Nils Parelius

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Nils Parelius
Personalia
Alt. navn: Nils Monrad Parelius
Født: 24. mai 1912
Bortgang: 3. april 1995 i Molde[1]
Bosted: [2] Molde kommunevåpen.png Molde
Speiderbakgrunn
Verv: forfatter

Om Nils Parelius

  • På 80-årsdagen ble det utgitt et hedersskrift til Nils Parelius.
Nils Parelius 80 år
NTB sender ut følgende jubilantomtale ved hans 80-årsdag 24. mai 1992:

Pensjonert statsadvokat Nils Parelius, Fannestrandsveien 39, 6400 Molde, er 80 år 24. mai. Parelius er født i Molde. Han tok i 1932 eksamen artium og ble cand. jur. i 1937. Deretter studerte han kriminalpolitikk i Danmark. Under krigen satt han 18 måneder på Grini.

I arbeid igjen var han først advokatfullmektig og hjelpedommer i Salten. Siden ble han riksadvokatfullmektig og konstituert statsadvokat ved riksadvokatembetet. I hele 30 år var han statsadvokat i Møre og Romsdal/Sogn og Fjordane.

Nils Parelius har hatt en rekke tillitsverv, blant annet som formann i Molde og Romsdals Turistforening og formann i Romsdal Sogelag (der han ble æresmedlem i 1971). Han har vært formann for Molde Akademiske Forening og i Molde og Romsdal Forsvarsforening, samt styremedlem i Romsdalsmuseet (æresmedlem fra 1991). Jubilanten har også vært engasjert i speiderbevegelsen og i kulturvern. For sitt engasjement har han mottatt Møre og Romsdals fylkeskulturpris og Romsdals Fellesbanks kulturpris.

Til hans 70-årsdag utga Romsdal Sogelag "Hedersskrift til Nils Parelius" og fem år etter ble "Nils Parelius forfatterskap 1926-86" gitt ut. Parelius har skrevet en rekke artikler om juridiske, historiske og litterære emner. I tillegg har han gitt ut flere skrifter om oldtidsminner i Romsdal, samt enkelte biografier og boken "De gamle hefteserier".

Den tidligere statsadvokaten har mottatt Kongens fortjenstmedalje i gull, han er kommandør 1 av den Jugoslaviske flaggorden og innehar både den norske og franske krigsdeltakermedaljen.

Forfatterskap

Hederstegn og utmerkelser

  • Kommandør av den Jugoslaviske flaggorden
  • Den franske minnemedaljen for krigen 1939–1945

Utklipp og minner

Mer om

Dikter-aktivitetsmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speidingens skrevne og visuelle kilder

Eksterne lenker

Referanser

  1. digitalarkivet.no[1]
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
Vet du mer om "Nils Parelius"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!