Ned Nestor og gulltyvene

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Ned Nestor og gulltyvene
Ned Nestor og gulltyvene - 1924 - forside.jpg
Forfatter: G. Harvey Ralphson
Utgitt: 1924
Utgiver: H. Aschehoug & Co (W. Nygaard)
"Ned Nestor og gulltyvene" er en del av kulturskatten vi finner blant norske og oversatte speiderinspirerte romanbøker!
Les mer om speidingen i USA Flagg USA.png

Om boken

"Spændende og eventyrlig er Ned Nestor og de andre amerikanske speidergutters oplevelser i kamp mot bjørner og ørner og mørkhuder. Vi kan glæde Ned Nestors norske læsere med at denne nye boken er likesaa kvik og fantastisk som de tidligere. Ned Nestor lar sig nok ikke stanse i sin vilde fart!"

Reklame for boken skrevet av S. Vosss i Tidens Tegn, fra baksiden av Ned Nestor og skattetyvene.


Starten på boken

Starten på boken er slik: EN TYV OM NATTEN
«Hurra for bjørnestek til frokost!»
«Er det gråbjørn eller sortebjørn eller kanelbjørn.»
«Du kan da vel skjønne og begripe at det er kanelbjørn! Tror du kanskje en sortebjørnspeider spiser patruljedyret sitt - akkurat som en annen kannibal, du? Synes du det vilde ta sig ut?»
Jimmie McGraw fra Ulvepatruljen i New York og Frank Shaw fra Sortebjørnpatruljen sammesteds holdt på med å koke bjørnestek over glohaugen, og de hadde leiren sin like nedenfor skogkanten på østskråningen av Sierra Nevadafjellene. Det var en tidlig septembermorgen dette, og solen strødde gull utover det forrevne landskapet.
Langt, langt mot nord kunde en skimte Matterhorn, som med sine 13000 fot raget op over Tvillingfjellene, der de lå skinnende hvite i morgensolen og nøide sig med å bo i 12000-fotregionen. Så en østover, glitret og blinket det i Monosjøen. En skulde ikke kunne se at vannet der er salt og beskt, men Monosjøen er en saltsjø og ligger ute i ørkenen.
Lot en så blikket gli sydover, stanset det ved Warrenfjelletne, de der står som en traust og tro skiltvakt over Tuolumneelvens hovedløp. [1]

Teknisk

Disse sidene er under utarbeidelse!, kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [2]

"Ned Nestor og gulltyvene" Merknad/ Referanse
Undertittel:
Utgivelsesår: 1924
Oversetter: Erling Hauger
Forfatter: George Harvey Ralphson
Originaltittel: Boy Scouts in California or The Flag on the Cliff 1913 i USA
Antall sider: 147 sider
Illustratør: Gerhard Gjerding
Forlag: H. Aschehoug & Co (W. Nygaard), Oslo
Trykkeri: Centraltrykkeriet, Oslo
Innbinding:
Opplag:
Pris: [2]

Om G. Harvey Ralphson

Amerikansk forfatter og blandt de første speiderlederne i USA. Mellom 1911 og 1920 gav han ut en serie speiderbøker (16 ?) med den evige 18-åringen Ned Nestor som hovedperson. Disse bøkene var med å spre speiderarbeidet rundt i USA. Speideraktivitetene var ikke vanlige speideraktiviteter men bestod i forbryterjakt rundt om på kloden noe som gav et totalt misvisende bilde av speidingen. 13 av bøkene ble oversatt til norsk og kom ut første gang mellom 1920 og 1932 og er spennende slik at serien fikk mange lesere her i landet også. [3] [4]

Speiderrelaterte utgivelser av G. Harvey Ralphson

13 av den amerikanske forfatterens speiderbøker ble oversatt til norsk. [5]

Se også artikkelsidene speiderinspirerte romanbøker, med foto av omslag og liste over speiderromaner med forfattere, utgivelsesår m.m..

Utklipp og minner

Diskusjon

For hver enkelt utgivelse av speiderinspirerte romanbøker, kan det være ulike oppfatninger og tolkninger. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Om skrevne og visuelle kilder innen speiding

Lenker

Referanser