det grønne kløvermerket, erholder et merke av høiere grad ved en senere anledning, må det laveste merke tilbakeleveres.

1960: [2]

  • Kløvermerket i grønn emalje kan tildeles personer som har gjort enheter særlig store tjenester. Hovedstyret foretar utdelingen etter søknad fra enheten og etter å ha innhentet fyldetsgjørende opplysninger.
  • Kløvermerket med diplom overrekkes av landssjefen eller en som er oppnevnt av hovedstyret.

Kløvermerket i grønn emaljes utforming

Hvert speiderforbund og korps hadde sine hederstegn, brukt i kortere eller lengre perioder og de fleste har sine artikkelsider i Speiderhistorisk leksikon, hvor du kan finne ut mer. Har du noen effekter av disse hederstegnene, kan du sikkert få en god slump penger, men bedre samvittighet ved å gi disse med en historie, til en av Norges speidersamlinger. Og er du samler selv, husk at det er mye kopiert der ute. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Referanser

<references>