Polen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Flagg Polen
Kart over Europa, illustrasjon fra wikipedia.org [7].
Denne siden er ment å vise til speidersamarbeidet mellom Polen og Norge, og / eller er tatt med grunnet internasjonale arrangementer i dette landet.

Polen

Fra wikipedia.org:

Polen, offisielt Republikken Polen er et land i Sentral-Europa, og grenser i vest mot Tyskland, i sør mot Tsjekkia og Slovakia, i øst mot Ukraina og Hviterussland, og i nord mot Østersjøen, Litauen og Russland i form av Kaliningrad-eksklaven. Polen deler også sjøgrenser med Danmark og Sverige. Polen ble et kongedømme i 1025, og gikk i 1569 inn i en langvarig union med Storhertugdømmet Litauen og dannet Det polsk-litauiske samvelde. Samveldet ble oppløst i 1795, og Polen ble delt mellom sine naboland. Dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn besto inntil slutten på den første verdenskrig av dagens Østerrike, Ungarn, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, store deler av Serbia og Romania og mindre deler av Italia, Montenegro, Polen og Ukraina. Polen vant sin selvstendighet tilbake i 1918 etter den første verdenskrig, men tapte den igjen under den andre verdenskrig, da landet ble okkupert av Tyskland og Sovjetunionen og etter den andre verdenskrig omdannet til et kommunistisk «østblokkland» under sovjetisk kontroll. I 1980-årene kjempet polakkene seg til større selvstendighet gjennom den første frie fagforeningen Solidaritet, noe som etter hvert ledet til at Polen som første kommunistland bak jernteppet utlyste frie valg og dermed kvittet seg med det kommunistiske styret i 1989. [1]

Glimt fra historien

1922: Polen var medlem i WOSM ved stiftelsen i 1922. [2]

1924: Polen hadde totalt 51.615 speidergutter. [3]

1928: Polen hadde totalt 25.178 speidergutter og ledere. [4]

Polen var med som stiftelsesland av International Council, senere WAGGGS.

1928: Polen ble medlem i WAGGGS i 1928. [5]

Oberst J. S. Wilson, sjefen for Gilwell Park og direktøren for International Bureau var 27. juni 1945 på besøk i Norge og under et leirbål på Frognersetra hvor han talte og her et utdrag av Wilsons tale om speiding under og etter den andre verdenskrig hvor Polen er nevnt:

W.jpg

(…) Det har vært drevet godt speiderarbeid i de fire siste årene. Ledere i nesten alle land har deltatt i landets forsvar, og ledere og roverspeidere har gjort sitt beste for å yte fienden individuell motstand. Jeg kunne ha fortalt mange historier, men jeg har ikke tid. I mange land ble speiderarbeidet forbudt av tyskerne, men arbeidet fortsatte. (…) Så kommer vi til Polen. Speiderarbeidet fra før krigen er fortsatt i London, der de har en speidersjef for guttene og en for pikene og likeledes en International Commissioner. De har gjort et meget pent arbeid og har vært i forbindelse med speidere i andre land. Jeg har fått direkte underretning fra en offiser som talte til ca. 3000 speidere ved et større møte i Krakow. Bevegelsen er begynt som en upolitisk bevegelse. Man må være tålmodig før man tar noen avgjørelse, for vi vil ikke gjenta feilen fra siste krig. [6] [7]

1996: Polen ble igjen medlem i WOSM i 1996. [8]

1996: Polen ble igjen medlem i WAGGGS i 1996. [9]

Forbund i Polen

2019: Polens forbund for både jenter og gutter er Związek Harcerstwa Polskiego. [10]

Leirsteder i Polen

Arrangementer i Polen

Årstall Arrangementer i Polen Land / sted Antall deltakere Referanser
1932 7. verdenskonferanse (WAGGGS) Flagg Polen.png Polen, Bucze
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [8]

Om norske forbindelser til Polen

Om innvandring til Norge fra ulike land, fra nettstedet wikipedia.org/wiki

Ungarerne kom til Norge etter opptøyene i 1956, tsjekkerne kom etter 1968, og chilenerne etter 1973. Arbeidsinnvandringen som begynte i 1960-årene – først fra India og Pakistan, utvidet seg og etter hvert til å omfatte flere land. Fra 1970-årene av kom flyktninger fra Vietnam, Irak, Jugoslavia, Afghanistan og flere andre land. Utvidelsen av EU med åtte nye medlemsland i Øst-Europa den 1. mai 2004 ga lettere adgang til innreise og opphold i Norge for borgere fra disse landene, mest fra Polen og Litauen. Dessuten har det de siste ti årene kommet et økende antall kvinner fra særlig Russland, Thailand og Filippinene for å gifte seg med norske menn. Innvandringen til Norge kan forklares både med behov og muligheter i det norske samfunnet, og med forhold i samfunnene som innvandrerne har reist fra.

2007: Bjarne Aasum nevner Polen i sin historie Glimt fra en jamboree om 21st World Scout Jamboree, Storbrittania, Hylands Park (WOSM) :

21st World Scout Jamboree svg.png
(…) Norge hadde 302 deltakere i tropper og stab. Det var samlet speidere fra alle land i verden med unntak av 6 land: Kina, Cuba. Laos, Nord-Korea, Andorra og Myanmar (tidligere Burma). Resten av verdens nasjoner var representert. Russland hadde for eksempel en stor kontingent speidere, de kom med i 2004. Polen hadde både jenter og gutter og Lech Walesa var med dem i åpningsseremonien. Norge var nummer 26 i antall med sine 361 deltakere. Bortsett fra vertskapslandet England med sine 6104 deltakere så var USA den største kontingenten med en total på 3125 deltakere. Italia hadde 2166. Japan, Portugal, Sveits og Tyskland hadde alle over tusen deltakere. Imidlertid var det 37 land som hadde bare 10 eller mindre deltakere (Aruba, Palestina med flere). Danmark hadde cirka hundre flere deltakere enn oss. Finland var en stor kontingent med 817 deltakere, men størst av de skandinaviske var Sverige og de skal da også ha neste jamboree i 2011. (…)

Norske hederstegn og utmerkelser til personer fra Polen

Hederstegn og utmerkelser i Polen til norske personer

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser

 1. Opplysninger fra wikipedia.org [1]
 2. Opplysninger fra wikipedia.org [2]
 3. Lederen nr. 3 1926, Norsk Speidergutt-Forbund
 4. Lederen nr. 4 1928.
 5. Opplysninger fra wikipedia.org [3]
 6. Lederen nr. 2 1945, Norsk Speidergutt-Forbund.
 7. Fra artikkelsiden Wilson forteller.
 8. Opplysninger fra wikipedia.org [4]
 9. Opplysninger fra wikipedia.org [5]
 10. Opplysninger fra wikipedia.org [6]
 11. Speideren, nr. 2 1920, Norsk Speidergutt-Forbund.
 12. Medlemsbladet Jamboree juni 1950, International Bureau.