Kretsleir Tvildemoen 1921 Bergen krets (NSF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Tvildemoen 1921
Bergen krets-Norsk Sp.guttforb.logo.jpg
Kretsleir for: Bergen krets
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1921
Dato: 2. - 15. juli [1]
Kommune/sted: [2] Voss kommunevåpen.png Voss
Bergen krets hadde sin første kretsleir på Voss i 1921. Fra byens tropper deltok 70 speidere, i tillegg var 70 gutter fra byens skoler invitert.
Utsnitt av eldre kart over Voss. "Rød stjerne" er markert mellom Prestegardsmoen og Tvildemoen i Voss og "gul stjerne" er markert for Framnes ved Opheimsvatnet. Kilde: Kartverket, Rektangelkart 23 A, «Voss», Norges Geografiske Oppmåling, 1921. [2]
Leiren er omtalt i Speideren nr 10 (desember) 1921. [1]

Sted

Prestegardsmoen i Voss kommune, Hordaland fylke. [1]

Prestegardsmoen lå nedenfor selve Tvildemoen, mot Vangsvatnet. Speiderne i 1. Voss ryddet denne plassen årlig etter denne leiren ved kvist- og bråtebrenning og ble kjent den gang for å røyklegge hele Vossevangen for en stund. [3]

Om leirens program og gjennomføring

I Speideren nr. 10 (desember) i 1921 står følgende om leiren: [1]
Bergens kreds av N.S.F. avholdt fra 2-15 juli leir paa Voss. Til denne var fra samtlige byens skoler indbudt 70 gutter, som ikke var speidere og hadde lite haap om at komme paa landet i ferien. Desuten deltog mot betaling 70 speidere fra byens tropper. I Prestegaardsskogen ca. 10 min. fra jernbanestasjonen hadde vi den mest ideelle leirplass som kan tænkes. — Telter og feltkjøkken var utlaant av 4de division. Kredschefen med assistance av 3 tropsførere var leirens ledere. — Guttene blev inddelti teltlag i 8-mandstelte med en patruljefører eller patruljeassistent som teltchef.
Ved flagparaden om aftenen blev vakter for natten og kokker for næste dag uttat. I denne tjeneste deltok alle, ogsaa de indbudte gutter. Al kokning foregik fælles. Begunstiget av et deiligt veir gik dagene saa alt for fort med turer, øvelser og lek. Om aftenen samledes vi om leirbaalet hvortil ogsaa mange av bygdens folk og sommergjæster fandt vei.
Av større ture maa nævnes en vi hadde til Opheimsvand paa Vossestranden, ca. 3 1/2 mils vei borte hvor vossespeiderne laa i leir. Sammen med kredschefen og tropsfører Martens drog 35 gutter ivei. Turen var drøi, stigning næsten hele tiden, saa glæden var stor da en av sommergjæsterne, år. Paasche, en times tid før vi var fremme møtte os med sin privatbil og kjørte alt vort tøi frem. Hos vossespeiderne blev vi til næste dag, da vi drog tilbake til vore kamerater.
Om en meget vellykket natmanøvre maa jeg fortælle. Ved vaktskiftet den ene nat var en av vakterne borte. Efterat vaktkommandøren hadde vækket (!) i chefteltet blev der blæst alarm, og det maa siges til gutternes ros at de ikke var længe om at komme sig ut. Det var den nat endel overskyet og mørkt, og de var nok ikke saa høie i hatten mange av dem da de begav sig ut for at lete efter sin kamerat. — For os som visste at gutten var i god behold var det en fornøielse at se med hvilket alvor de gav sig i færd med arbeidet. Der blev givet ordre til at naar kredschefens velkjendte fløite lød hadde alle at indfinde sig i leiren for at faa ny ordre. hvis den forsvundne ikke var funden. — Stor var derfor glæden da det spurtes at gutten var kommet tilrette; men større maaske blev jubelen da Rasmussen så: "I morgen gaar reveljen 1 time senere". Sundhetstilstanden den hele tid god. — Men alt tar slut; saa ogsaa denne leir, og vi maatte tilbake til byen igjen.
At leiren var vellykket, det var speiderne som før har været med paa saadant, enige om; men at ogsaa de indbudte skolegutter har befundet sig vel, derom vidner de mange baade mundtlige og skriftlige tak som kredschefen og de andre tropsførere har faaet fra gutternes forældre.
— "Geggen"

Dagsorden

Deltagere og tropper

Tropper som deltok:

Fra byens tropper deltok 70 speidere. [1] Er usikkert fra hvilke tropper speiderne kom fra. I tillegg var 70 gutter fra byens skoler invitert. [1]

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

1. Voss hadde troppsleir ved Vossastrand som fikk besøk av en del av kretsleirens deltagere.

I Speideren nr. 10 (desember) i 1921 står følgende om besøket: [1]
(...) Av større ture maa nævnes en vi hadde til Opheimsvand paa Vossestranden, ca. 3 1/2 mils vei borte hvor vossespeiderne laa i leir. Sammen med kredschefen og tropsfører Martens drog 35 gutter ivei. Turen var drøi, stigning næsten hele tiden, saa glæden var stor da en av sommergjæsterne, år. Paasche, en times tid før vi var fremme møtte os med sin privatbil og kjørte alt vort tøi frem. Hos vossespeiderne blev vi til næste dag, da vi drog tilbake til vore kamerater. (...)
— "Geggen"

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Dette var kretsens første kretsleir.

En kan lese i Speiderens referat fra leiren at det sunnhetsmessige var vektlagt, i årene i forveien hadde Spanskesyken satt speidingen litt tilbake.

Minneprodukter fra leiren

Hver kretsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirminnebøker, leirhefter, diplomer, postkort, frimerker, poststempler, krus, belter og kniver, flagg og -vimpler, skjerf, merker, metallmerker, T-skjorter lydopptak, film og video og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[3]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Leiren er presentert slik i ukens artikkel, uke 25, 2021 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 25, 2021

Kretslogo

Sommertid er leirtid. For 100 år siden ble Kretsleiren på Tvildemoen i Voss den første i en lang rekke av gode leirer for Bergen krets.

Fra byens tropper deltok 70 speidere, i tillegg var 70 gutter fra byens skoler invitert. Til sammen var det over 200 deltagere på denne 14 dagers leiren i juli måned. I leirkomitéen var daværende kretschef Erik Rasmussen og tre andre troppsførere.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [4]

Les mer om Kretsleiren på Tvildemoen i Voss her

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund i tidl. Hordaland fylke Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Speideren nr. 10 (desember) i 1921
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. 3,0 3,1 Vossaspeidarane 1914-1994, utgitt 1993 av 1. Voss
  4. Opplysninger funnet i 2. Bergens troppsaviser fra 1960- og 1970-tallet, i arkivet til Bergens Ynglingeforening (nå Bergen KFUM/KFUK) og i arkiverte papirer hos tidl. gruppeassistent Erik B. Hjorth. E-post fra fra tidl. medlem og leder Yngve Tøsse (fra 1968 til 1983), 2020.
Vet du mer om "Kretsleir Tvildemoen 1921 Bergen krets (NSF)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!