Rold Skov

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Rold Skov
2011 RoldSkovLogo.gif
Sted: Himmerland på Jylland, Danmark
Les mer om speidingen i Danmark Flagg Danmark.png

Beliggenhet

Oversiktskart Himmerland, Danmark, 2011

Ligger i Himmerland mellom Arden og Skørping på Jylland, Danmark

Troppsleir Rold Skov 1. Fredrikstad, 1973
Troppsleir Rold Skov 1. Fredrikstad, 1977
Troppsleir Rold Skov 1. Fredrikstad, 1979
Troppsleir Rold Skov 1. Fredrikstad, 1982

Om Rold Skov og Norge

Utallige er de speidere som har fått oppleve Rold Skov på en sommerleir med en speidergruppe fra Norge. Mange speidergrupper fra Fredrikstad krets har Rold Skov som sitt favorittsted når leirer skal planlegges.

Norske grupper, kretser og korps på leir her gjennom tidene

Om Rold Skov

Rold Skov er Danmarks største sammenhengende skogkompleks, det dekker 80 km2 eller 8000 ha. Cirka en fjerdedel, den sentrale del mellom Buderupholm og Arden, er statsskog. Her er der adgang overalt og hele døgnet og flere leirpladser. Populære steder i denne del av skogen er Rebild Bakker, Ravnkildestien, Frueskuen, Lille Blåkilde, Troldeskoven og St. Økssø. Her kan der være mange mennesker, men man skal sjeldent bevege seg mange minutter, før man opplever skogens dype, stille ro. Buderupholm Statsskovdistrikt stiller en lang rekke fasiliteter til rådighed.

Omkring 75 % av Rold Skov er i privat eie. Det gjelder hele skogområdet vest for Hobrovej (vej 180), som eies af Lindenborg Gods og av Nørlundfonden. Den østligste og sydøstlige del av skogen eies af henholdsvis Lindenborg Gods og Willestrup Gods. I privateiede skove må ferdsel kun foregå til fots og på sykkel og kun på stier og vei. Det er adgang fra kl. 6 til solnedgang, og opphold må ikke finne sted nærmere enn 150 m fra beboelses- og driftsbygninger. Populære utfluktsmål i den østlige del af skogen er Madum sjø, hvor dt er fine muligheder for å bade, samt Langmosen og Store Blåkilde.

Rold Skov har opp gjennom tidene vært forbundet med røveri og voldelige overfall. På 1830-tallet lyktes det å fange en større bande, som førte til rettssaker som pågikk syv år fra 1837 til 1844. En av de dømte hadde tilnavnet Bettefanden og ble senere beskrevet av Steen Steensen Blicher i novellen med samme navn i 1846.

Rold Skov er sterkt kupert, hvilket gir forutsetninger for kildevann og innsjøer. Kildene omfatter Lille Blåkilde, som tross navnet gir 150 liter per sekund, Ravnkilde, Gravlevkilden og Egebækkilden. Madum Sjø øst for skogen er den største sjøen med mulighet for bading, størrelsesmessig etterfulgt av Store Økssø og Mossø. Ved skogens nordvest-kant ved Gravlev er Gravlev Sjø i Lindenborg Ådal under reetablering etter å ha vært drenert i en årrekke. 75% av skogen er privateid, hvor Lindenborg Gods, Nørlund Gods og Willestrup Gods tegner seg for hovedparten, og den danske stat eier de resterende 25%. Statens andel administreres av Buderupholm Statsskovdistrikt.

Bilder

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Se også artikkelsidene om andre speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Eksterne linker

Kart over vandreruter Rold Skov, Naturstyrelsen


Referanser