Oluf Reed Olsen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Oluf Bernhard Reed Olsen
Personalia
Oluf Reed Olsen.jpg
Født: 8. juli 1918
Bortgang: 14. oktober 2002
Bosted: [1] Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Verv: speiderstyret 1958 - 1960
SitatSpeidersaken er fredens sak. Men i en urolig og angstfylt verden trenger vi speidernes "Vær beredt" mer enn noen gang tidligere.Sitat
Oluf Reed Olsen, fra boken Femti år for norske gutter, se flere speidersitater her

Verv og ledergjerning

Speiderbakgrunn

Om Oluf Reed Olsen

  • Oluf Reed Olsen var fra Oslo og arbeidet som inspektør og kaptein.
  • Omtalt som flyger, motstandsmann og forfatter.

Hederstegn og utmerkelser

Forfatterskap

Flagg Senegal.png Skrev reiseskildringen "En tur til Senegal - Vest-Afrikas sletteland" i Speideren nr. 3 1938 [4]

SitatÅ være beredt i dagliglivet kan nok mange ganger være vanskelig nok, men å være beredt i situasjoner hvor det virkelig blir krevet noe av en, hvor manges liv og fremtid kanskje avhenger av nettopp en selv, er noe ganske annet. Men gjennom den daglige innstilling til oppgavene som en speidergutt, med valgspråket lysende foran seg, har fått, gis det en verdifull trening nettopp til det øyeblikk man plutselig står overfor større situasjoner.Sitat
Oluf Reed Olsen, fra boken Femti år for norske gutter, se flere speidersitater her

Nekrolog

Fra speiding.no: Oluf Reed Olsen har på mange måter vært en legende for mange speidere. Hans raushet, omsorg og skaper av spenning og opplevelser er slik mange ”voksne” speidere husker han. Gjennom hele sitt lange liv holdt han god kontakt med tidligere speidere og det som skjedde i forbundet. I 1985 gav han hytten Solstølen på Haugastøl til speiding. I alle år siden har hytten vært mye brukt til kurs/seminarer og opplevelser. Oluf gledet seg over den aktive bruken og at hytten ble holdt godt i god hevd. Etter et langt liv døde Oluf i oktober 2002. Nedenfor gjengir vi en av nekrologene som stod i Aftenposten. Vi lyser fred over Oluf Reed Olsens gode minne.

Fra Aftenposten:

Motstandsmannen, krigshelten, forfatteren og speiderlederen Oluf Reed Olsen har avsluttet et langt og innholdsrikt liv, 84-år gammel. Som motstandsmann under krigen fulgte dramatikken ham i liten båt over Nordsjøen i høststorm og senere som spion for M16 og etterretningsmann i det okkuperte Norge. Reed Olsen gjorde en uvurderlig innsats, og har som eneste nordmann fått en egen stand i War Museum i London. Han medvirket også til opprettelsen av Hjemmefrontmuseet i Rakkestad, og skrev om sine opplevelser i to bøker, ”Vi kommer igjen” og ”Contact” Etter krigen engasjerte han seg i ungdomsarbeide med base som speiderleder i 2. Bestum tropp. Olufs livsstil og holdninger ble gode forbindelser, han var i samklang med speiderloven. Han var nøysom, målrettet og utholdende. Uten at vi merket det, lærte han oss disiplin og å ta ansvar. Det var selve eventyret han tok oss med på i skog og merk og fjell. Sommerleirene på Håøya i Langesundsfjorden ble en institusjon. Med sitt store kontaktnett og erfaringer fikk han utrettet mye for oss unge som andre ikke kunne oppnå. I en årrekke var det tallrike unge speidere fra Oslo som fikk spennende utfordringer og krav, tilpasset den enkelte, noe å vokse på. Hans canadiske kone Joan var ofte med og skapte trygghet. I en tid da de færreste hadde mulighet til å oppleve vinterfjellet, tok hans oss med på ski til setre langt inne på viddene. Her lærte vi fjellvett, førstehjelp og ski-lek i god kombinasjon med glede og samarbeide. Oluf så mulighetene, men vek ikke tilbake for vanskelighetene. Dette førte til at han i 1951 med et drøyt dusen 16-åringer etablerte verdens nordligste speiderleir innerst i Krossfjorden nord for Ny-Ålesund på Svalbard. Det ble en uforglemmelig opplevelse, og 40 år senere var mange av oss, med Oluf som 73 år gammel leder, tilbake på ”Speiderneset”, som det står på dagens kart. Oluf hadde omtanke for alle, og med sin integritet gjorde han mye for å holde familier sammen, utenom alt han gjorde for troppen og speidersaken. En fjellhytte som gave til Norges Speiderforbund viser hans gavmildhet. Når Oluf har lagt ned vandringsstaven, er vi mange som nå sender ham en siste speiderhilsen med en varm takk for alt han har gitt oss.

For speidere i 2. Bestum Knut Edin Knut Beine Lykken Hans Petter Sundsbak

Utklipp og minner


Ukens artikkel

Oluf Reed Olsen er presentert slik i ukens artikkel, uke 27, 2018 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 27, 2018

Oluf Reed Olsen

For 100 år siden ble Oluf Reed Olsen født, og han har på mange måter vært en legende for mange speidere opp i gjennom årene!

Hans raushet, omsorg og skaper av spenning og opplevelser er slik mange ”voksne” speidere husker han. Gjennom hele sitt lange liv holdt han god kontakt med tidligere speidere og det som skjedde i forbundet. I 1985 gav han hytten Solstølen på Haugastøl til speidingen. Han gledet seg over den aktive bruken og at hytten ble holdt godt i god hevd. Etter et langt liv gikk han bort i oktober 2002.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

Les mer om Oluf Reed Olsen her…

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund Tyskerhjelm1.png Speiding under den andre verdenskrig

Eksterne lenker

  • Fra Wikipedia: [2]

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 1951 - Oversikt over Forbund-, krets- og tropper, Norsk Speidergutt-Forbund, 1951
  3. Femti år for norske gutter s. 135 1961
  4. Lilje.JPG Speideren nr. 3 1938, Norsk Speidergutt-Forbund.
Vet du mer om "Oluf Reed Olsen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!