Mellomkrigstiden

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
I Norge og i verden var speidingen i stor fremgang før den første verdenskrig, under denne stagnerte det litt, for så å skyte fart igjen i mellomkrigstiden.
I lys av dette er den første verdenskrig og dets etterspill historisk interessant for å forstå speidingens utvikling i Norge og internasjonalt,
foruten å vise menneskenaturens verste sider og sårbarhet. Derfor er speidernes fredsarbeid en viktig påminnelse, til alle tider

Mellomkrigstiden

Nasjoner og tidl. stater som er nevnt med navn i artiklene om den første verdenskrig, mellomkrigstiden og den andre verdenskrig må sees i en historisk sammenheng og ikke dagens sammenfallende navn, se gjerne oversikten over tidligere nasjoner.

Mellomkrigstiden er i den vestlige verden forstått som perioden mellom slutten av den første verdenskrig i 1918 og begynnelsen av den andre verdenskrig i 1939, mer spesifikt mellom den 11. november 1918 og 1. september 1939. Perioden var markert av uro i mye av verden mens Europa strevde med å komme seg etter den første verdenskrigen.

10. januar 1920 ble Versaillestraktaten ratifisert. Denne traktaten dikterte fredsbetingelsene for Tyskland etter den første verdenskrig.

Speidingen fortsatte sitt arbeid, nå med en rekke nasjonale og internasjonale arrangementer. Speiderpikeforbundene kom også til i begynnelsen av 1920-årene, med Norges KFUK-speidere, stiftet 3. november 1920 og Norsk Speiderpikeforbund, stiftet 1. juli 1921.

19181919:

1920-årene:

19301939:

Utklipp og minner

Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge

Om verdenskrigene

Eksterne lenker

Referanser