Lunde leirsted (Vestby)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Vestby kommune Vestby kommunevåpen.png

Område

Lunde leirsted, Lundeveien 15, 1555 Son ligger i Vestby ca 40 km fra Oslo. Det er en 70 mål stor eiendom. som bl.a. inneholder fotballbane (grus) som ble utbedret på begynnelsen av 80 tallet, hånd- og volleyballbane, skog og gresstomt, det er 200 meter strandlinje med stupebrygge og mulighet til å ankre opp båter. Stedet har 80 sengeplasser og er åpent fra april - oktober.

Eier

Oslo KFUM, der Mortensrud KFUK-KFUM-speidere, (tidl. 64. Oslo KFUM) er en del, kjøpte Lunde av en pensjonert skipper i 1921.

Historie og bygninger

Hovedhuset (Det hvite huset) Dette var skipperens hus, det fortelles at han etter han ble pensjonert satt på balkongen sin og så ut på skipstrafikken (Oslo - Moss - Horten - Hvitsten - Son). I dag har huset peisestue, grupperom, fem soverom med 22 sengeplasser, ett lederrom med en seng og toalett.

Hjemløse Dette er ei enkel hytte med 8 sengeplasser. Også dette huset sto her da stedet ble kjøpt. Det sies at navnet kommer av at skipperen log hjemløse mennesker bo der i perioder.

Lekestua Dette er den gamle spisebrakken og kjøkken (et knøtt lite kjøkken) i dag brukes stedet til innendørs lek. det står bl-a. et bordtennisbord der.

Ødemarken A og B (Hytte A + B) I 1972 var det på tide å bygge flere soveplasser og disse to hyttene ble bygget. Hver hytte har fire rom med tilsammen 14 senger.

Den nye spisebrakka (servicebygget) Dette bygget ble satt opp sommeren 1982, og under det årets Lundeleir ble moelvenbrakkene som utgjør 1 etasje montert på grunnmuren, det var stor interesse for å se på når dette skjedde. Huset består av 1 etg. med spisesal med plass til ca 60 stk. storhusholdningskjøkken, kjølrom og lager. Her er også tre soverom for kjøkkenstab + toalett og dusj. I underetasjen er den nye peisestua, toaletter og dusjer.

Hotellet I -84/-85 kom det foreløpig siste huset på plass. Hotellet er et internatbygg med 10 rom med to senger i hvert, samt dusj og toaletter. Dette huset er rullestoltilpasset.

Lager Foruten disse er det et par lager hus der.

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Eksterne lenker

[1] [2]

Referanser