Olaf Rynning-Tønnesen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Olaf Rynning-Tønnesen
Personalia
Født: 22. desember 1901
Bortgang: 3. mai 1982
Bosted: [2] Flekkefjord kommunevåpen.png Flekkefjord og Flagg Cuba.png Cuba [1]
Speiderbakgrunn
Verv: Forfatter av speiderromaner

Om Olaf Rynning-Tønnesen

Fra artikkelsiden Sjøspeidingens historie:

Guttebokforfatteren Olaf Rynning-Tønnesen hang seg på denne nye aktiviteten og skrev bøkene Sjøspeiderne (1952) og Sjøspeidernes hytte (1954). Bøkene har ikke noe typisk sjøspeider-innhold, men handler om en guttegjeng i en sørlandsby. Den første boken handler for det meste om hvordan de skaffer hundre kroner for å kjøpe en gammel livbåt. I den andre boka er det hyttebygging som står i fokus.

Fra Wikipedia:

Olaf Rynning-Tønnesen (født i Flekkefjord 22. desember 1901, død 3. mai 1982) var sjømann, handelsmann, barnebokforfatter og kinosjef. Han tok artium i 1921, Krigsskolens nederste avdeling i 1922, han reiste til sjøs i 1924, bodde på Cuba og studerte ved Columbia University i New York. I 1933 kom han tilbake til Flekkefjord, hvor han drev sitt eget firma fra 1934 og var kinosjef fra 1946. Han hadde Deltakermedaljen for sin innsats under kampene i 1940, og satt i krigsfangenskap i Polen 1943-45. Han debuterte som forfatter i 1935 med Cuba i brand, guttefortelling, og skrev i alt 15 guttebøker, mange med handling fra sjøen (skoleskip, sjøspeidere) og fra krigstiden. Han fikk Kirke- og undervisningsdepartementets pris for Sjøspeidernes hytte (1954) og Løp, Jan – løp! (1955). Rynning-Tønnesen skrev også et hørespill for Radioteatret, revyviser, og artikler og noveller for ukepressen. Flere av bøkene er oversatt til svensk, dansk, tysk og engelsk.

Forfatterskap

Hederstegn og utmerkelser

Medaljer gitt etter den andre verdenskrig

Utklipp og minner

Mer om

Båtmannsmerket-Speider-NSPF-1965 (1).jpg Sjøspeiderarbeidet Tyskerhjelm1.png Speiding under den andre verdenskrig

Eksterne lenker

Referanser

  1. Rolf Romøren i Fædrelandsvennen 20/12/2004
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. Wikipedia liten logo.png Opplysninger fra norsk og int. wikipedia.org [1].
Vet du mer om "Olaf Rynning-Tønnesen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!