Leirer og turer i utlandet 8. Skien

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Skien kommune Skien kommunevåpen.png

Leirer og turer i utlandet 8. Skien

Denne siden er laget for å fortelle mer om utenlandsturene til 8. Skien. Utgangspunktet for beretningene er i fra 8. Skien gruppe og internasjonal speiding, hefte nr. 3 i det internasjonale speideråret 1993, av Arvid Hellstrøm. Det er tillagt litt illustrerende stoff, der det er funnet i speiderblader og sider på internett. Har du bilder og historier, legg de gjerne inn!

1946 De danske KFUM-speidernes korpsleir i Sønderborg

Les mer om speidingen i Danmark Flagg Danmark.png
8. Skien hadde med 12 deltagere.
Allerede et halvt år etter at speiderarbeidet hadde startet i vår gruppe, kom den første invitasjonen til en utenlandsleir. Fem års krig i Europa var nettopp over og landegrensene begynte igjen å åpne seg. Det største problemet var i utgangspunktet å skaffe utenlandsk valuta. Hindringer er imidlertid til å overvinnes, det klarte også den gjeng som la i vei fra vår gruppe å gjøre. For å redusere utgiftene mest mulig ble sykkelen tatt til hjelp, og speiderne syklet fra Skien til Gøteborg. Derfra tok de toget via København ned til Sønder-Jylland og øya Als hvor leiren ble holdt. Det Danske Pigespejderkorps hadde samtidig sin korpsleir i Brahe-Trolleborg på Sør-Fyn, slik at DSB hadde en utfordring i forhold til transport. Sønderborglejren i 1946 ble den hittil største, med 10.100 deltagere, hvilket først overgått av Langeskovlejren i 1980.
Se også artikkelsiden Korpsleir Sønderborg, Danmark 1946 (KFUM-spejderne i Danmark)

1946 Nordisk KFUM-leir Sparreviken, Sverige

Les mer om speidingen i Sverige Flagg Sverige.png
8. Skien hadde med 2 deltagere, Arvid Hellstrøm og Arne Johs. Mathiassen.
Ikke alle som ville og hadde anledning, fikk reise til Sønderborg-leiren. 2 av troppens speidere tok derfor i mot innbydelsen til den nordiske YAG-leir i Sparraviken ved Ljungskile, et stykke nord for Gøteborg i Sverige. Leirplassen lå vakkert til ved Hakefjorden, et leirområde som ble eid av den lokale KFUM-forening.
Den norske kontigenten besto av medlemmer både fra speiderne og det sivile KFUM-arbeidet. Reisen foregikk med tog via Oslo til Halden, buss til Strømstad og derfra videre med tog til Ljungskile. Retur over Moss - Horten til Skien. Det var omtrent 450 deltagere i alt på leiren.

1947 Landsleir FDF Århus, Danmark

Les mer om speidingen i Danmark Flagg Danmark.png
8. Skien hadde med 5 deltagere, Arvid Hellstrøm, pf. og leder, Arne Johs. Mathiassen, p.ass., Ove Prestegård, p.ass., Andreas Helmer Køhn, p.ass. og Per Nærum, pf.
Som en takk for gjestfriheten overfor København-FDFèrne (Avd. K5) i 1946, ble fem speidere fra vår tropp invitert som deres gjester på FDF-landsleiren.

FDF er pr. egen def. fra deres hjemmeside (som også er verdt en nærmere kikk for de som søker aktivitetstips) [1]; I FDF møder vi børn og unge med fantasi, fællesskab og en kristen holdning til livet. Vores kerneaktiviteter er bl.a. friluftsliv, musik og leg. I England heter søsterorganisasjonen til FDF Boys' and Girls' Brigade, ikke ukjent i speiderhistorisk sammenheng.

Leiren med 6.000 deltagere ble holdt i Hørhaven syd for Århus, som tilhører den danske kongefamiliens sommersted, Marselisborg. Kong Frederik 9. var FDFs beskytter og besøkte leiren i 1947. I alt holdt FDF 7 landsleirer (landsvæbnerstevner) i Marselisborg, etter dette har landsleirene vært holdt ved Sletten, Himmelbjerget (som ble kjøpt av overskuddene fra de tidligere leirene i Marselisborg).
Vår reise gikk for store deler med sykkel, først til Larvik for å ta M/S Peter Wessel på den nystartede fergeruten til Fredrikshavn. Turen ned til Århus gikk med tog. Vi kom dessverre for sent til leiråpningen på grunn av båttidene. En uke tilbrakte vi i leir sammen med de 6.000 andre, FDFère og en god del utenlandske speidere. Etter leiren var vi gjester i Avd. K5`s hjem i København. Vi syklet noen dager rundt på Sjælland og besøkte blant annet København FDFèrnes leirsted Klinteborg, nord for Kalundborg. Fra Århus til Fredrikshavn syklet vi i motvind! Det store uhellet på denne turen skjedde da vi skulle reise hjem. M/S Peter Wessel gikk på en mine og ble ødelagt. Vi måtte vente noen dager og kom da hjem med båt via Arendal. Derfra syklet vi hjem til Skien, etter en vellykket tur for de fem deltagerne fra Skien.
I Speideren nr. 10, 1947 får deltagere tilbud om å kjøpe et minnealbum fra denne leiren, ved å kontakte danske FDF. Norges KFUM-speidere hadde i juni dette året blitt med som et korps i NSF, og de hadde da også etterhvert flere referater fra ulike leirer.

Kart til Marselis Slott og mer info her: [[2]] For historisk intresserte er dette et slott som i 1661 en gjeldstynget Frederik III overdro til en av sine kreditorer, den hollandske storkjøpmann Gabriel Marselis. Århus by kjøpte Marselisborg i 1896 og det nåværende Marselisborg Slott er bygget i 1899-1902 av arkitekt Hack Kampmann. Slottet ble gitt som folkets bryllupsgave til tronfølgerparret Prins Christian (X) og Prinsesse Alexandrine, som brukte dette som sommerresidens. I 1967 overdro Kong Frederik IX Marselisborg Slott til den daværende tronfølger Prinsesse Margrethe og Prins Henrik.


1957 Den niende verdensjamboreen i Sutton Park, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png
8. Skien hadde en av patruljeførerne sine, Thor Even Gregersen, med på denne leiren. Følg blå ledetekst for å lese mer om denne leiren.

1964 4th Essex Jamboree Belchamps, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1968 6th Essex Jamboree Belchamps, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1972 7th Essex Jamboree (busstur) Belchamps, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1976 8th Essex Jamboree Belchamps, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1980 9th Essex Jamboree Belchamps, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1984 10th Essex Jamboree Great Leighs, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1986 Ledertur, Grenland krets Gilwell Park, London, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1988 11th Essex Jamboree Great Leighs, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1992 12th Essex Jamboree Great Leighs, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

1995 Europatur – 50 års jubileet Europa

2000 14th Essex Jamboree Kirby-le-Soken, Essex, England

Les mer om speidingen i England Flagg England.png

Eksterne lenker

  • Hjemmeside Essex Jamboree Great Leighs, Essex, England: [3]

Referanser