Oterpatruljen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Oter-patruljen
1919oterpatruljen.png
Undertittel: En fortælling fra
speidergutbevægelsens
første dage
Forfatter: E. Le Breton-Martin
Utgitt: 1919
Utgiver: H. Aschehoug & Co
"Oterpatruljen" er en del av kulturskatten vi finner blant norske og oversatte speiderinspirerte romanbøker!
Les mer om speidingen i England Flagg England.png

Om boken

Denne fortelling beretter om hvorledes «Oterpatruljen» blev dannet av admiral Worthington i den lille landsby Brimscombe i Devonshire, og om de mange eventyr den kom op i.

Patruljen består foruten av føreren David Pethycombe, sønn av smeden på stedet, av Bob, admiralens sønn, som er assistent, Amos Cleave, sønn av en landeveisslusk og krybskytter, Foxy, som er blitt dømt til fengselsstraff, Gerald Heath, sønn av doktoren, Maurice Warner, sønn av presten, og godseier Stebbings sønn Harry.

Percy Judkins, en feig, samvittighetsløs ung mann som har overflod av penger til sin rådighet, hater patruljen av hele sitt hjerte og gjør alt han kan, for å skade den.

Starten på boken

Starten på boken er slik: KAPITEL 1 - Admiralen beseires.
«Du er en lat, uduelig dagdriver, er dul» tordnet admiralen. «Hvad mener du med dette - slyngel? Hvorledes tør du vaage dig til i smug at læse noget saadant skrap naar du har hele biblioteket at ta av, fuldpakket som det er av god læsning? Abonnerer jeg kanske ikke ogsaa paa Londons to største og bedste aviser? Har jeg ikke forbudt dig at sløse bort pengene dine? Og endda gaar du og kjøper slikt juks som dette her!»
Han viftet med bladet foran ansigtet paa gutten. «Ja saa, du har altsaa ikke større respekt for min vilje?» «Men far, det er ikke noget skrap,» protesterte Bob Worthington ivrig. «Det er jo--». «Naa, drister du dig til at diskutere med mig om den saken?» buste det ut av den hidsige gamle sjøulk. «Jeg sier dig det slik som det er, og det faar være nok. Ut med dig, gut, i den friske luft, og 1a himmelens vinde blaase dunstene av dette ildelugtende papir ut av hodet paa dig! Avsted med dig, sier jeg!» Og blek i ansigtet, men trodsig i sind gik Bob langsomt ut av værelset. [1]

Teknisk

Disse sidene er under utarbeidelse!, kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

"Oterpatruljen" Merknad/ Referanse
Undertittel: En fortælling fra speidergutbevægelsens første dage
Utgivelsesår: 1919
Oversetter: Per Wendelbo
Forfatter: E. Le Breton-Martin
Originaltittel:
Antall sider: 283 sider
Illustratør:
Forlag: Aschehoug & Co
Trykkeri:
Innbinding:
Opplag:
Pris: [2]

Om E. Le Breton-Martin

Engelsk forfatter.

Speiderrelaterte utgivelser av E. Le Breton-Martin

Se også artikkelsidene speiderinspirerte romanbøker, med foto av omslag og liste over speiderromaner med forfattere, utgivelsesår m.m..

Utklipp og minner

Diskusjon

For hver enkelt utgivelse av speiderinspirerte romanbøker, kan det være ulike oppfatninger og tolkninger. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]


I 2. Oslos jubileumsbok Østenfor sol og vestenfor måne forteller Hans Møller Gasmann om oppstarten av gruppen:

«Høsten 1910 hadde noen gutter på Frogner skole fått tak i en bok som het "Oterpatruljen". Den var oversatt fra engelsk og var bygget over det nye slags guttearbeide som general Baden-Powell hadde startet og som han kalte "speiding for gutter". Det var en helt ny form for guttearbeide og bygget på deres trang til virksomhet og lyst til å slutte seg sammen i flokker. B-P orgniserte denne trang og ga dem som noe nytt: ansvarsfølelse, samholdsfølelse, og lyst til å gjøre noe nyttig i fritiden. Arbeidet slo an og bredte seg utover verden og kom da også til Norge.»

(Kan hende det er "Ørnepatruljen" som menes her, eller kom Oter-patruljen ut tidligere? --Grenfinken (diskusjon) 9. aug. 2014 kl. 21:31 (CEST))

Om skrevne og visuelle kilder innen speiding

Lenker

Referanser

  1. Teksten er hentet ut med hjelp av Free Online OCR
  2. Statistisk sentralbyrå (SSB)
Vet du mer om "Oterpatruljen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!