Kongsvinger Garde

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kongsvinger Garde
Kommune: Kongsvinger
Fylke: Hedmark
Kongsvinger Garde er nevnt i speiderhistorien, da den tangerer mange av de samme guttene som tilhørte den første speidertroppenKongsvinger.
Les mer om speidingen i Kongsvinger kommune Kongsvinger kommunevåpen.png

Glimt fra historien

I jubileumsberetningen Glåmdal krets N.S.F. 1925 - 1940 får vi en innføring i Kongsvinger Garde og distriktets tidlige speiderhistorie:

Glåmdal krets 25.jpg
Kapittelet Det bles eit frø
Det var sjølsagt speiding i distriktet før kretsen ble stiftet i 1925. Før B-Ps speiding var det i Kongsvinger en institusjon som kalte seg Kongsvinger Garde. Den var ordnet helt militært. Titlene for lederne i Garden var også militære. Men ved det herlige friluftslivet gardistene levde, tangerte den et av målene for speiderarbeidet: - utvikle guttene fysisk. Våren 1910 var 1. Oslo tropp blitt stiftet, og av guttene var det to som i mars 1911 flyttet til Kongsvinger og tok speidinga med seg. Det var Eiliv og Arne Herdal. De laget en patrulje der Terje Romsås ble fører og Ivar Andersen assistent. I 1912 begynte middelskolelærer og løytnant Larsen en tropp på Kongsvinger. Samtidig med løytnant Larsen samlet lærer Kristian Fimland ca. 50 gutter og laget en tropp. Møtene var friluftsmøter i skogen øst for festningen og langs elva. De to troppene arbeidet nok en del sammen, og de gikk også til slutt opp i en tropp. Fimland reiste fra Kongsvinger i 1914, og en «gardist», Gjest Pedersen, overtok arbeidet. Troppen gikk inn på foråret 1915. Speidinga i Kongsvinger begynte som patruljearbeid uten tropp, og nå holdt den fram på samme måten. Det levde en patrulje i Øvrebyen og en på Stasjonssida. Det var vel ikke akkurat så mye speiderarbeid de dreiv, men det utviklet seg et samhold mellom de enkelte gutter i banden. Sia ble det dannet en patrulje i Midtbyen. Hver av patruljene forsvarte sin bydels interesser, og guttene fra andre patruljer var «fiender».
Joh. Wald. Krydsby førte guttene tilbake til regulær speiding igjen. Han begynte arbeidet i 1917, og i juni samme år gikk han i gang med fire patruljer: Ørn, Bøffel, Hauk og Ravn. Larsens og Fimlands tropper var ikke tilsluttet Forbundet, men den nye troppen ble tilsluttet. Ved juletider var det 29 speidere, og sommeren 1918 hele 68. Første assistenten var Haakon Malling, i 1918 lærer Falstad. Krydsby sluttet som leder 1919, og litt etter litt ble patruljene oppløst av seg sjøl. De som holdt lengst ut, var Ørn og Bøffel. Det var tre bøfler, Leif Berg, Oscar Snare og Hans Engebretsen, som i 1920 gikk til lærer Sandelien og ba ham ta opp arbeidet igjen. (...) [1]

1912: Kongsvinger Garde er ikke nevnt i Rittmester Grøttums fortelling om NGSK, i et intervju i Trondhjems Adresseavis 30. juni 1912 [2]

Ledere

Troppsførere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Gruppens pinse- og sommerleirer Antall deltakere Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Kjente personer

Utklipp og minner

Om Hedmark

Les mer om speidingen i Hedmark fylke Hedmark fylkesvåpen.png

Om speiderlignende arbeid

Eksterne lenker

Referanser