Kretsleir Rosendal 1959 Bergen krets (NSPF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Kretsleir i Rosendal 1959
NSPF-Logo-1946 (1).jpg
Kretsleir for: Bergen krets (NSPF)
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund
År: 1959
Kommune/sted: [1] Kvinnherad kommunevåpen.png Kvinnherad, Rosendal
Sommeren 1959 arrangerte Bergen krets (NSPF) kretsleir i Rosendal.
Fra omegnen [2]
«Ryggsekkene kom= frem», kaller Liv Hansen. Bergen, dette fotografiet som hun fikk 2. premie for i fotokonkurranses i år. [2]

Sted

Rosendal i Kvinnherad kommune, Hordaland fylke

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

200 deltakere [3]

Rosendal 1 var på besøk på søndagen. [3]

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

I Speiderpiken, nr. 5 1956 kan vi lese om Kretsleir Rosendal 1959 Bergen krets (NSPF):

1959 Speiderpiken forside nr 6 001.jpg
Vi synes det er moro på kretsleir å dra.
1959 Speiderpiken 6 Om Bergen kretsleir 1.jpg
1959 Speiderpiken 6 Om Bergen kretsleir 2.jpg
- sang 200 glade bergensere da de den solblanke midtsommerdag i år stevnet inn «over Hardangerfjords vanne» med Rosendal i Kvinnherad som mål. Vi hadde leiet egen skute for ferden, og sjelden har vi sett kysten og fjorden så vakker som på denne turen. Vel framme slo vi leir i avlsgårdens utmark ved foten av den prektige Malmangernuten. Leirplassen var fin om vi enn fant den noe kupert — det hendte nok at noen telt nærmest hang i trærne, men det er jo også en erfaring og trening å ta med. Ellers traff vi på vår vei yndige hilsener fra Dagros som hadde funnet det klokest å nyttiggjøre seg marken før vår ankomst — og det kan vi i grunnen ikke fortenke henne i.
I en hel uke opplevet vi nå alle sommerleirens gleder og eventyr — været var det aller beste slik at vi kunne bade i den friske, klare sjøen både før og etter middag. Alle leirdeltagerne fikk høve til å se baroniet som danner sentrum i denne bygden, og hvis bygninger er fra det 17. århundre. Det var både morsomt og interessant å vandre rundt i hovedbygningens forskjellige rom og se de gamle møblene, maleriene og mange småting som var kommet inn fra utlandet, men vi fant nok båtnøstet mest interessant med de svære husbåtene med 8 par årer og så brede at der måtte 2 mann til for hvert årepar. Godt at det ikke er den slags fartøyer vi skal mestre for å få ro-merket! Vi sluttet vårt besøk med en promenade i parken, og her vakte nok spesielt rosehagen vår begeistring.
Som takk og betaling for leirplassen gjorde hver deltager en times dugnad på avlsgården. Til sammen luket og tynnet vi ut en stor kålrotåker. Litt nervøse var vi nok til å begynne med for at vi skulle rykke opp all kålroten og la ugresset stå igjen, men vi lærte fort å se forskjell på plantene og å ta avstanden etter øyemål. Mange likte jobben så godt at de «snek» seg inn igjen på andres økter, og vi syntes det var morsomt å høre at forpakteren var fornøyd med arbeidet vårt. Søndag marsjerte vi i samlet flokk til kirken hvor vi ble møtt av Rosendal-troppen som overvar gudstjenesten sammen med oss.
En kveld var det nesten stuslig i leiren, for da var alle de "store" plutselig dradd sin vei til hike og nattlige eventyr. Vi ønsket dem lykke til på ferden, men må innrømme at vi pustet lettet ut neste dag da alle var på plass igjen. Og moro var det ved siste leirbål å høre om deres viderverdigheter og oppfinnelser av forskjellig slag. Siste dag i leiren gikk vi «mann av telte» til felles manøvre hvor vi etter beste evne konkurrerte oss fram pr. tog, båt og bil, svømte over gjerder og fløy trær imellom, og kort sagt hadde en opplevelsesrik tur. Hele leiren var forresten en herlig opplevelse!
Firkløveret. [3]

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver kretsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund i tidl. Hordaland fylke NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Speiderpiken, nr. 6 1959, Norsk Speiderpikeforbund.
  3. 3,0 3,1 3,2 Speiderpiken, nr. 6 1959, Norsk Speiderpikeforbund.
Vet du mer om "Kretsleir Rosendal 1959 Bergen krets (NSPF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!