Patruljeføreren blir borte

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Patruljeføreren blir borte
W.W. Stabell - Patruljeføreren blir borte - 1937 1.jpg
Forfatter: W. W. Stabell
Utgitt: 1937
Utgiver: H. Aschehoug & Co (M W. Nygaard),
Oslo

"Patruljeføreren blir borte" er en del av kulturskatten vi finner blant norske og oversatte speiderinspirerte romanbøker!

Om boken

Dette var Wilhelm Winsnes Stabell sjette av åtte speiderinspirerte romanbøker.

Starten på boken

Starten på boken er slik: BESTEMANN
"Han er svinaktig god!" utbrøt Kåre Jansen. "Han skulde ha betingelser for å greie det." "Ja, i hundremeter er han jo helt overlegen" mente Will Amundsen og strammet beltet på badebuksen, "der slår han sikkert Tom som ingenting. Men det er verre med stupingen. Når han stuper fra øverste brett, er han ikke alltid like bra, jeg skjønner ikke hvad det er som går a'n. Han innbiller sig at han ikke kan greie det skikkelig, og så slår han likesom krøll på sig og ødelegger hele stilen. Ieg tror næsten han er redd, jeg." "Nei, vet du hvad!" protesterte vennen, ..den får du dra lenger ut på landsbygda med! Ray er ikke redd, det kan du forlate dig på! Åssen er det forresten du snakker om føreren vår! Redd! Han! Å nei, du!" Nei, nei, men hvad er det som går a'n da? Jeg skjønner ingenting av det hele, jeg! Når han stuper fra fjellet, gjør han det så flott som dertil; men så snart han kommer op i stupetårnet, ser det næsten ut som han har glemt hele kunsten. Jeg har aldri sett sånt!" Kåre så ut over sjøen. Jeg tror simpelthen han suggererer sig selv til det der" sa han, "han tenker for mye på at nå gjelder det å gjøre det riktig godt, og så tenker han vel: Du greier... [1]

Teknisk

Disse sidene er under utarbeidelse!, kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

"Patruljeføreren blir borte" Merknad/ Referanse
Undertittel:
Utgivelsesår: 1937
Forfatter: Wilhelm Winsnes Stabell
Antall sider: 134 sider
Illustratør: Harald Damsleth
Forlag: H. Aschehoug & Co (M W. Nygaard), Oslo
Trykkeri: Centraltrykkeriet, Oslo
Innbinding:
Opplag:
Pris: [2]

Om Wilhelm Winsnes Stabell

Wilhelm Winsnes Stabell var oppvokst i Trondheim og var bare 19 år da han gav ut sin første bok Manns mot i 1924. Han hadde erfaring som speider som han kunne ta med seg når hans skrev speiderinspirerte romanbøker. Han skrev åtte speiderinspirerte romanbøker mellom 1924 og 1945, i tillegg oversatte han noen bøker til norsk. Les mer om han på artikkelsiden "Wilhelm Winsnes Stabell".

Speiderrelaterte utgivelser av W. W. Stabell

Speiderrelaterte utgivelser:

Speiderrelaterte oversettelser:

Se også artikkelsidene speiderinspirerte romanbøker, med foto av omslag og liste over speiderromaner med forfattere, utgivelsesår m.m..

Utklipp og minner

Diskusjon

For hver enkelt utgivelse av speiderinspirerte romanbøker, kan det være ulike oppfatninger og tolkninger. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Ukens artikkel

Patruljeføreren blir borte er presentert slik i ukens artikkel, uke 8, 2017 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 8, 2017

Patruljeføreren blir borte, 1937

For åtti år siden utkom den speiderinspirerte romanen "Patruljeføreren blir borte".

Dette var Wilhelm Winsnes Stabell sjette av i alt åtte speiderinspirerte romanbøker..

Starten på boken er slik: Bestemann. "Han er svinaktig god!" utbrøt Kåre Jansen. "Han skulde ha betingelser for å greie det." "Ja, i hundremeter er han jo helt overlegen" mente Will Amundsen og strammet beltet på badebuksen, "der slår han sikkert Tom som ingenting. Men det er verre med stupingen. Når han stuper fra øverste brett, er han ikke alltid like bra, jeg skjønner ikke hvad det er som går a'n. Han innbiller sig at han ikke kan greie det skikkelig, og så slår han likesom krøll på sig og ødelegger hele stilen. Ieg tror næsten han er redd, jeg."

Les om romanen "Patruljeføreren blir borte"


Om skrevne og visuelle kilder innen speiding

Lenker

Referanser

  1. Teksten er hentet ut med hjelp av Free Online OCR
  2. Statistisk sentralbyrå (SSB)