Kretsleir Festningen, Kongsvinger 1929 Glåmdal krets (Norsk Speidergutt-Forbund)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kretsleir Festningen, Kongsvinger 1929
NSF logo.jpg
Kretsleir for: Glåmdal krets (NSF)
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1929
Sted: Festningen, Kongsvinger
Leirsjef: Oscar Snare
Les mer om speidingen i Kongsvinger kommune Kongsvinger kommunevåpen.png

Sted

Festningen, Kongsvinger

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

126 speidere [1]

Svenske speidere var gjester.

Les mer om speidingen i Sverige Flagg Sverige.png

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

I jubileumsberetningen Glåmdal krets N.S.F. 1925 - 1940 kan vi lese om Glåmdal krets og leiren:

Glåmdal krets 25.jpg

(...) På mange måter er troppsleiren den mest ideelle sommerleir. Dess større leirer, dess mindre god speiding i leiren, heter det med et ord som alle eldre speidere kan underskrive. Men en kan ikke se bort fra at de store leirene har sin misjon. Jamboreene virker ved sin velde, og det at tusener speidere av ymse nasjonaliteter kommer sammen, illustrerer på en praktisk måte verdensbrorskapet, og den som en gang har vert på en jamboree, glømmer aldri inntrykket. Landsleirene virker i det mindre på samme måten. For mange speidere er speidertida så kort (og råda så lita), at de ikke får oppleve en storleir. Derfor har kretsleiren ei oppgave. Og kretsleirene kan ordnes slik at det blir høve til god speiding. (...) Kongsvinger by hadde 75-års-jubileum i 1929, og kretsleiren var dette året lagt til Kongsvinger gamle festning. Speiderne lå i en typisk «koseleir», men utførte godt hjelpearbeid under utstillingen. 126 norske og svenske speidere var med. De hadde en tur til Bæreia og hadde flere hyggelige og verdifulle leirbål. Forbundssekretær Rasmussen gjestet leiren. Kongen inspiserte leiren under sitt besøk på Kongsvinger. Leirsjefen var Snare. (...) [1]

Kongsvinger og Omegn 1935 Kongsvinger forside.jpg

I jubileumsberetningen Speidersakens historie i Kongsvinger og omliggende bygder i et kvart århundre, 1935 kan vi lese om om Glåmdal krets og leiren:

(...) I anledning av. Kongsvinger bys 75 års-jubileum 1929 var kretsleiren det år henlagt til Den gamle festnings idylliske enemerker. Speiderne lå her i typisk »koseleir«, men utførte en meget anerkjennelsesverdig hjelpetjeneste, noe som jubileumsutstillingskomiteformannen (puh!) ga uttrykk for i en skrivelse til kretsen. De 126 deltagende norske og svenske speidere foretok en tur til Bæreia og hadde flere verdifulle og hyggelige leirbål. Forbundssekretær Rasmussen besøkte leiren og dessuten blev den inspisert av Kongen.

Berømt er en replikkveksel mellem Kongen og leirchefen Snare.

Kongen: "Er det fordi dere ventet mig at alt er i så skjønn orden?"

Snare: "Nei, her er det alltid i orden." (...) [2]

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver leir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Om Hedmark

Les mer om speidingen i Hedmark fylke Hedmark fylkesvåpen.png

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Les mer om Norsk Speidergutt-Forbund NSF logo.jpg

Eksterne lenker

Referanser