Lady Baden-Powell

Fra Speiderhistorisk leksikon
(Omdirigert fra Olave Baden-Powell)
Hopp til:navigasjon, søk

Lady Baden-Powell var The World Chief Guide. Hun var gift med Lord Baden-Powell og blir regnet som en norgesvenn.

Lady Baden-Powell
Personalia
Lady-baden-powell.jpg
Født: 22. februar 1889
Bortgang: 25. juni 1977 (88 år)
Bosted: [1] Flagg England.png England, Flagg Storbritannia.png Storbritannia
Speiderbakgrunn
Verv: The World Chief Guide

Om Lady Baden-Powell

Logo for WAGGGS, the World Association of Girl Guides and Girl Scouts

Olave, født St. Clair Soames, i Chesterfield, England. Lady Olave Baden-Powell, var ektefellen til Lord Baden-Powell og den andre lederen av jentespeiderbevegelsen. Den første lederen var Agnes Baden-Powell, B-P`s søster.

Hun giftet seg i 1912. Olave var født 22. februar 1889 og var nøyaktig 32 år yngre enn B-P. De møtte hverandre under en båtreise mellom England og Jamaica, og det oppsto et varmt og varig vennskap mellom dem. Olave var sterkt sosialt interessert og gikk med lyst og iver inn for de oppgaver hun arbeidet med. Det var derfor naturlig at hun tok aktiv del i speiderarbeidet. Hennes store innsats gjorde at hun allerede i 1916 ble den første landsleder for speiderpikene i England og drivkraften i oppbyggingen av speiderpikeforbundet.

Under den første verdensjamboreen i 1920 ble Lord Baden-Powell utropt til speidersjef av de som var tilstede, og guttenes verdensorganisasjon, WOSM, ble dannet i 1922. Åtte år seinere ble pikenes verdensorganisasjon, WAGGGS, etablert og Olave valgt til pikenes verdenssjef.

Lord Baden-Powell holdt sin siste store tale til alle verdens speidere under verdensjamboreen i Nederland i 1937. Hans helse var ikke god, og han og Olave flyttet til Kenya hvor de bodde til B.P. døde 8. januar 1941 Lady Baden-Powell fortsatte sitt iherdige arbeid for speidersaken også etter mannens død. Gjennom utallige reiser til speiderarrangementer over hele verden knyttet hun sammen ringen av speidere, og Olave var aktiv like til sin død 25. juni 1977.

World Chief Guide Lady Olave Baden-Powell ble gravlagt ved siden av sin mann etter sin død i 1977.

Olave treffer Robert B-P

I januar 1912 dro B-P ut på en lang inspeksjonsreise til andre land. På de få årene som var gått siden starten i England, hadde speideridéen spredt seg utover verden, og nå ønsket han å se hvordan idéen utviklet seg, og hvordan han kunne gi praktisk hjelp til de nye forbundene. Hva han nok ikke hadde tenkt, var at han skulle møte "sin skjebne" ombord på båten. På samme båt var nemlig en ung dame som het Olave St. Clair Soames, som var på reise med sin far. Olave var født på samme dag som B-P, 22. februar, men 32 år senere. Selv om det var stor aldersforskjell, følte de seg med en gang tiltrukket av hverandre, og før reisen var over, hadde de forlovet seg. De giftet seg i 31. oktober samme år og slo seg ned i et lite hus i Sussex. Der ble de tre barna født: Peter i 1913, Heather i 1915 og Betty i 1917.

Det er fortalt at Olave er oppkalt etter den norske kongen Olav den hellige, og hennes far blir omtalt som en stor norgesvenn. [2]

Besøk i Norge i speidersammenheng

Ifølge artikkelsiden om N.S.F. Teist og Bernt N. Nilsen, besøkte Lady Baden-Powell Norge hele ti ganger, med det siste i 1965.

Alle kjente besøk er nevnt på artikkelsidene i malen ovenfor. Har du tekst og bilder om disse, legg det inn der.

Hederstegn og utmerkelser

Bibliografi

Window on My Heart, en biografi fortalt til Mary Drewery, 1973

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Den første sommertur med gutter er presentert slik i ukens artikkel, uke 25, 2017 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 25, 2017

Olave St. Clair Soames

For førti år siden sovnet Lady Baden-Powell inn etter et 88 år langt og innholdsrikt liv.

Olave, født St. Clair Soames, i Chesterfield, England, senere Lady Olave Baden-Powell og ektefellen til Lord Baden-Powell og første leder av jentespeiderbevegelsen. World Chief Guide Lady Olave Baden-Powell ble gravlagt ved siden av sin mann.

Les om Lady Baden-Powell

Mer om

WAGGGS logo.png Verdensforbundet WAGGGS Verdensborger-KM-Vandrer-fra 2015.jpg Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge Speiderhistorie-NSF-tropp-1988 (1).jpg Lord og Lady B-Ps ulike besøk til Norge

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. "Norge sett utenfra", Utg Ex libris 1994, s 69
  3. Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946, Norsk Speiderpikeforbund.
  4. Finnes hos Speidermuseet, SPMM 070930
  5. Wikipedia liten logo.png Opplysninger fra norsk og int. wikipedia.org [1].
  6. Speiderhistorisk skrift nr. 20, Norge og WAGGGS, 2012, red. Inger Sjønnesen, Ingrid Hauge, Øystein Gonsholt og Carsten Pihl, Speidermuseet.
  7. 7,0 7,1 Finnes hos Speidermuseet på Laksevåg