Nytteløst speiderutstyr

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
SitatDen som ikke ler, er ikke frisk Le så mye du kan - det har du godt av!Sitat
Sign b-p.pngLord Baden-Powell i hans siste hilsen, oversatt av Johan Saastad


Nytteløst speiderutstyr

Som speiderdrakten har skiftet med ulike tider, har også speidernes leir- og turutstyr gjort det samme. Disse temasidene skal ta for seg noen glimt av ulike tiders utstyr.

Hvor folk samles, skapes det litt ablegøyer og gode "practical jokes", så også i speidingen. Mang en speider er litt sendt til nabotroppen under en leir for å be om å få lånt nytteløst speiderutstyr.

Røykvender

Patruljene handler i bruktsjappa på Ørmen, for å finne deler til en røykvender.

Under Kretsbannerkonkurransen i Fredrikstad 2016 var den hemmelige oppgaven å lage en røykvender, ved å handle deler i en nærliggende bruktsjappe.

Del 1: Den hemmelige oppgaven i år er at dere skal lage en røykvender.
Som navnet tilsier, er dette en teknisk innretning som gjør deg i stand til å kontrollere hvilken retning røyken fra et bål el.l. skal trekke/blåse. Velkjent hjelpemiddel for de fleste speidere og friluftsfolk. En røykvender er ikke nødvendigvis allemannseie ettersom det både er dyrt og heller ikke selges over disk i friluftsbutikker. Kan som regel spesialbestilles, men påregn lang leveringstid. Det er videre vanskelig å skulle gi en korrekt beskrivelse av produktet, ettersom den varierer både i utseende, vekt og farge. Erfarne friluftsfolk drar aldri på tur uten røykvender. Lurer du derimot på hvordan det du leter etter ser ut, får du som regel samme svar: "Du skjønner det når du ser den".
Først skal dere på marked – bruktmarked, å kjøpe inn nødvendig utstyr som dere tror dere kan trenge for å lage en røykvender. Dere kan bruke opp til kr 100,- på markedet. Husk kvittering. Dere har 10 minutter inne i butikken.
Når dere har handlet kan dere starte å evt demontere det som dere har kjøpt og bruker delene av dette til å lage den ultimate røykvender. Jo flere finesser og detaljer, jo bedre. (OBS – dere har ikke tilgang til strøm). På oppgitt klokkeslett skal produktet være levert oppe ved annekset.
Poeng: Hva bedømmes det etter:
Selve røykvenderen: Her bedømmes – utførelse-utseende og oppfinnsomhet, max 200 poeng
Bruk: Hvor godt virker den, max 50 poeng
Resultat:
Ingen patruljer fikk full pott i følge poengskjemaet, men det ble en del anvendelige!
Les mer om Kretsbannerkonkurransen i Fredrikstad 2016 her


Nytteløst speiderutstyr er presentert slik i ukens artikkel, uke 24, 2017 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 24, 2017

Røykvendere blir bedømt av juryen, Kretsbannerkonkurransen i Fredrikstad, 2016

Røykvender er ofte brukt i speidersammenheng, i høyst ulike utgaver.

Under KBK i Fredrikstad i 2016 var hemmelig oppgave å oppsøke en brukthandel og handle deler, for så å sette sammen en røykvender. Dette ble en kreativ og artig patruljeoppgave, med ulike løsninger. Mange tropper har lange tradisjoner med dette anvendelige og litt gåtefulle leirutstyret.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

Les mer om røykvendere her

Sleggefett

Overledning

Historier om Nytteløst speiderutstyr

Bilder og utklipp

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>