Laila Falck

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Laila Falck
Personalia
KFUK-Speidernes blad-1929-nr7-s98 (3) Laila Falch.jpg
Født: 6. september 1891
Bortgang: 1950
Bosted: [1] Bergen kommunevåpen.png Bergen og Bodø kommunevåpen.png Bodø
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges KFUK-speidere
Verv: kretschef og troppsfører
Laila Falck er kjent som Norges første kvinnelige leder av en jentespeidertropp.

Verv og ledergjerning

Pikespeiderne i Bodø 1 (KFUK) med Laila Falck i spissen skaffet husvære til sine pikespeidere. Berg skriver: ”Da vannklosettet kom for alvor i 20-årene, sto det et nokså stort uthus med avtreder i Falckgårdens bakgård. Dette huset fikk Laila Falch lov til å disponere. Hun fikk det pusset opp og stelt… Huset fikk navnet Slottet.”

Speiderbakgrunn

Ble speider 20. mai 1914.

Det fortelles at speidere fra Bodø 1 (KFUK) legger ned blomster på hennes grav på Bodin kirkegård 21. mai, på troppens jubileer. [3]

Omtaler

Fra "Ja, jeg vil! - Norges KFUK-speidere 1920-90"::

Jajegvil w.jpg

Speiderjentene i Bodø trodde de var de første i Norge da de startet opp i 1914. De hadde ikke hørt om andre speiderjenter, men de hadde brødre som var speidere, og de var overbevist om at speiderarbeidet passet like godt for jenter som for gutter. Hva det egentlig bestod i hadde de nokså vage ideer om, men de hadde da oppfattet at det gjaldt å «være snild og grei». Laila Falck kom med som troppsfører allerede første året og var i mange år den drivende kraft i Bodø. Hun forteller selv: Draktene var kopier av guttenes: kort, brun bluse stukket ned i skjørtet og hatter som speiderguttenes. Distinksjonene laget vi selv. Vi brukte også speiderstaver. Speider-guttenes sangbok brukte vi som vår egen. Istedenfor «gutter» sang vi «piker». Vi drev også med øvelser og parader, og det var noe militært over det hele. Det egentlige arbeidet for oss var å dra på tur, og det gjorde vi til gagns også. Omtrent hver eneste søndag - sommer som vinter - i sol og regn. Men så er det heller ikke mange som har slike omgivelser som vi Bodø-væringer. Her er ikke bare en vei å dra til fjells på, men mange - og like festlige er de alle. Sammen med speiderguttene reparerte vi veien til Vågvannshytten, og under krigen (1914-18) strikket vi strømper og vanter til soldatene. Vi var da ikke helt blottet for kvinnelige egenskaper, selv om mange kunne påstå det. [4]

Om Laila Falck

Datter av N. Falck, Tromsø, Dampskibsexpeditør og Sine Falck, Bergen. [1] Hun arbeidet som kontorist på et dampskipskontor.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere

Eksterne lenker

  • Digitalarkivet: [2]

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Avisa Nordland 4/6/2004
  3. Avisa Nordland 4/6/2004
  4. Fra "Ja, jeg vil! - Norges KFUK-speidere 1920-90"
Vet du mer om "Laila Falck"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!