Patruljemerker

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Patruljene på verdens første speiderleir, Brownsea Island, 1907

Patruljen

Patruljen er den viktigste enheten innenfor speidingen, gjennom alle tider. Lord Baden-Powell skriver om patruljen og dens ulike navn og nevner at alle dyre- og fuglenavn kan brukes, unntatt apen!

Patruljesystemet betyr fellesskap og samhørighet i små grupper over tid. I patruljen lærer du både å samarbeide i en gruppe samtidig som du utvikler deg som selvstendig individ. Speideren skal føle trygghet i å oppleve seg selv som en nødvendig del av patruljen. Speideren lærer av å bli ledet av, og selv lede, jevnaldrende speidervenner. [1]

Patruljesærpreg

Fra den første tid, organiserte speiderne seg i patruljer. Scouting for boys kom med noen eksempler på egnede patruljenavn. Norsk Speidergutt-Forbund kom også med dette, tilegnet norske forhold. I tillegg til et patruljenavn, lagde de et system med patruljens farger og kallesignal. I tillegg burde hver patrulje ha et banner.

Norges KFUK-KFUM-speidere

Norges speiderforbund

St. Georgsgildene

Norges KFUK-speidere

 • Patruljebånd :
  • 1971 [2] – Patruljebåndet er et ullbånd som bæres på venstre skulder og festes under gruppebåndet. har følgende farger:
   • 1.patrulje – rødt
   • 2.patrulje – blått
   • 3.patrulje – grønt
   • 4.patrulje – gult

Norges KFUM-speidere

Norsk Speiderpikeforbund

Norsk Speidergutt-Forbund

Patruljesløyfe - Sløyfen ble festet under venstre skulderklaff på skjorta. Det var 35 kombinasjoner i en eller to farger

Når gikk forbundet fra patruljesløyfe til patruljemerke ?

Forbundet sender i 1975 ut en oversikt over hvilke patruljemerker som vil bli produsert fremover og hvilke som ikke blir laget lenger. Følgende navn kan brukes men patruljene må lage disse selv, helst svi de inn i lær: Albatross, Alke, Bøffel, Delfin, Flaggermus, Havsule, Hoggorm, Hund, Katt, Kobbe, Kondor, Lemen, Løve, Moskus, Panter, Tiger, Fjellvåk og Nise.

Norske Gutters Speiderkorps


Formidling og salg av merkene

Norsk Speidergutt-Forbund

Det var i begynnelsen Speiderdepotet som solgte disse merkene.

Utklipp og minner

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Eksterne lenker

Referanser