Rusken

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Rusken
Oddlaug Eikrem - Rusken - 1933 1.jpg
Forfatter: Oddlaug Eikrem
Utgitt: 1933
Utgiver: H. Aschehoug & Co

"Rusken" er en del av kulturskatten vi finner blant norske og oversatte speiderinspirerte romanbøker!

Om boken

I denne første speiderpikeboken er hun opptatt av det nye som pikene opplever ved å delta i speidingen. [1]

På baksiden av Primus som kom ut i 1935 står følgende to anbefalinger:

Rusken er et heseblesende troll av et pikebarn, freidig, fri , guttaktig og reell. Hennes klasse er den værste på skolen. Lærerne kvier sig til timene der. Så får de en ung lærerinne som forstår at det er livsglede og ikke ondskap som driver dem. De starter en speiderpiketropp, og energien får utløsning i arbeide, lek og eventyr med kameratene i tropp og patrulje. Det er godt sprog i boken, og den er godt fortalt, frisk og spennende.
Dagmar Maalstad i Bergens Aftenblad
Kjære alle store og små piker - ønsk dere Rusken til venninne. Jeg forsikrer dereat en hyggeligere og snildere finnes ikke. Vi ønsker den unge debutant til lykke med hennes debut. Gid vi måtte få vite mere om Rusken ved neste korsvei.
Kari Aas i Dagsposten


Starten på boken

Starten på boken er slik:
Stor og langbent, med mørke, lattermilde øine stod han der, gutten. Med lua bak i nakken og bena karslig langt fra hverandre. Men det smale fine ansiktet med de bløte trekkene gjorde sitt til å ødelegge det mandige. Ikke var dette noe karsemne. Selvfølgelig var det ingen gutt. Skjønt gudene skulde vite hun hadde beklaget sig fordi hun, nettop hun, skulde være så uheldig å være pike. Wilhelmine Ribe Krag het hun. Til hverdags: rett og slett Rusken. Ved de ukentlige slagsmålene med Haugar-guttene bar hun det stolte navn: Ruske-buske, Ribe-vibe Kra - kra - kra. Alt imens guttene under ville hyl danset rundt henne efter egen melodi. De fektet med armene som om de vilde til å fly. Kra kra! Som oftest var de heldige. De opnådde virkelig å se henne rasende. Hun stod der og småtrampet på de lange bena sine. ”Nå berserker'a," frydet guttene sig. Ofte gikk det på nevene løs. De begynte tidlig der i kvartalet med likheten og broderskapet. De små kvinnene kunde såvisst ikke klage over likeretten mellem kjønnene. Blodige neser, oprevne buksebaker og flenger både her og der. Det vanket like meget bank for guttene som for jentene. [2]

Teknisk

Disse sidene er under utarbeidelse!, kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

"Rusken" Merknad/ Referanse
Undertittel:
Utgivelsesår: 1933
Oversetter:
Forfatter: Oddlaug Eikrem
Originaltittel:
Antall sider: 94 sider
Illustratør:
Forlag: H. Aschehoug & Co (W. Nygaard), Oslo
Trykkeri: Aas & Wahls boktrykkeri, Oslo
Innbinding:
Opplag:
Pris: [3]


Om Oddlaug Eikrem

Hun skrev fem speiderpikebøker mellom 1933 og 1937. [4]

Hun skrev mange historier for medlemsbladet Speiderpiken og juleheftene i Norsk Speiderpikeforbund.


Speiderrelaterte utgivelser av Oddlaug Eikrem

Se også artikkelsidene speiderinspirerte romanbøker, med foto av omslag og liste over speiderromaner med forfattere, utgivelsesår m.m..

Utklipp og minner

Diskusjon

For hver enkelt utgivelse av speiderinspirerte romanbøker, kan det være ulike oppfatninger og tolkninger. Her skal forsøke å gjengi en del av dette. Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Om skrevne og visuelle kilder innen speiding

Lenker

Referanser