Nils Parelius

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Nils Parelius
Personalia
Speiderbakgrunn
Les mer om speidingen i Molde kommune Molde kommunevåpen.png

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Personlig bakgrunn

  • På 70-årsdagen ble det utgitt et hedersskrift til Nils Parelius.

Nils Parelius 80 år

NTB sender ut følgende jubilantomtale ved hans 80-årsdag 24. mai 1992:

Pensjonert statsadvokat Nils Parelius, Fannestrandsveien 39, 6400 Molde, er 80 år 24. mai. Parelius er født i Molde. Han tok i 1932 eksamen artium og ble cand. jur. i 1937. Deretter studerte han kriminalpolitikk i Danmark. Under krigen satt han 18 måneder på Grini.

I arbeid igjen var han først advokatfullmektig og hjelpedommer i Salten. Siden ble han riksadvokatfullmektig og konstituert statsadvokat ved riksadvokatembetet. I hele 30 år var han statsadvokat i Møre og Romsdal/Sogn og Fjordane.

Nils Parelius har hatt en rekke tillitsverv, blant annet som formann i Molde og Romsdals Turistforening og formann i Romsdal Sogelag (der han ble æresmedlem i 1971). Han har vært formann for Molde Akademiske Forening og i Molde og Romsdal Forsvarsforening, samt styremedlem i Romsdalsmuseet (æresmedlem fra 1991). Jubilanten har også vært engasjert i speiderbevegelsen og i kulturvern. For sitt engasjement har han mottatt Møre og Romsdals fylkeskulturpris og Romsdals Fellesbanks kulturpris.

Til hans 70-årsdag utga Romsdal Sogelag "Hedersskrift til Nils Parelius" og fem år etter ble "Nils Parelius forfatterskap 1926-86" gitt ut. Parelius har skrevet en rekke artikler om juridiske, historiske og litterære emner. I tillegg har han gitt ut flere skrifter om oldtidsminner i Romsdal, samt enkelte biografier og boken "De gamle hefteserier".

Den tidligere statsadvokaten har mottatt Kongens fortjenstmedalje i gull, han er kommandør 1 av den Jugoslaviske flaggorden og innehar både den norske og franske krigsdeltakermedaljen.

Verv

Hederstegn og utmerkelser

Eksterne lenker

Referanser