Landsleir Elverum 1932 (KFUK)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Elverum 1932
1932-Elverum-Landsleir-KFUK-Bilde (1b).jpg
Landsleir for: Norges KFUK-speidere
År: 1932
Dato: 6. juli - 13. juli
Kommune/sted: [1] Elverum kommunevåpen.png Elverum
Leirsjef: Anne Katrine Bredvei
Landsleir Elverum i 1932 var den første landsleir hvor alle sov i telt og samlet 1700 speiderpiker under mottoet "Speiderånd - speiderhumør".

Sted

Terningmoen i Elverum kommune, Innlandet fylke.

Om leirens program og gjennomføring

Flagg Norge.png Merk at det kan forekomme fotografier på artikkelsiden som viser stor hilsen ved flaggseremonier, som var vanlig flagghilsen,
før Tyskland og det tredje riket fra 1933 gjorde dette sin hilsen, og man endret praksisen i de norske speiderforbundene. [2]

Leirens motto var: "Speiderånd - Speiderhumør".

I speiderbladet etter leiren stod følgende: "Terningmoen, den store, veldige gresskledte sletten, en liten prærie friskt omkranset av bjerk og furu. Teltene som er leid av det militære, er så store at det kan ligge 16 voksne menn i dem. De tegner seg som kjempe sukkertopper mot den blå himmelen."

En dag var alle leirdeltakerne på Glomdalsmuseet. Speidermødre hadde bakt lefser og stekt vafler i lange baner slik at samtlige 1700 speiderpiker ble bevertet.

Speiderne hadde en oppvisning på Elverum stadion hvor alle speiderpikene dannet konturene av Norgeskartet. På oppvisningen var det og demonstrasjon av førstehjelp, forhindringsløp og flaggparade.

Leiren gav et godt økonomisk overskudd. Etter leiren fikk alle kretsene tilsendt 50,- som ble anbefalt brukt til stipend for reise til landsråd og førerleir.

Besøkende

På leiren besøkte landssekretær i KFUK, Ingrid Lang leiren, hun står også oppført som redaksjonssekretær for leiravisen. Også Henny Dons var på besøk.

Dagsorden

Deltakere

1700 speiderpiker var på leiren. De kom fra alle landets kanter inklusiv speidere fra England, Tyskland, Danmark, Færøyene, Sverige, Finland og USA.

Fra Østfold krets (KFUK) deltok 92 speidere. [3]

Fra Epworth-ligaens Pikespeiderkorps deltok det 70 speidere. [4]

Hånd stopp.jpg Noen nasjoner, selvstyrte områder og tidl. kolonistater kan ha byttet navn i dag, men er skrevet som i 1932, mer om hver enkelt ved å følge blå ledetekst.

Nasjoner

Pris

Leiravis

Leirsang

Minner og omtale fra leiren

Organisering

Leirkomite

Etater

Leirens bakgrunn og planlegging

I et strålende sommervær måtte det bli en uavbrudt fest, og det ble det. 16-mannsteltene som var lånt fra forsvaret lå på tre sider av en stor slette og dannet en åpen firkant med sjefsteltet i en liten innhegning midt på leirplassen.

Minneprodukter fra leiren

Hver landsleir hadde sine minneprodukter, det være seg leirmerker, metallmerker og leirnåler, leirminnebøker, leirhefter, leiraviser, postkort, frimerker, poststempler, kopper og krus, diplomer, belter og kniver, leirskjerf, flagg og -vimpler, T-skjorter, film og video, lydopptak, og annet. Alle har sine egne artikkelsider, hvor du kan finne ut mer om disse.
Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[3]] På forhånd takk!

Det ble laget et eget leirhefte, det kan du se her i Issuu: [4]

Også medlemsbladet KFUK-speiderbladet kom med et stort leirnummer, det kan du se i sin helhet her: [5]

Utklipp og minner

Mer om

KFUKlogo.jpg Norges KFUK-Speidere Verdensborger-KM-Vandrer-fra 2015.jpg Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Bruken av "romersk hilsen" og hederstegnet "svastika" bør sees i sammenheng med sin samtid og B-Ps begrunnelse, før Tyskland i mellomkrigstiden tok disse til sine. Landsmøtet i Norsk Speidergutt-Forbund, 1936 tok opp dette med hederstegnet "svastika". Forbundsstyret fulgte da opp med vedtak og retningslinjer i de påfølgende år, hvor det nye hederstegnet ble "den hvite hederslilje". Praksisen med "romersk hilsen" som flagghilsen ble endret i slutten av 1930-årene av alle de norske speiderforbundene.
  3. Østfold krets (KFUK) 60 år, 1982
  4. Jubileumsberetning Metodistkirkens speiderkorps 25 år - Jenter, 1951
  5. Finnes hos / opplysninger fra Speidermuseet på Laksevåg
Vet du mer om "Landsleir Elverum 1932 (KFUK)"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!