Landsleir Bømoen 1957 (NSPF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Bømoen 1957
1957-NSPF-Landsleir-Voss-logo.jpg
Landsleir for: Norsk Speiderpikeforbund
År: 1957
Dato: 25. juli - ?
Kommune/sted: [1] Voss kommunevåpen.png Voss, Bømoen
Leirsjef: Eli Nordbye
Norsk Speiderpikeforbund sin 8. landsleir gikk til Bømoen på Voss.
Fra flaggparaden ved åpningen av leiren.

Sted

Bømoen i Voss kommune, Hordaland.

Om leirens program og gjennomføring

Dagsorden

Deltakere

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

Landsleiren startet med en åpningsparade. De tre tusen speiderne stod oppstilt i firkant på den gresskledde stetten. Flaggborgen med 250 flagg hvor mange var fra andre land dannet den ene langsiden. dette var ett fargerikt skue. Inne i åpningen stod en talerstol av bjørkestammer. I nærheten av denne var det sitteplasser for de inviterte.

Høytidelighetene ble åpnet av et lite blåseorkester fra Ramstad 1. Inger Helene Tveite fra Fitjar leste dagens prolog. Leirsjefen Eli Nordbye ønsket gjester og deltakere velkommen. Landssjefen Signe Christie kunne hilse fra speiderpikenes verdenskonferanse i Brasil som hun nettopp hadde kommet hjem fra. Blant de andre talerne var landsjef Maria Graf fra KFUK-speiderne.

Som en vakker avslutning på åpningshøytidelighetene stemte musikantene fra Ramstad 1 i mens flaggborgen marsjerte ut.

Speiderne gikk til hvert sitt område hvor de startet forberedelsene til middag. Gjestene var invitert til lunsj i stabsmessen. I fint, varmt men overskyet vær ble denne lunsjen inntatt i det fri.

De som kom lengst borte fra var fire speidere fra Australia. De hadde brukt fire uker på reisen til leiren. Det var også invitert 120 speidere fra KFUK-speiderne som kom fra Voss, Ulvik og Bergen. Som NSPF sine spesielle gjester på leiren var 14 Extension-speidere invitert.

Det var nok å ta seg til på leiren. Det var nesten 30 forskjellige fritidsaktiviteter å velge mellom i to-timers økter hver formiddag. Det var og turer som var lagt opp etter speidergradene med bl.a. naturstudium av insekter og botanikk. Flere turer ble arrangert for leirdeltakerne. Disse gikk til Voss sentrum, Bergen og Sogn.

Teksten over er utdrag fra ett referat hentet fra Speiderbladet til KFUK-speiderne nr. 7 - 1957

I Jubileumshefte 1. Lørenskog 3, utgitt 2015, kan vi lese om Landsleir Bømoen 1957 (NSPF):
1 Lørenskog 3 jubileumsmerke 2015.JPG
Fra Leirminneboka til Liv siterer vi: «Leiren lå veldig fint til i ei gryte av fjell. Plassen var humpete og det var bare tørr myr så det støvet veldig fælt. Det er omtrent 800 telt og 3200 speidere.» Henny, Inger Lise, Karin og Liv ligger i telt tre, og det er mye rot selv om troppen har et eget telt for speiderdrakter og sekker. Under Gudstjenesten på søndag var det så varmt at mange besvimte. På ettermiddagen var det folkedans. «Vi hadde ei skranglete kjerre som vi hentet mat i. Henny og jeg hadde laget den. Latrina var fæl – det var bare noen stokker med sekker rundt». Det var dagstur til Bergen med tog og fjellturer. Kretsen hadde konkurranse og gikk inspeksjon hver dag, to ganger i løpet av uken vant jentene i telt tre, Lørenskog 3. Landsleiren ble åpnet på nøyaktig femtiårsdagen for verden første speiderleir, 25. juli 1907. Det er også verdt å merke seg at det var 100 år siden Baden Powell ble født i 1857, så leiren hadde to jubileer å feire. [3]


Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 24. juli 1957:[4]

30 stjørdalspiker til speiderleir på Voss
Mandag reiste 30 piker fra Stjørdal til landsleiren på Voss som tar til 31. Det blir i alt 3000 speiderpiker i leiren, hvorav et større innslag av utenlandske gjester. Stjørdalspikene reiste med dagtoget til Oslo og tok derfra buss til Voss. Hjemturen går med båt til Trondheim. Som leder medfølger Assa Gjone, Muruvik. Pikene gledet seg veldig til denne turen som de selv har spinket og spart til.

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

Minneprodukter fra leiren

Hver landsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirmerker, metallmerker og leirnåler, leirminnebøker, leirhefter, leiraviser, postkort, frimerker, poststempler, kopper og krus, diplomer, belter og kniver, leirskjerf, flagg og -vimpler, T-skjorter, film og video, lydopptak, og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse.
Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Inventarnr. FTT.58032 i arkivet til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
  3. 3,0 3,1 Jubileumshefte 1. Lørenskog 3, utgitt 2015.
  4. Stjørdalens Blad, 24. juli 1957
  5. Hallvard Slettebøs filiatisamling.
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 Arkivet til Melhus speidergruppe