Søren Sørensen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Søren Sørensen
Personalia
Født: 5. desember 1896
Bortgang: 1958
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad og Flagg Frankrike.png Frankrike, Paris
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
og Norske Gutters Speiderkorps
Grupper: 2. Fredrikstad, 4. Fredrikstad
og Seiersborg Speiderkorps
Verv: troppsfører

Verv og ledergjerning

4. Fredrikstad ble stiftet 13. januar 1913, av Søren Sørensen, han var da kun seksten år gammel og aldergrensen for ledere den gang var 18 år. De andre lederne i Fredrikstad avdeling (Norsk Speidergutt-Forbund) gikk imidlertid god for ham og han fikk dispensasjon. Det fortelles at han hadde god innsikt og erfaring med speiderarbeidet. I de første tre årene 4. Fredrikstad ble drevet, opplevde medlemmene to landsleire og to leire på Hvalerøyene, blant annet med 8 deltakere i Avdelingsleir Hvaler, Fredriksstad avdeling, 1913 (Norsk Speidergutt-Forbund) , den første speiderleir for Fredrikstadspeiderne. I 1914 fikk barbermester Herman Sørsdal, overta som troppsfører etter Søren Sørensen, som fortsatt var for ung etter reglementet, men han ble da troppsassistent. Senere flyttet han til Paris og Frankrike og levde der til sin bortgang, 58 år gammel. Mens 1. Fredrikstad og 3. Fredrikstad var innstilt og nede for en stund arbeidet de to troppsførerne Henrik Strømholm og Søren Sørensen godt i sammen. I 1918 er han tilbake i 2. Fredrikstad som troppsfører.

Søren Sørensen omtales i Fredrikstad Speidergutt-Avdeling, 25-årsjubileum, 1937 [4]

1937 Fredrikstad 25 år forside 001.jpg
(...) - endelig (stiftes) 13. januar 1913 4. Fredrikstad tropp under Søren Sørensens ledelse. Disse fire troppene arbeidet med «Speiderguttboken» som grunnlag, og organisasjonen innen troppene var i det vesentlige den som er blitt fulgt siden med opdeling i patruljer på 6-8 gutter, hver patrulje med en gutt som fører, valgt av og blandt patruljens medlemmer. Patruljeføreren skulde ha ansvaret for patruljen og dens arbeide. Troppsførerens stilling innen troppen kan godt karakteriseres som «stammens eldste», han er guttenes rådgiver og hjelper dem over de vanskeligheter de ikke selv kan klare. Fredrikstad Speidergutt-Avdeling hadde en rask vekst efter starten, 4 tropper i løpet av et halvt års tid. Det skulde snart vise sig at den hadde vært for rask, og efter hvert var det mange av guttene som falt fra, speidingen hadde tapt nyhetens interesse. 1. tropp gikk efter nogen tid inn og da 3. tropps fører, Egil Fossum, døde i november 1914, gikk også hans tropp snart inn. Det var nu bare 2. og 4. tropp tilbake med henholdsvis Strømholm og Søren Sørensen som ledere, og disse to troppene fortsatte ufortrødent sitt arbeide og blev den grunnstamme som det siden er bygget på. Det kom efter hvert et godt samarbeide i stand mellem de to troppene, et samarbeide som har hatt den største betydning; i fellesskap tok de de første hårde løftene og møtte motgangen og mistroen med en sjelden utholdenhet, så meget mere enestående som man den gang ingen erfaring hadde. Men de to unge ledere hadde en urokkelig tro på speidersaken, og med stor energi blev den kjempet frem, den sak som de hadde viet all sin interesse.

Speiderbakgrunn

Som ungdom var Søren Sørensen med på oppstarten av speidereventyret i Fredrikstad og var med i gjengen på Holmen (Seiersborg) som lekte "speidere" i byfogdens hage allerede tidlig i 1910 og var med i Seiersborg Speiderkorps, så med i Norsk Speidergutt-Forbund i 1912 som 2. Fredrikstad. Søren Sørensen var en god venn av Henrik Strømholm.

Gruppebånd 4 Fredrikstad 002.jpg 4. Fredrikstad drev speiding i årene 19132021 og er nå nedlagt.
HovedsideHistorieLeirerLedereÅrsberetningerPerneshyttaGansrødstuaVesleheimInternasjonalt samarbeid
KretsbannerkonkurranserSpeideravisa "Varden"LitteraturVarden-ordenenFotoalbumMerker og bannere
Følg sporene til 4. Fredrikstad, se: Fredrikstad 2 - fusjonert i 1991 og 5. Fredrikstad - samarbeidsgruppe fra 20132020

Om Søren Sørensen

Han var en av tre søsken, de to andre het Ludvik Anker Sørensen og Olga Theodora Sørensen. Moren, Thrine Petra Sørensen, som kom opprinnelig fra Råde, drev en spiseforretning i Nygaardsgaten 51, hvor de fire bodde, med en tjenestepike, ifølge folketellingen fra 1911.

I 1918 står han oppført som kasserer av yrke.

Flagg Frankrike.png Han flyttet til Paris i omtrent 1920, hvor han bodde til sin bortgang i 1958.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund Speiderkorps.jpg Norske Gutters Speiderkorps 1949-Speiderguttboka-NSF-s358 - Zoolog 1.jpg Tidlige spor av speidergutter Prøyssisk hjelm første verdenskrig.jpg Speiding under den første verdenskrig

Referanser

Vet du mer om "Søren Sørensen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!