Samiske speidere

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Samisk flagg.jpg

I påvente av en samlet fremstilling samler vi noen notater som viser samisk innslag i norsk speiding.

Samisk speiding

Tropper med registrert samisk oppmerksomhet

Samiske innslag i treningsprogrammet

I 1976 brukte Norsk speiderguttforbund formuleringen "Samer - de fødte speidere". Kanskje kan vi regne med at det bl.a. var knyttet til nærhet til naturen og ferdsel i den? Det er jo elementer som står sterkt i speiderarbeidet. Når vi nedenfor trekker ut samisk innslag i treningsprogrammet, så er det aktiviteter der det samiske er nevnt. Og da er det kanskje mer for at "speidere flest" skal bli noe kjent med samisk historie og kultur?

Her er samiske innslag i tidligere og/eller nåværende deler av treningsprogrammet:

  • Flaggmerket - Norges KFUK-KFUM-speidere: "Finn ut hva fargene og formene i det samiske flagget betyr".
  • Norgesmerket - Norges KFUM-speidere: "- Tegn det samiske flagget. Si "ja", "ner", "takk", "ha det" og "vær beredt" på samisk."
  • Sang og musikk - Norges KFUK-KFUM-speidere: "Finn ut hva forskjellen på salmer, viser og joik er. Utforsk gjerne andre musikksjangre."
  • Sang og musikk (rovere) - Norges KFUK-KFUM-speidere:"Bli kjent med norske og samiske musikktradisjoner og musikkhistorie. Hva er likt og hva er ulikt? Hvordan skiller de seg fra eller er like andre kulturer?"
  • Flaggmerket - Norges KFUK-KFUM-speidere:"Finn ut hva fargene og formene i det samiske flagget betyr."
  • Flaggmerket - Norges KFUK-KFUM-speidere :"Finn ut noe om historien til det norske eller samiske flagget.". Og "Finn ut hvordan det norske, samiske, svenske, danske og finske flagget ser ut, og hva symbolene og fargene i flaggene betyr."

Minner

Kommentar: Det har ganske sikkert vært samiske speidere i mange patruljer, tropper og grupper i norsk speiding gjennom tidene. Gjennom denne artikkelen tar vi ikke stilling til om særlig organisering for samiske speidere er et mål eller ei. Men vi vil gjerne bygge opp kunnskapen om dette og gjerne synliggjøre de utfordringer, spenninger, gode resultater og diskusjoner som har vært.

Referanser

  1. Finnmark Dagblad, 9. september 1976
  2. Finnmark Dagblad, 6. juni 1994

Wikipedias omtale av Sameland: [[1]].