Programmets utvikling i Norges speiderforbund - diskurs

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Programmets utvikling i Norges speiderforbund - diskurs

Norges speiderforbund har hatt ulike programmer for speiderarbeidet siden 1978. Denne siden er ment å ta opp ulike synspunkter og veivalg som er gjort siden Norsk Speiderpikeforbund og Norsk Speidergutt-Forbund ble fusjonert til Norges speiderforbund.

For hvert enkelt nytt program har det til tider vært diskusjoner i forkant og etterkant, om endringer og forslag. Mange vedtak og gjennomføringen av disse har gitt viktige veivalg for utviklingen i Norges speiderforbund. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, mening eller erfaring, skriv gjerne med navn.

SitatScoutmastership "is a jolly game", not a "difficult science".Sitat
Sign b-p.pngLord Baden-Powell

Norsk Speiderpikeforbunds program 1977

Notiser:

Norsk Speidergutt-Forbunds program 1977

Notiser:

Norges Speiderforbunds program 1978

Foran sammenslåingen i 1978 var en rekke forhold avklart. Norsk Speiderpikeforbund og Norsk Speidergutt-Forbund hadde innarbeidete profiler, treningsprogram, uniformer og arbeidsmåter. Nå skulle man i praksis vise at man stod sammen - og møte framtiden og samfunnet med et godt felles speiderarbeid. Det var å vente at dette ville kreve mye av de involverte, både arbeid og i å vise raushet. Det var lettere å si at man skulle ta med det beste fra begge forbund enn å legge til side noe man kjente som sitt og som viktig. Det skulle vise seg at mye gjenstod. Dette kapitlet kunne like gjerne fått tittelen "Strid".

Arvid Hellstrøm: "Startvansker"

I sin troppshistorikk for 8. Skien skriver Arvid Hellstrøm mange år senere om denne samlingsprosessen. Han stod midt oppe i det, og tilhørte helt klart dem som var kritisk til programutviklingen fra starten.

"STARTVANSKER: Det skal ikke stikkes under en stol at det etterhvert ble en del innkjøringsvanskeligheter Det er lett a være etterpåklok, men det var nok utelatt vesentlige saker under forhåndsdrøftelsene. Speiderdrakt og arbeidsprogram var således ikke avgjort, og spesielt disse to saker skapte problemer i starten.

Grenland krets var avgjort konservativ, og de fleste grupper fortsatte å drive etter det gamle gutteprogrammet. Dette var for de fleste av oss et velprøvet program som vi kjente og hadde tro på. Dessuten var det en felles oppfatning at dette program passet like godt for piker som for gutter. Kretsen foretok enkelte justeringer og trykket opp sitt eget program, Etterhvert som dette program ble kjent kom forespørsler inn fra mange deler av landet - noe som ikke vakte den helt store begeistring fra forbundets side.

Notiser:

Norges Speiderforbunds program 1981 - 1982

Notiser:

Norges Speiderforbunds program 1983 - 1985

Arvid Hellstrøm:

I sin troppshistorikk for 8. Skien skriver Arvid Hellstrøm mange år senere om denne samlingsprosessen. Han stod midt oppe i det, og tilhørte helt klart dem som var kritisk til programutviklingen fra starten. Men i 1995 er tonen mer forsonlig:

80-OG 90-ÅRENE: 80-årene ble således en brytningstid i norsk speiding. Litt etter litt falt brikkene på plass selv om det fortsatt er sider av arbeidet enkelte nok fortsatt gjerne skulle ha sett annerledes. Men etterhvert har nok de fleste avfunnet seg med "den nye tales tid" - for å si det med Jungelboka. Hovedsaken er vel også at våre medlemmer er fornøyd, så får heller en del av oss eldre ledere legge bort våre "kjepphester"."

Notiser:

Norges Speiderforbunds program 1987 - 1988

Notiser:

Norges Speiderforbunds program 1991 - 1992

Ragnhild Hellstrøm:

På slutten av 1980-årene fikk man i Norge en rapport om en undersøkelse som tok sikte på å finne ut om behovet for en “førulv”del av speideren. Da forbundene slo seg sammen i 1978 opererte man med to forskjellig aldersgrupperinger i flokk/ring, småspeiderne var fra 7 til 10 år og ulvungene fra 8 til 11 år. Man var enig i at en enhet fra 7 til 11 år var ugunstig, da ble det fort kjedelig og det ville gå på bekostning av troppsarbeidet. Det var noe mange var redd for. Bjørg Walstad ble utnevnt til leder for en komite som besto av henne, Sigurd Berg fra Madla og Ragnhild Hellstrøm fra 8. Skien. Begge disse grupper hadde lang erfaring med en enhet for “de små”. 8. Skien hadde fått tillatelse til å oversette og bruke det kanadiske beverprogrammet “Friends og the Forest” som ramme.

Notiser:

Norges Speiderforbunds program 1995

Notiser:

Norges Speiderforbunds program 2004 - 2007

Notiser:

Norges Speiderforbunds program 2012

Notiser:

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Forskjellige skrevne kilder fra speidingen

Referanser