Marcella Bøe

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Marcella Bøe
Personalia
Marcella boe.jpg
Født: 14. september 1895
Bortgang: 1969
Bosted: [1] Bergen kommunevåpen.png Bergen
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund
Grupper: Bergen 3
Verv: landssjef 1922 - 1925

Verv

Speiderbakgrunn

Marcella Bøe startet som troppsleder i Bergen 3 18. mars 1921. Hun startet som leder fordi hennes nieser ville begynne som speidere. Hun hadde da selv ingen speiderbakgrunn. Hun forteller om dette i Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år:

"En dag i mars 1921 kom begge mine unge nieser hjem til meg og tagg og ba om at jeg måtte begynne som speider. De ville nemlig så hoppende gjerne bli speiderpiker selv, men det var ikke førere nok til å ta seg av dem. Det var bare en tropp den gangen i Bergen (pikespeidertropp, red anm.) Derfor hadde de fått beskjed om at de nok kunne bli speiderpiker, men bare hvis de selv kunne få tak i et voksent menneske som var villig til å ta på seg vervet som fører.

Og speiderpiker skulle og ville de bli, annet ville de ikke høre på. Jeg var 24 år den gang og hadde slett ikke forstand på speiderarbeidet, og det sa jeg da også. Men det svaret ville de ikke godta. "Hun sa til oss at det ikke var nødvendig," ropte de triumferende, "det er nok at vedkommende var glad i barn. Og glad i barn vet vi sikkert at du er."

Så var det da ingen annen råd enn å begi oss av gårde til Lungegården skiole første gangen det skulle være speidermøte der igjen. Det var den 18. mars, og jeg husker hvor skolegården var svart av småpiker som var møtt opp for å begynne som speidere. De stod der marsjert opp i rekke og rad bortover, og hvorledes det nå gikk for seg, så endte det med at jeg ble troppsfører for Bergen 3. tropp. På denne dagen ble det stiftet tre nye tropper, nemlig Bergen 2, 3 og 4. Umiddelbart etter kom Bergen 5. tropp, og meldte seg, ferdig med fører og det hele. De hadde eksistert helt fra 1918 uten å vite riktig beskjed om oss andre.

Ledergjerning

I heftet 50 år med Norsk Speiderpikeforbund kan vi lese:
«Engang speider - alltid speider» var det ordtaket som levde i dem, og som de ønsket å gjøre til en realitet. Marcella Bøe, Bergen, tok initiativet til at «voksen-speidingen» ble tatt opp som egen gren i forbundet. På landsmøtet i Mandal i 1937 ble det bestemt at den «4de gren» skulle kalles Old Guides - O G- inntil man kunne finne et godt norsk navn i stedet. Dette er ennå ikke funnet! Marcella Bøe ble valgt til sekretær (ombudsmann) for O G.
Sara Synnestvedt [4]

Om Marcella Bøe

I Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år fra 1946 fortelles det om Marcella Bøe at hun var "en interessert leder som alle var veldig begeistret for". Hun brukte friluftslivet mye som arena, og det fortelles i boken at hun, troppen og kretsen hennes "levet i telt". Det store speider-eventyret blir først riktig opplevet når patruljen og troppen får ligge i telt og føre riktig villmarksliv.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund i tidl. Hordaland fylke NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

  • www.disnorge.no [1]
  • digitalarkivet.arkivverket.no [2]

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 Norsk Speiderpikeforbund: Historie og Administrasjon. Av: Dagfrid Anderssen
  3. 50 år med Norsk Speiderpikeforbund
  4. 50 år med Norsk Speiderpikeforbund, 1971, Norsk Speiderpikeforbund
Vet du mer om "Marcella Bøe"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!