Korpsleir 1929 Filtvedt (MS gutter)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Korpsleir 1929 Filtvedt
MS gutter
Epwort logo norsk 001.jpg
Forbund: Epworth-ligaens Speiderkorps
Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1929
Kommune/sted: [1] Asker kommunevåpen.png Asker, daværende Hurum kommunevåpen.png Hurum , Filtvedt
Dette var den andre korpsleir for Epworth-ligaens Speiderkorps.

Sted

Filtvedt, Asker, Viken

Filtvet eller Filtvedt er et tettsted i Hurum ved utløpet av Drøbaksundet, på den sørøstlige pynten av Hurumhalvøya. Navnet kommer fra elvenavnet Fylja eller Filja, og «tveit» fra norrønt som betyr mindre eller fradelt jordstykke eller rydning [2]

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

Det var 300 deltakere på leiren. [3]

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

En porsgrunnsspeider forteller om leiren til Breviksposten torsdag 18. juli 1929:[4] (Enkelte språklige moderniseringer er foretatt)

Epworth-ligaens Speiderkorps' Landsleir på Filtvedt
Brev fra en Porsgrundsspeider
Epworth-ligaens Speiderkorps' sommerleir avholdtes på Filtvedt ved Oslofjorden (Hurumlandet, Asker) fra 5. til 15. juli. Torsdag og fredag 4. og 5. juli var det innrykning i leiren. Fredag efterm. kl. 6 åpnedes leiren av Korpssjefen pastor Nils Bolt. Om aftenen samledes vi rundt et festlig leirbål. Leirbålsjef var Monrad Teigland, Bergen. Lørdag fortsattes med arbeid i Ieiren for å få leirplassen så festlig som mulig. Den ene vakre portal efter den andre reistes. Og det var en kappestrid blant troppene for å få sitt leirområde så koselig og tiltrekkende som mulig. Det var flaggparade og andagt hver morgen kl. 8.30. Frokost kl. 9. Kl. 2 middag, kl. 7 aftens, kl. 9 aftenparade hvorefter leirbål. Kl. 22.30 tappenstrek, kl. 22.45 rosignal.

Der deltok tropper fra det hele land fra Hammerfest i nord, til Halden i syd, ialt ca. 350 speidere, deltagelsen var ikke så stor som ventet, da mange av troppene deltok i Landsleiren på Åndalsnes ifjor — dessuten deltok som gjester 4 danske og 4 finske speidere der representerte Epworth-ligaens speiderkorps i Danmark og Finland. Søndag var det gudstjeneste i leiren med prediken av pastor Bolt.
Søndag var det stor innrykning av besøkende i leiren. Mandag avholdtes konkurranse i svømning. Forøvrig veksledes programmet med arbeide i leiren, lek og bading. 4 Porsgrundstropper deltok med 11 speidere og hadde fått gruppe nr. 19. Tirsdag var det utflukter i omegnen. Tirsdag efterm. fikk vi besøk av sekretæren i Norsk Speiderguttforbund Erik Rasmussen der ved flaggparaden onsdag- overbrakte en hjertevarm hilsen fra Norsk Speiderguttforbund. Epworth-ligaens speiderkorps er som bekjent tilsluttet Norsk Speidergutt forbund, dog med enkelte særbestemmelser. Forbundssekretær Rasmussen overrakte også Fuldmektig Haakon Andersen, Bergen «svastikaAndersen er nemlig stifteren av den første speidertropp innen Metodistkirken.
Torsdag var det tur til Horten hvor marinemuseet besåes. Flaggparade paa Hortens torv. Kaffe og melk servertes i Hortens vakre Metodistkirke. Fredag var det orienteringskonkurranse. Lørdag konkurranse i friidrett og merketagning. Søndag gudstjeneste i leiren hvorefter løftefornyelse. Kl. 5 konsert av 5. Skiens speidertropps musikkorps. Om aftenen leirbål.
— Det blev også under leiren avholdt 2 førermøter. Til korpssjef gjenvalgtes ungdomssekretær pastor Nils Bolt. Til visekorpssjef Monrad Teigland, Bergen. Sekretær K. Günhter, Halden.
I konkurransen blev Narvik tropp nr. 1, og blev overrakt korpsbanneret for de kommende 2 år. Neste leir avholdes i Trøndelagen eller østlandet om 2 år, år 1931.
Skiens og Porsgrundsspeiderne kom tilbake igårmorges (onsdag) med D.S «Skien».
Så er også denne leir avsluttet. Måtte den ha bidratt til at vi Epworth-speidere mer måtte bli vårt måtto tro: «Se op», «Løft op», «Vær beredt!

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver leir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Om Metodistkirkens speiderarbeid

Metodistkirken logo fra 1968.png Metodistkirkens speiderarbeid

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Eksterne lenker

Referanser

<references>

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Opplysninger fra nettstedet wikipedia.org [2]
  3. Jubileumsberetning Metodistkirkens speiderkorps 75 år, 1999
  4. Nasjonalbiblioteket Breviksposten tirs 18. juli 1929: Referat fra MS korpsleir Filtvedt