Mjølnerklubben

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Mjølnerklubben
Mjølnerklubben omslag.jpg
Forfatter: Erik F. Lie
Utgitt: 1936
Utgiver: J. W. Cappelen forlag
"Mjølnerklubben" er en del av kulturskatten vi finner blant norske og oversatte speiderinspirerte romanbøker!
Les mer om speidingen i Elverum kommune Elverum kommunevåpen.png

Om boken

Dette er en bok hvor handlingen er fra Mjølner speidergruppe på Elverum.

I bloggen barnasforfatterleksikon beskrives boken slik av Morten Olsen Haugen:

For oss på Elverum var det selvsagt to bøker om «Mjølnerklubben» som var gull verdt. Her ble vår egen speidergruppes historie fortalt, med lett kamuflerte navn. Speidergruppa var opprinnelig stiftet i 1917, og hadde i 1919 fått speiderhytta på åsen Nordhue som gave fra arvingene etter skogeieren, venstremannen og velgjøreren Helge Wæringsåsen. Erik F. Lie, som var født i Elverum i 1912, skrev om barndommens speiderliv i de to bøkene Mjølnerklubben (Cappelen, 1936) og Mjølnerklubben gir sig ikke (Cappelen, 1937). I bøkene heter byen Elveby, godseieren Waade, speiderhytta ligger på «Sør-Toppen», og spenningselementene i historien er oppdiktet; men ellers er dette sanne erfaringer fra Elverum på tidlig tyvetall.

Starten på boken

Starten på boken er slik:
[1]

Teknisk

Disse sidene er under utarbeidelse!, kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

"Mjølnerklubben" Merknad/ Referanse
Undertittel:
Utgivelsesår: 1936
Forfatter: Erik F. Lie
Antall sider: sider
Illustratør: Carl von Hanno
Forlag: J. W. Cappelen forlag, Oslo
Trykkeri:
Innbinding:
Opplag:
Pris: [2]

Om Erik F. Lie

I Mjølner speidergruppe jubileumsberetning, 1984 forteller Erik F. Lie om seg selv:

Kort biografi: Født i Elverum 1912, sønn av ingeniør Georg Lie og Marianne (Bina) Lie. Far opprettet og drev den første bilrute Elverum-Trysil, og dessuten en bilforretning. Fra velstand til fattigdom, farvel til Elverum 1924, fra da av Oslo. Forsørget meg selv fra 15 års alder. Skrev i Tidens Tegn, tok examen artium 1931, skrev samme år sammen med Bias Bernhoft den første norske «musical» - «Hvor skal vi ta det fra?» (Et riktig dårlig produkt.) Journalist Norsk Telegrambyrå, produksjonssjef J .W. Cappelens Forlag. Trakk meg tilbake før pensjonsalder, arbeider som fri lance forlagsredaktør. Litt Elverumsprat: Magnus Hamlander vanket i vårt hjem. Det gjorde også Ivar Skaarset og Emil Sønstevoll. Gunnar var en yngre barndomsvenn. Mor var med i alle Hamlanders revyer, - og trengtes det barn var jeg selvskreven. Om Mjølnerklubben kan tilføyes at den er oversatt til svensk under tittelen «Hammarklubben» (Mjølner på svensk er en møller).

Andre speiderrelaterte utgivelser av Erik F. Lie

Se også artikkelsidene speiderinspirerte romanbøker, med foto av omslag og liste over speiderromaner med forfattere, utgivelsesår m.m..

Utklipp og minner

Diskusjon

For hver enkelt utgivelse av speiderinspirerte romanbøker, kan det være ulike oppfatninger og tolkninger. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Om skrevne og visuelle kilder innen speiding

Lenker

Referanser

  1. Teksten er hentet ut med hjelp av Free Online OCR
  2. Statistisk sentralbyrå (SSB)