Løvepatruljen i Trondheim

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Er en aktiv patrulje.
Se også artikkelsidene om Trøndelag distrikt (NGSK), 1. Trondheim og Speiding i Trondheim.

Område

Trondheim

Glimt fra historien

Løvepatruljen er Trondheims (den gang Trondhjem) første speiderpatrulje, stiftet 4. november 1910. Johs A. Jacobsen var patruljefører, og etter et års tid stabiliserte medlemstallet seg og patruljen kom til å bestå av i alt 8 gutter. Disse guttene var blant de første aktive speiderne i Trondhjem, og det er grunn til å minne om at Løvepatruljen ble til bare tre år etter at speiderbevegelsen ble startet av Robert Baden-Powell i England i 1907 (Brownsea Island). Utallige speiderpatruljer har sett dagens lys siden 1907, men det spesielle med Løvepatruljen av 4.11.1910 er at den fortsatt eksisterer. Johs var patruljefører i de første 75 år og deretter fulgte Rolf Krog sr. i 12 år og Ludvig Flor i 7 år. Patruljens fjerde og nåværende patruljefører er Trygve Hungnes som hittil har vært løvefar, som patruljens peff kalles, i 2 år. Patruljen har altså i 2006 vært i drift i 96 år. Vi fyller snart de 100. For å kunne bli medlem av Løvepatruljen, som fortsatt er en ren guttepatrulje, kreves at man har gjort en spesiell innsats for speidersaken. I dag er det 8 medlemmer som etter beste evne lever opp til uttrykket "En gang speider - alltid speider". Vi har månedlige patruljemøter med en høytidelig åpningsseremoni, skriveløvens protokoll fra forrige møte og vertens selvvalgte program - gjerne knyttet til tidsaktuelle speidersaker. Skjoldkonkurransen gjenoppstår, konkurransen om Løvepatruljens vandreskjold var tidligere en tøff vinterkonkurranse mellom troppslag fra gruppene i kretsen. Deltakelsen ble etter hvert for dårlig, og skjoldkonkurransen ble arrangert siste gang i 1997. Fra 2006 inviteres kretsens ordinære patruljer til å delta i den nye skjoldkonkurransen som en del av rundløypa i kretsbannerkonkurransen. Dette gjør Løvepatruljen for å stimulere patruljene til fornyet innsats for å beherske grunnleggende speiderferdigheter.

1912:

Trondhjems Adresseavis.JPG
Rittmester Grøttum forteller i et intervju i Trondhjems Adresseavis 30. juni 1912:
Tilslut meddelte Ritmesteren at Norske Gutters Speiderkorps nu har avdelinger i,
foruten i Kristiania og Trondhjem, Stavanger, Bergen, Aalesund, Molde, Bodø, Harstad,
Narvik, Tromsø, Hedemarken, Hamar, Drammen, Notodden, Skien, Telemark, Sandefjord, Flekkefjord osv.
[2]
Speiderjubileum i Trondheim!
Førstkommende lørdag feirer Sør-Trøndelag krets (Norsk Speidergutt-Forbund) sitt 40-årsjubileum i Handelstandens Hus, Trondheim, hvor en rekke autoriteter vil være tilstede. Dette jubileum markerer starten i Trondheim av det nåværende forbund,under pastor Møller Gasmann mangeårige ledelse. som etterfulgte James Grøttums Norges Speiderkorps.

Oppstartsårene

I Norske Gutter 18. mars 1911 finner vi en omtale av Trondhjems guttespeiderkorps (NGSK):

Trondhjems guttespeiderkorps (NGSK) er nu stiftet og er et led av Norske Gutters Speiderkorps.
Idag hadde korpset sit første møte, og guttene blev da inddelt i patruljer. Ikke mindre end 800 à 900 gutter møtte, og der er sikkert endnu flere som vil tegne sig.
Ved hr. tandlæge Finn Brønners betydningsfulde arbeide for saken er mange blit sterkt interessert, og hr. Brønner skal ha al ære og ros for sit arbeide.
Noget distriktsraad er endnu ikke oprettet; men man far haabe at en del interesserte mænd vil melde sig og danne raadet. Saasnart raadet er oprettet, og en del dygtige instruktører har melds sig, vil øvelserne begynde med fuld kraft, saa korpset staar færdig til vaaren kommer.
Trondhjem den 19de februar 1911. J.A.F."

I Speideren nr 3/1914 finner vi under overskriften "Nye tropper":

"I Trondhjem er speidersaken gammel, men vi har ikke hat nogen trop der før. Des mere glæder vi os over nu at kunne hilse velkommen:
1ste Trondhjems trop. Leder hr Viggo Krag-Rønne."

Noe senere melder "Speideren" [3] følgende om troppens historie:

"1ste Trondhjems trop feiret 14de mars sit 5-aarsjubilæum. Troppen var først tilsluttet Norske Gutters Speiderkorps, men meldte sig i julen 1913 ind i N.S.F."

Ledere

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi kjenner til vedkommende har hatt lederfunksjonen.

Troppsførere og -ledere gjennom tidene Årstall/periode Referanse
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1] [4]

Sommerleirer og turer

År Sommerleirer og turer Kommune / sted [1] Deltakelse Referanse
194145 Speiderarbeidet er forbudt i Norge, medio september 19417. mai 1945
1945 Speiderarbeidet blir legalt og Norge fritt igjen, 8. mai 1945
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2] [4]

Utklipp og minner

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund Speiderkorps.jpg Norske Gutters Speiderkorps Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Trondhjems Adresseavis 30. juni 1912
  3. Speideren 4/1916
  4. 4,0 4,1 Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
    som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap!
Vet du mer om "Løvepatruljen i Trondheim"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!